Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Плодова извара – универсален десерт

Плодовата извара е кремообразен вид извара и се предлага с голямо разнообразие от вкусове. Към изварата се добавя пулпа и сокове от различни плодове. 

Полезна информация

Прясната плодова извара притежава следните специални характеристики

Детайлно изображение на прясна плодова извара

Изварата е млечен продукт. Произвежда се от обезмаслено мляко с добавка на микробактерии и/или животински ензими. Процесът на ферментация, необходим за получаване на извара, включва отделяне на твърдите частици от течностите след съсирването на обезмасленото мляко. Течният компонент – по-известен като суроватка – все още се отстранява във фермерското производство, като се прекарва през или се прецежда през кърпа. След пресоването на масата, съдържанието на мазнини отново се повишава, като се обогатява със сметана. В промишленото производство този процес се ускорява значително с помощта на центрофуга.

Как се получава плодовата извара?

За да се приготви плодова извара, към изварата се добавя плодова каша или плодови сокове от различни видове плодове. Освен добре познатите горски плодове и костилкови плодове, от рода на ягоди, боровинки, касис, череши, круши и ябълки, се използват също и екзотични плодове, като банани, ананаси, киви и маракуя.


Произход

Откъде произхожда прясната плодова извара?

Не може да се определи еднозначно откъде произлиза изварата. Тя обаче се споменава още през 14 век. 


Сезон

Кога е сезонът на прясната плодова извара?

Плодовата извара е пресен продукт, който се предлага през цялата година.

Нашите оферти за млечни продукти и сирена

Валидни от 10.06.2024 до 16.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва прясната плодова извара и как се съхранява?

Детайлно изображение на прясна плодова извара

Плодовата извара е универсален десерт, който може да се сервира както самостоятелно, така и в комбинация с други плодове. В допълнение към тези възможности за непосредствена консумация, плодовата извара служи и като съставка за приготвяне на голямо разнообразие от десерти, сладкиши и торти. Като алтернатива на сметаната, плодовата извара често се използва за приготвяне на вкусни и леки плодови торти, например ягодови или ананасови.

Плодовата извара е отлично също и за приготвянето на сладолед. Много готвачи са открили плодовата извара и като съставка за сладки печива и като основен пълнеж за деликатеси от бутер тесто. Неотворената плодова извара може да се съхранява в хладилника в продължение на няколко седмици, според срока на годност. След отваряне, продуктът трябва да се използва в рамките на около две седмици.


Рецепти

Какво можем да приготвим с помощта на плодовата извара?


Съставки

Какво съдържа прясната плодова извара?

Консумацията на плодова извара се счита за здравословна. Тя има положителен ефект върху храносмилането. Освен това, плодовата извара осигурява важни протеини, тъй като съдържащите се в нея аминокиселини лесно се превръщат в собствени протеини на организма.

Хранителна стойност
 

ккал: 124 ккал

Въглехидрати: 12,7 гр

Белтъчини: 10 гр

Мазнини: 3,7 гр

Витамини

 

Витамин А: 2 µg

Витамин B1: 0,03 мг

Витамин В2: 0,28 мг

Витамин В6: 0,03 мг

Витамин С: 2 мг

Витамин Е: 0,1 мг

 

Минерали

 

Калций: 70 мг

Желязо: 0,2 мг

Калий: 100 мг

Магнезий: 8 мг

Натрий: 30 мг