Слоесто сирене – идеално за сладкиши
Слоестото сирене съществува от дълго време. Първоначално то е познато предимно в Бавария и Австрия, където фермерите са го произвеждали сами. От началото на XX век, то се произвежда и в млекопреработвателните предприятия.
Слоестото сирене притежава следните специални качества
Слоестото сирене е сорт прясно сирене, който по вкус и направа наподобява силно изварата. Въпреки това консистенцията му е по-твърда и по-желатинова, така че може лесно да се реже или раздробява. Традиционно слоестото сирене се състои от три слоя. Външните два слоя са с по-ниско съдържание на мазнини и са по-светли на цвят, докато средният слой е с по-високо съдържание на мазнини и изглежда малко по-жълт. В наши дни той често се произвежда от слоеве с еднакво съдържание на мазнини, тъй като това опростява производството.
Откъде произхожда слоестото сирене?
Първоначално слоестото сирене е най-разпространено в Австрия и Бавария. При традиционното производство мляко с различна масленост се сгъстява с телешко сирище, обезмаслява се и не се разбърква, както при производството на извара, а се нарязва на парчета. След това сиренето се поставя ръчно на пластове в перфорирани форми и суроватката се отцежда.
Кога е сезонът на слоестото сирене?
Слоестото сирене се предлага през цялата година.
За какво може да се използва слоестото сирене?
Слоестото сирене често се използва за сладки или солени печива от рода на чийзкейкове, щрудели с извара или бутер тесто. За тази цел често се смесва с яйца и захар. Тъй като протеиновата структура на слоестото сирене не се разрушава при разбъркването, тя не изсъхва толкова, колкото обикновената извара, по време на печенето, а има твърда, кремообразна и леко зърнеста консистенция в готовия сладкиш.
Слоестото сирене също е подходящо и с хляб, подправено с малко пресни билки или с гарнитура от зеленчуци. Освен това може да се използва при приготвянето на сладки десерти, като заместител на традиционната извара: нарязано и разбъркано, то може да се разреди с мляко, да се подслади с пресни плодове и да се поднесе в купички.
Как да запазим слоестото сирене свежо?
Тъй като слоестото сирене наподобява изварата, то трябва да се съхранява по същия начин. Може да се запази в хладилника в продължение на около две седмици. След отваряне трябва да се консумира в рамките на един до два дни. Слоестото сирене е продукт от суроватка. Поради това то не трябва да се замразява за съхранение, тъй като при размразяване ще се свие, може да се образуват малки бучки и ще загуби консистенцията си.
Какво съдържа слоестото сирене?
Слоестото сирене, подобно на изварата, е полезно за разнообразяване на храненето. Като съставка на сладкиши и сладки хапки то осигурява енергия и хранителни вещества, а като добавка към хляба осигурява достатъчно мазнини за усвояване на витамините и хранителните вещества. По-добрият избор за хора, които искат да спазват диета или да се грижат за фигурата си, е слоесто сирене с по-ниско съдържание на мазнини.
ккал: 88 ккал
Въглехидрати: 3,8 гр
Белтъчини: 12,7 гр
Мазнини: 2,4 гр
Витамин А: 22 µg
Витамин B1: 0,03 мг
Витамин В2: 0,3 мг
Витамин В6: 0,06 мг
Витамин С: 0 мг
Витамин Е: 0,1 мг
Калций: 91 мг
Желязо: 0,1 мг
Калий: 127 мг
Магнезий: 11 мг
Натрий: 40 мг