Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Коледен щолен – сладък специалитет

Коледният щолен е традиционен германски коледен сладкиш, приготвен основно от тесто с мая. Полукръглата форма на коледния щолен трябва да наподобява на Младенеца, повит в пелената му.

Полезна информация

Коледният щолен притежава следните специални характеристики 

Детайлно изображение на коледен щолен

Коледният щолен, наричан още „Христов щолен“, традиционно се приготвя от тесто с мая със сравнително високо съдържание на мазнини и захар. Към тестото с мая се добавят и други съставки, които придават на щолена характерния му вкус: сушени плодове, бадеми, захаросана лимонова кора и/или захаросана портокалова кора. След изпичане щоленът се намазва с мазнина и се поръсва обилно с пудра захар.

Една особеност: Дрезденски щолен

През XV век в околностите на Дрезден щоленът първоначално се е наричал „Щрицел“, което препраща към най-стария коледен базар в Германия – Дрезденския Щрицелмаркт. От началото на века традиционният сладкиш се предлага и продава на този пазар всяка година през периода на Адвента. С течение на времето станало обичайно да се пекат и гигантски щолени, които често достигали дължина от един метър и тегло от няколко килограма. През 1730 г. Август Силни Саксонски дори поръчал да се изпече огромен гигантски щолен с тегло 1,8 тона, който бил разделен на повече от 20 000 порции. Оттогава на ІІ-ия Адвент на Щрицелмаркт се чества Празникът на щолена.

Защитена търговска марка

В наши времена дрезденският щолен е станал международно известен и е обявен за защитена търговска марка в рамките на Обединението на Германия през 1990 г. Щоленът обаче отдавна е известен и в райони като Ерцгебирге, Харц, Майсен, Ерфурт и околностите му. Те имат своите традиционни рецепти и дистрибутори. 


Произход

Откъде произхожда коледния щолен?

Традиционната външна форма на Адвент сладкиша не се е променила от почти 700 години. Още през 1329 г. коледният щолен е споменат за първи път в документ като дар за Адвент за епископ Хайнрих I фон Грюнберг в Наумбург в Заале. По онова време щоленът все още е бил изключително постен сладкиш, предназначен за постите по Адвент. Днешните обичайни съставки като масло и мляко се появяват едва през XV век с була („Маслено писмо“) на папа Инокентий VIII, който разрешава използването на мляко и масло вместо вода и масло. Едва благодарение на придворния пекар Хайнрих Драсдо от Торгау в Саксония към рецептата са добавени повече от обичайните днес съставки, което окончателно придава на постния Адвент сладкиш формата, която познаваме днес.


Сезон

Каква е сезонността на коледния щолен?

Както подсказва самото наименование, коледният щолен е коледен сезонен сладкиш. Обикновено може да се намери в магазините от октомври нататък.

Нашите предложения за хрупкав хляб

Валидни от 17.06.2024 до 23.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва коледния щолен и как се съхранява?

Детайлно изображение на коледен щолен

Коледният щолен е много богат и може да се консумира веднага. Обикновено се поднася към следобедното кафе. Принципно коледният щолен може да се съхранява няколко седмици, при условие че е на хладно и сухо място. 


Рецепти

Можем да опитаме нашите рецепти за щолен


Съставки

Ето какво съдържа коледния щолен

Добрият коледен щолен съдържа масло и много сушени плодове. 

Хранителна стойност
 

ккал: 346 ккал

Въглехидрати: 51,5 г

Протеини: 5,8 г

Мазнини: 13 г

Витамини

 

Витамин А: 142 µg

Витамин B1: 0,09 мг

Витамин B2: 0,16 мг

Витамин B6: 0,12 мг

Витамин С: 1 мг

Витамин Е: 2,2 мг

 

Минерали

 

Калций: 58 мг

Желязо: 2 мг

Калий: 226 мг

Магнезий: 29 мг

Натрий: 17 мг