Бързо и лесно приготвяне на ястия в един съд за готвене
Кратко съдържание на страницата
- Бързо приготвяне без много съдове за миене – тенденцията за приготвяне на храна в един съд има много предимства.
- Край на скуката – при този вид готвене можем да прилагаме безкрайни вариации.
- Предлагаме бързи и лесни рецепти за готвене в един съд. Просто трябва да опитаме!
Какво означава ястие в един готварски съд?
„One Pot“ е термин на английски език, който буквално означава „една тенджера“. Това са всички кухненски съдове, от които се нуждаем за приготвянето на това ястие. Разнообразието е неизмеримо, затова могат да се приготвят всякакви видове ястия. Ароматите на отделните съставки се съчетават помежду си при готвене. Ако се обърне внимание на времето за приготвяне на различните храни и на изискванията за количеството течност, добрият резултат е гарантиран.
Тенденцията започва с „Печена паста с фета“
Без значение кои платформи използваме – ястията в един съд за готвене са кулинарна тенденция, която е популярна навсякъде. Особено популярно тук е ястието „запечена паста с фета“, което е завладяло различни канали в социалните медии. Съществуват много различни варианти на тази така наречена „паста в един съд“, но основно ястието се състои от паста, зехтин, нарязан лук и чесън, фета, както и чери домати. С изключение на макароните (обикновено се използват фарфале), всички съставки се поставят в огнеупорен съд и се пекат на около 200 градуса в продължение на 30-40 минути.
Накрая вадим формата и добавяме макароните, които през това време сме сварили. Добавяме сол и черен пипер на вкус и сме готови да се насладим на вкусните и лесни за приготвяне ястия. Най-известната рецепта за ястия в един съд е тази, за която всъщност са необходими два съда – един за печене и един за варене на пастата. Можем да използваме и предварително приготвена и опакована паста, за да сме още по-ефективни. По-долу ще намерим рецепта за истински спагети в един съд за готвене, както и много други идеи.
Рецепта за спагети в един съд – ето как става:
Следващата рецепта е истинска умами бомба. Към тази паста добавяме чушки, колбаси, сметана, пресни билки и малко пармезан. Най-хубавото е, че е нужно само да приготвим макароните и нарязаните твърди продукти в тенджерата със сметана и голямо количество вода, докато макароните бъдат сготвени, така че да бъдат леко твърди. Разбира се, можем да променяме съставките в зависимост от настроението веднага щом се научим как. Вместо кабаноси, можем да използваме безмесни алтернативи, например тофу или гъби. Можем да използваме кокосово мляко вместо сметана. Да опитаме!
Какви са предимствата на ястията в един съд?
Рецептите в един съд за готвене не напразно са се превърнали в съвременна хранителна тенденция. В крайна сметка се използват най-простите рецепти. Методът на приготвяне има много предимства, които улесняват живота. След измиване и нарязване, всички съставки се поставят в един и същи съд. В зависимост от рецептата можем да сложим всички съставки в тенджерата наведнъж или постепенно, ако времето за готвене на продуктите е много различно. Можем да изсипем всичко и да оставим да се готви на среден огън – така времето, което прекарваме в кухнята, се съкращава доста. Освен това почти нямаме нужда от съдове. Готвенето може да е забавно, но миенето след това със сигурност не е. Ползването на един готварски съд означава лесно готвене. Освен това ястието в един съд за готвене е истинска вкусова експлозия, тъй като основата от ориз, картофи или юфка попива ароматния сос. Това създава много интензивни аромати. Тъй като при ястията от типа „в един съд“ течността не се излива, хранителните вещества в бульона също се запазват. Те не се губят във водата за готвене, а стават част от соса. Друго предимство е, че можем да приготвяме предварително ястия в един готварски съд и да спестим ценно време на следващия ден – например когато семейството идва на гости или искаме да хапнем нещо по-хранително в офиса. Можем също да замразяваме порции и да ги претопляме в микровълнова фурна при необходимост.
Ястия в един готварски съд – това са основните съставки, които трябва да имаме под ръка
Вкусното ястие в един съд може да се приготви само с няколко прости съставки. Кои са ни любимите? Те трябва да бъдат в списъка за пазаруване, за да са винаги под ръка и винаги, когато пожелаем, да имаме възможност да приготвим любимото вкусно ястие. Ето списък на потенциалните кандидати за готвене в един съд:
- Основата на принципа на готвенето в един съд се гарантира от засищащи храни, т.е. въглехидрати. Не е задължително винаги да разчитаме на паста напр. спагети, пене, лингуини или фарфале. Оризът също е добър вариант за ястие в една тенджера. Други засищащи храни като например просо, киноа, картофи, боб, леща или кускус също са отличен избор.
