Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Слоесто сирене – идеално за сладкиши

Слоестото сирене съществува от дълго време. Първоначално то е познато предимно в Бавария и Австрия, където фермерите са го произвеждали сами. От началото на XX век, то се произвежда и в млекопреработвателните предприятия.

Полезна информация

Слоестото сирене притежава следните специални качества

Детайлно изображение на свежо слоесто сирене

Слоестото сирене е сорт прясно сирене, който по вкус и направа наподобява силно изварата. Въпреки това консистенцията му е по-твърда и по-желатинова, така че може лесно да се реже или раздробява. Традиционно слоестото сирене се състои от три слоя. Външните два слоя са с по-ниско съдържание на мазнини и са по-светли на цвят, докато средният слой е с по-високо съдържание на мазнини и изглежда малко по-жълт. В наши дни той често се произвежда от слоеве с еднакво съдържание на мазнини, тъй като това опростява производството.


Произход

Откъде произхожда слоестото сирене?

Първоначално слоестото сирене е най-разпространено в Австрия и Бавария. При традиционното производство мляко с различна масленост се сгъстява с телешко сирище, обезмаслява се и не се разбърква, както при производството на извара, а се нарязва на парчета. След това сиренето се поставя ръчно на пластове в перфорирани форми и суроватката се отцежда.


Сезон

Кога е сезонът на слоестото сирене?

Слоестото сирене се предлага през цялата година.

Нашите оферти за млечни продукти и сирена

Валидни от 17.06.2024 до 23.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва слоестото сирене?

Детайлно изображение на свежо слоесто сирене

Слоестото сирене често се използва за сладки или солени печива от рода на чийзкейкове, щрудели с извара или бутер тесто. За тази цел често се смесва с яйца и захар. Тъй като протеиновата структура на слоестото сирене не се разрушава при разбъркването, тя не изсъхва толкова, колкото обикновената извара, по време на печенето, а има твърда, кремообразна и леко зърнеста консистенция в готовия сладкиш.

Слоестото сирене също е подходящо и с хляб, подправено с малко пресни билки или с гарнитура от зеленчуци. Освен това може да се използва при приготвянето на сладки десерти, като заместител на традиционната извара: нарязано и разбъркано, то може да се разреди с мляко, да се подслади с пресни плодове и да се поднесе в купички.

Как да запазим слоестото сирене свежо?

Тъй като слоестото сирене наподобява изварата, то трябва да се съхранява по същия начин. Може да се запази в хладилника в продължение на около две седмици. След отваряне трябва да се консумира в рамките на един до два дни. Слоестото сирене е продукт от суроватка. Поради това то не трябва да се замразява за съхранение, тъй като при размразяване ще се свие, може да се образуват малки бучки и ще загуби консистенцията си.


Съставки

Какво съдържа слоестото сирене?

Слоестото сирене, подобно на изварата, е полезно за разнообразяване на храненето. Като съставка на сладкиши и сладки хапки то осигурява енергия и хранителни вещества, а като добавка към хляба осигурява достатъчно мазнини за усвояване на витамините и хранителните вещества. По-добрият избор за хора, които искат да спазват диета или да се грижат за фигурата си, е слоесто сирене с по-ниско съдържание на мазнини.

Хранителна стойност
 

ккал: 88 ккал

Въглехидрати: 3,8 гр

Белтъчини: 12,7 гр

Мазнини: 2,4 гр

Витамини

 

Витамин А: 22 µg

Витамин B1: 0,03 мг

Витамин В2: 0,3 мг

Витамин В6: 0,06 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 0,1 мг

 

Минерали

 

Калций: 91 мг

Желязо: 0,1 мг

Калий: 127 мг

Магнезий: 11 мг

Натрий: 40 мг