Оризови нудли – безглутенови нудли
Формата им наподобява лентовидни нудли, но цветът им е много по-светъл – това се дължи на оризовото брашно, което се използва за производството им. Тези безглутенови нудли се срещат в много азиатски страни: Виетнамците например използват азиатските нудли за супата Фъ бо, а тайландците – за Пад тай, ястие с рибен сос, яйца и фъстъци.
Оризовите нудли имат следните специални качества
Като оризови нудли се посочват нудлите, чието производство става от оризово брашно. Оризовите нудли са тънки. Максималната им дебелина е между един и два милиметра. Поради тази причина времето за готвене е само една-две минути. Оризовите нудли често биват бъркани със стъклените нудли. Стъклените нудли също произхождат от Азия, но не се приготвят от оризово брашно, а от вода и нишесте от боб мунг.
Ето как се приготвят:
За приготвянето им често е просто достатъчно да бъдат накиснати във вода, въпреки че могат да бъдат и сварени. Нудлите се накисват в голяма купа с прясно преварена гореща вода. Тази купа се похлупва с капак, след което нудлите се оставят да попият известно време, отцеждат се и се използват. При готвенето оризовите нудли придобиват млечнобял цвят. Вкусът им леко напомня на ориз.
Откъде произхождат оризовите нудли?
Оризовите нудли са с произход от Азия. По всяка вероятност родината им е Китай –държавата, в която са създадени нудлите. Твърди се, че там са били консумирани преди повече от 4 000 години. Това обаче не е категорично изяснено. Оризовите нудли се радват на голяма популярност и в Индонезия, Виетнам, Тайланд и други азиатски държави. Докато повечето нудли се правят от грис от твърда пшеница, оризовите нудли се произвеждат от оризово брашно. Оризовото брашно е сред най-важните видове брашно в Азия.
Каква е сезонността на оризовите нудли?
За оризовите нудли няма специален сезон. Те могат да бъдат консумирани целогодишно.
За какво може да се използват оризовите нудли и как се съхраняват?
В Азия оризовите нудли намират различно приложение в зависимост от типичните за съответната страна ястия. В Китай оризовите нудли са много популярни особено в южната част на страната. В японската кухня оризовите нудли се наричат и „бифун“, докато индонезийците ги наричат „михун“. „Mihun Goreng“ се счита за разновидност на добре познатите „Nasi Goreng“ или „Bami Goreng“. Тайландците използват оризовите нудли като съставка за супи с нудли. Освен това те могат да бъдат изпържени и в ястие с нудли, известно като „Phad Thai“. Оризовите нудли могат да бъдат съхранявани дълго време. За целта е важно да бъдат съхранявани на сухо място.
Ето какво съдържат оризовите нудли
Оризовите нудли не са по-здравословни от други видове нудли. Те имат същите хранителни вещества като другите видове зърнени храни. Тук на първо място са въглехидратите и протеините. Оризовите нудли са богати най-вече на въглехидрати. В по-малки количества азиатските нудли съдържат и минерали като калций, калий, фосфор, магнезий, натрий и желязо. Също така се срещат и витамини като витамин А, витамин В1, витамин В2, витамин В6, витамин С, витамин Е, витамин К и ниацин.
ккал: 360 ккал
Въглехидрати: 83 г
Протеини: 3,4 г
Мазнини: 0,5 г
Витамин А: 0 µg
Витамин B1: 0 мг
Витамин B2: 0 мг
Витамин B6: 0 мг
Витамин С: 0 мг
Витамин Е: 0 мг
Калций: 18 мг
Желязо: 0,7 мг
Калий: 30 мг
Магнезий: 12 мг
Натрий: 182 мг