Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Ябълков сладкиш – универсална класика

Надали друг сладкиш предлага толкова варианти, колкото ябълковият сладкиш. Той се консумира почти навсякъде по света и се приготвя по много различни начини. В зависимост от региона той се предлага като тесто с мая в тава, козуначено тесто или пат бризе, или като покрит ябълков сладкиш, при който ябълките са покрити с тесто.

Полезна информация

Ябълковият сладкиш притежава тези основни качества

Детайлно изображение на ябълков сладкиш

Едва ли има друго печиво, което да е толкова разпространено и да се предлага в толкова различни разновидности, както ябълковият сладкиш. В Дания ябълковият сладкиш е известен като „Eblekage“, в Швеция – като „Äppekpaj“, а в Норвегия – като „Eplekake“. Нидерландците имат своята „Appeltaart“, а във Франция са създали най-известната и най-обичаната ябълкова торта „Tarte Tatin“. От друга страна елзаският ябълков сладкиш се приготвя по различен начин и се характеризира преди всичко с особено сладък вкус.

Именно това прави вкуса му специален.

Характерна за вкуса на ябълковия сладкиш е преди всичко неговата леко кисела нотка, тъй като се използват предимно кисели сортове ябълки, като например боскоп. Според рецептата ябълките се нарязват на ветрило или на четвъртини. В допълнение към ябълките вкусът се допълва от ядки и стафиди, както и от трохи, които се поръсват върху сладкиша.


Произход

Коя е родината на ябълковия сладкиш?

За първи път е споменат през 1590 г. от Робърт Грийн, който пише за ябълков сладкиш. Това е причината да се приема, че сладкишът е приготвен за първи път в Англия. По онова време захарта все още е била много скъпа съставка, поради което сладкишите обикновено са се подслаждали с плодове. Американската версия – американският пай – води началото си от британските емигранти.


Сезон

Има ли ябълковият сладкиш сезон?

Ябълковият сладкиш се предлага като пресен продукт целогодишно.


Употреба и съхранение

За какво може да се използва ябълковия сладкиш и как се съхранява?

Детайлно изображение на ябълков сладкиш

Ябълковият пай е прекрасен десерт, който може да се консумира с ванилов сос или бита сметана по избор. Едва ли има друг вид печиво, което да е толкова разнообразно, колкото популярният ябълков сладкиш. Така например сладкишът със сочни ябълки, ябълкови връхчета или ябълкови резени се поднася като освежаващ, лек летен сладкиш. Добавянето на лек крем го превръща в сладко есенно изкушение. От друга страна най-продаваният коледен специалитет без съмнение е печената ябълкова торта.

Освен това ябълковият сладкиш може да се приготви както като торта, така и под познатата форма на ябълков щрудел. Сладкишът може да бъде приготвен идеално и със захар или глазура или да бъде поднесен семпло и естествено като гарнирано тесто. Ябълковият сладкиш може да бъде съхраняван безпроблемно. Покрит се съхранява най-добре пет-шест дена в хладилник, но на стайна температура – само няколко дни.


Рецепти

Изпробвайте нашите рецепти за ябълков сладкиш


Съставки

Ето какво се съдържа в ябълковия сладкиш

Ябълковият сладкиш се „възползва“ от преимуществата на основната си съставка – ябълката. Затова той е богат на витамини и минерали. Когато целта на диетата е намаляване на теглото, трябва да се търсят разновидности на ябълковия сладкиш, които са с ниско съдържание на мазнини и захар. Съществува и вариант на ябълков сладкиш от пълнозърнесто брашно.

Хранителна стойност
 

ккал: 203 ккал

Въглехидрати: 31,2 г

Протеини: 2,7 г

Мазнини: 7,5 г

Витамини

 

Витамин А: 50 µg

Витамин B1: 0,03 мг

Витамин B2: 0,04 мг

Витамин B6: 0,04 мг

Витамин С: 5 мг

Витамин Е: 1,6 мг

 

Минерали

 

Калций: 55 мг

Желязо: 0,6 мг

Калий: 100 мг

Магнезий: 9 мг

Натрий: 80 мг