Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Кресон – богат на хранителни вещества

Кресонът е растение от семейство Кръстоцветни. Нарича се още воден кресон, вирее добре и се среща почти навсякъде по света. Предпочита слънчеви или полусенчести места и се нуждае от богати на хранителни вещества и влага почви, за да се развива добре. Често може да го откриете край извори, потоци и езера, тъй като предпочита богата на хумус и влажна почва.

Полезна информация

Кресонът има следните специални свойства

Пресен кресон в близък план

Съществуват няколко вида кресон. В кухнята се използва предимно като подправка и може да се отглежда в домашната градина, както и в сандъчета и саксии на перваза на прозореца. На вкус водният кресон наподобява по-известния градински кресон, но се смята за малко по-ароматен. Кресонът има леко остър, освежаващ вкус.

Този вкус се дължи на гликозида на синапеното масло – глюконастуртин. Гликозидите на синапеното масло са химични съединения, които като вторични растителни вещества придават горчив, кисел или остър вкус на зеленчуци като синап или репички. Това ограничава кулинарната употреба на кресона до гарнирането на ястия.


Произход

Откъде произхожда кресона?

Кресонът произхожда от Близкия изток. Още в Древна Гърция той е познат като подправка и лечебно растение.


Сезонност

Каква е неговата сезонност?

Кресонът израства само за 10 дни и е достъпен през цялата година.


Употреба и съхранение

За какво може да се използва кресона и как се съхранява?

Пресен кресон в близък план

При сервиране кресонът се използва предимно в салати и супи, за да им придаде специален вкус или повече пикантност. От друга страна в сушено състояние той не може да се използва като подправка както други зеленчукови растения и билки, защото тогава почти напълно губи типичния си аромат.

Чист или смесен с други подправки, кресонът се използва и за овкусяване на рибни и яйчни ястия, както и на млечни продукти, например, билково масло, крема сирене, билкова извара и ремулада. Кресонът много често се използва като гарнитура за различни ястия, например пържоли, сандвичи или необработен спанак.

Ето как трябва да се съхранява кресона

Кресонът не може да се съхранява дълго време, тъй като е свикнал с много влажни условия и бързо изсъхва. Той може да издържи само около един ден на стайна температура. Може да се запази в хладилник при температура между три и пет градуса, опакован или увит в термосвиваема опаковка за период до една седмица. Поради се препоръчва бърза преработка и консумация, за да се избегне загубата на вкус и качество.


Рецепти

Какво можем да приготвим с помощта на кресон


Съставки

Какво съдържа кресона

Кресонът е висококачествена храна, богата на витамини и минерали, например калий, калций, магнезий, фосфор, желязо и цинк. Кресонът често се използва в пролетните рецепти, тъй като стимулира метаболизма. Билката има храносмилателно, диуретично и леко антибиотично действие. В миналото кресонът се счита за важен източник на витамин С, тъй като може да се бере през цялата година.

Хранителна стойност
 

ккал: 22 ккал

Въглехидрати: 0,4 г

Протеини: 1,2 г

Мазнини: 1 г

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0,16 мг

Витамин B2: 0,06 мг

Витамин B6: 0,23 мг

Витамин C: 62 мг

Витамин E: 1,5 мг

 

Минерали

 

Калций: 170 мг

Желязо: 2,2 мг

Калий: 230 мг

Магнезий: 15 мг

Натрий: 49 мг