Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Сладки с мая – ефирни печива

Сладките с мая са изключително разнообразна разновидност на печивата. Самото приготвяне на тестото с мая предлага голямо разнообразие от възможности. Например сладките с мая могат да се приготвят от леко тесто с мая, състоящо се предимно от брашно, мая и вода, или от по-тежки видове тесто с яйца и мазнина.

Полезна информация

Сладките с мая притежават следните специални характеристики

Детайлно изображение на сладките с мая

Тестото с мая е тесто от брашно, което се замества с вода и мая. В зависимост от вида на желаните сладки, те се променят с допълнителни съставки в желаната посока. Обичайните съставки са захар, мляко, мазнина, яйца или плодове. Приготвянето на добро тесто с мая изисква определено време, тъй като културите на маята са живи култури, които се нуждаят от определена температура и определено време, за да може тестото да втаса наистина добре. Освен това тестото с мая не обича течението.

Съвети за успешно приготвяне на тесто с мая

След смесването на съставките тестото трябва да почине в купа на топло място поне за времето, посочено в рецептата. При това „топло“ наистина означава „топло“, а не „горещо“. Най-добре тестото почива под влажна кърпа, разстлана върху купата, близо до радиатор. Влажната кърпа обаче не трябва да опира в тестото. Според рецептата се омесва втори път и след това се поставя върху тава.

То обаче трябва да почине малко и там. За приготвяне на добро тесто с мая винаги трябва да се отделя необходимото време. Типични сладки с мая са берлинските палачинки, хлябът, хлебчетата, тестото за пица, плетеницата с мая коледният щолен, парената паста, тестото за торти като биненщих, плетеница с маково семе и много други. 


Произход

Откъде произхождат сладките с мая?

Тестото с мая е почти толкова старо, колкото и зърнопроизводството. Една от праформите на мая е квасът, който се създава чрез спонтанна ферментация и е особено желан в хляба с квас за по-добра смилаемост. Първите сведения за пивоварството и съответно за бирената мая са открити върху папирус от 1555 г. пр. Хр. Видовете тесто с мая могат да бъдат групирани приблизително в следните видове:

  • Леки видове тесто с мая: съдържат до 10% захар и до 10% мазнина (например: щрудел)
  • Среднотежки видове тесто с мая: съдържат до 20% захар и до 20% мазнина (например: берлински палачинки)
  • тежки видове тесто с мая: съдържат до 20% захар и понякога над 20% мазнина (например: коледен щолен)

Сезон

Каква е сезонността на сладките с мая?

По принцип сладките с мая се предлагат пресни през цялата година. Въпреки това някои разновидности като великденската плитка или коледният щолен се предлагат само сезонно.

Нашите предложения за сладки с мая

Валидни от 17.06.2024 до 23.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използват сладките с мая и как се съхраняват?

Детайлно изображение на сладките с мая

Печивата с мая като хляб и хлебчета са сред основните храни. Сладките с мая са много популярни. Повечето сладки с мая са характерни и обикновено се консумират самостоятелно без други добавки. Сладките с мая, които се съхраняват на хладно и сухо място, могат да се запазят за няколко седмици, докато пресните сладки с мая могат да се запазят само за няколко дни. Сладки с мая могат да се замразяват безпроблемно. Фини печива от тесто с мая като например бисквити или курабийки трябва да се съхраняват затворени в съд за бисквити.


Рецепти

Ето какво можем да приготвим с помощта на сладки с мая


Съставки

Ето какво съдържат сладките с мая

Маята съдържа важни минерали и осигурява лесно смилаемост на тестото, като някои видове тесто се понасят по-добре от тестото без добавки.

Хранителна стойност
 

ккал: 249 ккал

Въглехидрати: 39 г

Протеини: 8,5 г

Мазнини: 6,6 г

Витамини

 

Витамин А: 49 µg

Витамин B1: 0,04 мг

Витамин B2: 0,08 мг

Витамин B6: 0,07 мг

Витамин С: 1 мг

Витамин Е: 0,5 мг

 

Минерали

 

Калций: 35 мг

Желязо: 0,9 мг

Калий: 139 мг

Магнезий: 17 мг

Натрий: 31 мг