Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Сухар – хрупкава лека закуска

„Zwieback“ („сухар“) означава „дважди изпечен хляб“ и историята му датира от римско време. По онова време хлябът се е пекъл двукратно по две причини – трябвало е да издържи възможно най-дълго, а като походна дажба за легионерите е трябвало да бъде и възможно най-лек.

Полезна информация

Сухарите притежават следните специални характеристики

Детайлно изображение на сухари

Повечето хора познават сухарите като закуска от детството си. Това е подобно на хляб фино печиво, което се предлага в различни разновидности. Известно още от римско време, печивото е документирало истинска история на успеха през вековете. То е било популярна дажба за военните или при експедиции, а моряците също са го вземали със себе си на корабите. Гьоте особено е обичал да яде хрупкавия хляб, потопен в шоколад, а и императорите в дворовете в Берлин, Виена, Константинопол и Русия също получавали сухари от германски фирми.


Произход

Откъде произхождат сухарите?

Историята на сухара води началото си от римско време, когато е бил известен като „panis frixus“ („изпечен и изсушен хляб“). Преди консумация твърдият хляб бива накисван във вода, за да се яде по-лесно. Древните гърци също са познавали сухара. Те го наричали „dipyritai“ („дважди минал през огън“). В Германия наименованието „Zweygeback“ се появява за първи път през ХV век в района на Кьолн.


Сезон

Каква е сезонността на сухарите?

Сухарът е продукт, който се предлага целогодишно.

Нашите предложения за основни хранителни продукти

Валидни от 20.05.2024 до 26.05.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използват сухарите и как се съхраняват?

Детайлно изображение на сухари

В наши дни сухарът се използва по много различни начини. Така например можем да му се насладим с различни продукти за мазане или гарниран за закуска, но също така и потопен в мляко или шоколад като закуска между храненията. Сухарът отдавна е известен и като бебешка храна. Много родители дават на децата си парче сухар за хапване или приготвят питателна каша от сухар и мляко или сок. Сухарът е популярна храна и при стомашни неразположения или стомашно-чревни заболявания, тъй като не дразни силно стомаха и много лесно смилаем.

Ето как се съхранява сухарът

Сухарът обикновено се продава в запечатани опаковка, тъй като така има по-дълъг срок на годност. След отваряне трябва да се съхранява на хладно и сухо място. Отворени обаче, сухарите могат да се съхраняват не по-дълго от 4 седмици, тъй като при производството им се премахва водата. 


Рецепти

Ето какво можем да приготвим с помощта на сухари


Съставки

Ето какво съдържат сухарите

Сухарите се понасят много добре, особено при чувствителен стомашно-чревен тракт. Освен това сухарите осигуряват на организма най-необходимите хранителни вещества.

Хранителна стойност
 

ккал: 368 ккал

Въглехидрати: 73,1 г

Протеини: 10 г

Мазнини: 4 г

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0,13 мг

Витамин B2: 0,07 мг

Витамин B6: 0,08 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 0,2 мг

 

Минерали

 

Калций: 40 мг

Желязо: 1,5 мг

Калий: 160 мг

Магнезий: 16 мг

Натрий: 265 мг