Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Берлинер – традиционен германски сладкиш

Популярният сладкиш „Берлинер“ с големина на длан се приготвя от сладко тесто с мая и обикновено с пълнеж от сладко (традиционно сладко от ягоди, по-рядко сладко от сливи или други пълнежи, които варират в зависимост от региона, като например пулпа от шипки и други видове конфитюр). Горната половина се покрива с глазура от сладка мазнина или директно с глазура от пудра или кристална захар.

Полезна информация

Берлинерите имат следните специални качества 

Детайлно изображение на пресен берлинер

В Германия берлинските понички се консумират най-вече по специални поводи като Новогодишната нощ или карнавали, но като цяло могат да се намерят през цялата година. Те са особено популярни и по време на празниците карнавал, масленица и Фашинг. На тези празници някои шегобийци предлагат необичайни пълнежи (горчица, кетчуп, яйчен ликьор), които не са очевидни за консуматора от пръв поглед. Консумацията на тези пълнежи, които не са очевидни, е още по-изненадваща и забавна.


Произход

Коя е родината на берлинерите?

Документални свидетелства за берлинер, по това време все още обикновени сладкиши, изпечени в свинска мас и без пълнеж, има поне от XVI век в Северна Германия. По онова време формата им все още е много неправилна, крива и непоследователна, като рядко или никога е с пълнеж. Оригиналната форма на берлинската поничка е топчеста (вид малка версия на берлинер, понякога солена или пикантна, а не изключително сладка), която е известна от много векове.

Следната традиция се е запазила от XVIII век: На берлински хлебар, който искал да служи като артилерист в армията на Фридрих II Пруски (Фридрих Велики), но бил обявен за негоден, все пак било разрешено да работи като полеви хлебар. В знак на благодарност и уважение той създава разпространената днес форма на берлинер (печен на открит огън в казан с вряща мазнина) като полева дажба. Едва с индустриализацията през втората половина на XIX век берлинерът придобива над-регионално значение и разпространение, особено с превръщането на Берлин в имперска столица с основаването на Германската империя (1871 г.). Около началото на века берлинерът намира своето място в книгите с национални рецепти.


Сезон

Каква е сезонността на берлинерите?

Берлинерите са продукт, който се предлага през цялата година.

Предлаганите от нас хлебни изделия

Валидни от 22.04.2024 до 28.04.2024


Употреба и съхранение

За какво могат да се използват берлинерите и как се съхраняват?

Детайлно изображение на пресен берлинер

Берлинските понички се консумират във вида, в който са приготвени. Берлинските понички са пресен продукт – колкото по-пресни са, толкова по-добър е вкусът им. Поради това те трябва да се консумират възможно най-скоро след закупуване. Съществуват и дълбоко замразени варианти, които могат да се съхраняват в продължение на няколко месеца.


Рецепти

Нашите рецепти за берлинери


Съставки

Ето какво съдържа берлинерът

Всичко в умерени количества: Берлинерите са мазни, с високо съдържание на захар и трябва да се консумират само в ограничени количества.

Хранителна стойност
 

ккал: 317 ккал

Въглехидрати: 44 г

Протеини: 8,7 г

Мазнини: 11,8 г

Витамини

 

Витамин А: 80 µg

Витамин B1: 0,06 мг

Витамин B2: 0,12 мг

Витамин B6: 0,1 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 0,6 мг

 

Минерали

 

Калций: 37 мг

Желязо: 1,3 мг

Калий: 110 мг

Магнезий: 17 мг

Натрий: 240 мг