Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Оризови нудли – безглутенови нудли

Формата им наподобява лентовидни нудли, но цветът им е много по-светъл – това се дължи на оризовото брашно, което се използва за производството им. Тези безглутенови нудли се срещат в много азиатски страни: Виетнамците например използват азиатските нудли за супата Фъ бо, а тайландците – за Пад тай, ястие с рибен сос, яйца и фъстъци.

Полезна информация

Оризовите нудли имат следните специални качества

Детайлно изображение на оризови нудли

Като оризови нудли се посочват нудлите, чието производство става от оризово брашно. Оризовите нудли са тънки. Максималната им дебелина е между един и два милиметра. Поради тази причина времето за готвене е само една-две минути. Оризовите нудли често биват бъркани със стъклените нудли. Стъклените нудли също произхождат от Азия, но не се приготвят от оризово брашно, а от вода и нишесте от боб мунг.

Ето как се приготвят:

За приготвянето им често е просто достатъчно да бъдат накиснати във вода, въпреки че могат да бъдат и сварени. Нудлите се накисват в голяма купа с прясно преварена гореща вода. Тази купа се похлупва с капак, след което нудлите се оставят да попият известно време, отцеждат се и се използват. При готвенето оризовите нудли придобиват млечнобял цвят. Вкусът им леко напомня на ориз.


Произход

Откъде произхождат оризовите нудли?

Оризовите нудли са с произход от Азия. По всяка вероятност родината им е Китай –държавата, в която са създадени нудлите. Твърди се, че там са били консумирани преди повече от 4 000 години. Това обаче не е категорично изяснено. Оризовите нудли се радват на голяма популярност и в Индонезия, Виетнам, Тайланд и други азиатски държави. Докато повечето нудли се правят от грис от твърда пшеница, оризовите нудли се произвеждат от оризово брашно. Оризовото брашно е сред най-важните видове брашно в Азия.


Сезон

Каква е сезонността на оризовите нудли?

За оризовите нудли няма специален сезон. Те могат да бъдат консумирани целогодишно.

Нашите предложения за основни хранителни продукти

Валидни от 10.06.2024 до 16.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използват оризовите нудли и как се съхраняват?

Детайлно изображение на оризови нудли

В Азия оризовите нудли намират различно приложение в зависимост от типичните за съответната страна ястия. В Китай оризовите нудли са много популярни особено в южната част на страната. В японската кухня оризовите нудли се наричат и „бифун“, докато индонезийците ги наричат „михун“. „Mihun Goreng“ се счита за разновидност на добре познатите „Nasi Goreng“ или „Bami Goreng“. Тайландците използват оризовите нудли като съставка за супи с нудли. Освен това те могат да бъдат изпържени и в ястие с нудли, известно като „Phad Thai“. Оризовите нудли могат да бъдат съхранявани дълго време. За целта е важно да бъдат съхранявани на сухо място. 


Рецепти

Ето какво можем да приготвим с помощта на оризови нудли


Съставки

Ето какво съдържат оризовите нудли

Оризовите нудли не са по-здравословни от други видове нудли. Те имат същите хранителни вещества като другите видове зърнени храни. Тук на първо място са въглехидратите и протеините. Оризовите нудли са богати най-вече на въглехидрати. В по-малки количества азиатските нудли съдържат и минерали като калций, калий, фосфор, магнезий, натрий и желязо. Също така се срещат и витамини като витамин А, витамин В1, витамин В2, витамин В6, витамин С, витамин Е, витамин К и ниацин.

Хранителна стойност
 

ккал: 360 ккал

Въглехидрати: 83 г

Протеини: 3,4 г

Мазнини: 0,5 г

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0 мг

Витамин B2: 0 мг

Витамин B6: 0 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 0 мг

 

Минерали

 

Калций: 18 мг

Желязо: 0,7 мг

Калий: 30 мг

Магнезий: 12 мг

Натрий: 182 мг