- Нарязаните зеленчуци придават свеж вкус и придават цвят на ястието: тиква, моркови, гъби, тиквички, лук, броколи, спанак, царевица, домати, чесън. Разбира се, можем да използваме и замразени зеленчуци или консервирани нарязани домати.
- За да постигнем силен аромат за кратко време, можем да ползваме интензивни носители на аромати. Те включват пармезан, сушени домати, аншоа, каперси или маслини – нарязани на ситно в соса, те придават на ястието особено пикантен привкус.
- С помощта на подправките и билките, можем да отличим вкуса на ястието. Винаги трябва да включваме сол и черен пипер. Замразените билки, например босилек, магданоз или лук, придават свеж аромат на всяко ястие. Горчицата, подправките, къри пастата или соевият сос също придават допълнителна наситеност. Порция настърган кашкавал придава завършеност на вкуса.
- Както и при другите ястия с паста, можем да приготвим вегетариански или вегански ястия – печурки, джакфрут, патладжан или тофу са растителни съставки, които ни засищат добре. Ако желаем, можем да обогатим ястието и с животински храни, например пилешко месо, кайма, бекон или риба тон, скариди или сьомга.
- Важно е да има достатъчно количество течност – минималистите просто използват количеството подсолена вода, което се абсорбира напълно от основата. Вкусът му обаче става по-богат с бульон, сметана за готвене, прясно мляко, кокосово мляко или дори вино.
Идеи за рецепти – нови тенденции и изпитани класики
Както е видно, съществуват безброй начини за готвене в един съд. Съществува обаче цяла гама класически ястия, които по принцип се вписват идеално в категорията „ястия в един съд за готвене“, дори в началото да не се сещаме за тях. Такива например са чили кон карне, къри, макарони със сирене или ризото. Ако търсим рецепти в един съд за бързо и лесно готвене, тук ще да намерим много. Независимо дали става въпрос за месо, вегетарианство или веганство – гарантирано ще намерим това, което търсим!
Как да избегнем често срещани грешки?
За начинаещите готвачи, методът с един готварски съд е прекрасен начин да се запознаят с кухнята. Колкото и прост да е този принцип, все пак съществува риск от грешки. Ето няколко полезни съвета, за да ги избегнем.
- Да се придържаме към предписаното количество течност. Ако използваме твърде малко течност, пастата остава твърда. Ако използваме твърде много течност, всичко се превръща в супа. Ако се налага да изливаме течност, това представлява затруднение, а и така се губят ценните хранителни вещества и аромати.
- Можем да проучим времето за приготвяне на всеки продукт. Ако макароните останат прекалено дълго в тенджерата, защото тиквата още не е сварена, те ще станат кашави. Затова правилото е следното – това, което се готви най-бавно, се слага първо. Най-добре е в началото да следваме рецептата внимателно. С набирането на опит можем да се ориентираме във времето за готвене.
- Ястието се разбърква редовно. Така храната се сготвя равномерно и се избягва загарянето ѝ.
- Можем да използваме голяма тенджера или тава за печене, в зависимост от рецептата, за да имаме достатъчно място за всички съставки. В този метод за готвене за начинаещи сравнително трудно е да се прецени количеството.
- Можем да нарежем съставките на подходящи по размер парченца. Тези бързи и лесни ястия се консумират лесно, приготвят се по-бързо, а малките парчета освобождават повече място в тенджерата.
Ястията в един съд са с ниско съдържание на въглехидрати
Дори ако диетата е с ниско съдържание на въглехидрати, можем да приготвяме тези бързи, лесни и вкусни ястия в един съд Вместо източници на въглехидрати, например макаронени изделия или ориз, в рецептата за нисковъглехидратни храни се използват зеленчуци. В замяна на това съдържанието на мазнини и протеини може да е малко по-високо. Какво можем да кажем за обилна яхния с пуйка, чушки и моркови? Какво можем да кажем за ремообразна яхния, приготвена от различни видове зеленчуци като домати, тиквички или патладжани? Добавяме малко пуешко, пилешко, сьомга като засищащ компонент или вегетариански алтернативи като гъби или тофу. Добавяме също малко пресен босилек и голяма порция настърган кашкавал и получаваме нисковъглехидратна версия, която е не само вкусна, но съдържа ценни хранителни вещества и засища. Ако все пак искаме да запазим усещането за паста, нудълите от тиквички са чудесен вариант.