Маскарпоне – десертна кремообразна свежест
Маскарпоне е вид крема сирене и произхожда от Италия. Обикновено то се приготвя от сметана, която се получава чрез обезмасляване на каймака от млякото.
Маскарпоне притежава следните специални характеристики
Маскарпоне е леко кремообразно сирене с oбилно съдържание на сметана и необичайно високо съдържание на мазнини – 80%. Обикновено се произвежда в Италия, в района на Лоди. Произвежда се от сметана и се сгъстява с винена киселина, лимонена киселина или оцетна киселина чрез нагряване. Консистенцията му е подобна на мазна извара, но вкусът му е много мек. Ароматът на Маскарпоне силно наподобява този на прясното мляко. Маскарпоне е доста кремообразен и лесен за нанасяне продукт, поради което е подходящ за много цели.
Колко мазнини се съдържат в Маскарпоне?
Маскарпоне се предлага с различни равнища на масленост. Обикновеното Маскарпоне нормално съдържа 89% мазнини в сухото вещество. При съхранението му е особено важно да се държи на хладно и затворено в хладилника, тъй като много лесно поема миризми, а също и вкуса на други храни.
Откъде произхожда Маскарпоне?
Маскарпоне идва от Италия, по-точно от Лоди в Ломбардия. Тук наименованието „Маскарпоне“ е диалектно название за сметана Днес Маскарпоне се произвежда в цяла Италия, а също и в други държави.
Кога е сезонът на Маскарпоне?
Маскарпоне е продукт, който се предлага през цялата година.
За какво може да се използва Маскарпоне?
Има лек кремообразен вкус и изключително кремообразна и гладка консистенция. Използва се главно за производството на десерти. Най-известният сред тях без съмнение е Тирамису. В този италиански десерт бишкотите се напояват с кафе и ликьор и след това се редуват с кремообразно сирене.
Маскарпоне може да се използва и за подобряване вкуса на сладолед и пудинги. С добавянето на малко обикновена и ванилова захар се получава вкусен крем, който се съчетава добре с пресни горски плодове, праскови и други видове плодове. Маскарпоне е нетраен пресен продукт. Ако не е отворено, Маскарпоне може да се съхранява в хладилник и след изтичане на срока на годност. След като се отвори, продуктът трябва да се консумира в рамките на няколко дни.
Какво се съдържа в Маскарпоне?
Сиренето Маскарпоне е богато на мазнини и е много плътно. То съдържа също калций, витамини и минерали
ккал: 460 ккал
Въглехидрати: 3,6 гр
Белтъчини: 4,6 гр
Мазнини: 47,5 гр
Витамин А: 520 µg
Витамин B1: 0,02 мг
Витамин В2: 0,21 мг
Витамин В6: 0,04 мг
Витамин С: 0 мг
Витамин Е: 1,4 мг
Калций: 60 мг
Желязо: 0,1 мг
Калий: 80 мг
Магнезий: 6 мг
Натрий: 40 мг