Бързо и лесно приготвяне на ястие в един съд за готвене
Съдържанието на страницата накратко
- Бързо приготвяне без много съдове за миене – приготвянето на храна в един съд има много предимства.
- Край на скуката – при този вид готвене можеш да разнообразяваш до безкрай.
- Предлагаме бързи и лесни рецепти за готвене в един съд. Просто трябва да опиташ!
Какво представляват ястията, приготвени в един готварски съд?
One pot е английски термин, който буквално означава „една тенджера“. Тя е всичко, от което се нуждаем за приготвянето на това ястие. Ароматите на отделните съставки се смесват хармонично по време на готвенето. Ако се внимава различните съставки да се приготвят за необходимото време и се спазят изискванията за количеството течност, добрият резултат е гарантиран.
Тенденцията започва с „Печена паста с фета“
Без значение къде се намираш, ястията, приготвени в един съд за готвене, са кулинарна тенденция, която е позната навсякъде. Особено популярна в социалните медии е запечената паста с фета. Съществуват най-различни варианти на тази така наречена паста в един съд, но основно ястието се състои от паста, зехтин, нарязан лук и чесън, фета, както и чери домати. С изключение на макароните (обикновено се използват фарфале), всички съставки се поставят в огнеупорен съд и се пекат на около 200 °C в продължение на 30 – 40 минути.
Накрая вадиш съда и добавяш макароните, които през това време си сварил. Добавяш сол и черен пипер на вкус и си готов да се насладиш на вкусното ястие. За тази известна рецепта за ястие в един съд всъщност са необходими два съда – един за печене и един за варене на пастата. Можеш да използваш и предварително сварена и опакована паста, за да сме още по-ефективни. По-долу ще намериш рецепта за спагети в един съд за готвене, както и много други идеи.
Рецепта за спагети в един съд
Следващата рецепта е истинско кулинарно изкушение. Към тази паста добавяш чушки, колбаси, сметана, пресни билки и малко пармезан. Най-хубавото е, че е нужно само да сложиш спагетите и нарязаните твърди продукти в тенджерата със сметана и голямо количество вода. След това само чакаш спагетите да се сварят така, че да бъдат леко твърди. Разбира се, можеш да променяш съставките в зависимост от предпочитанията си. Вместо кабаноси можеш да използваме безмесни алтернативи, например тофу или гъби. Кокосовото мляко пък е чудесна алтернатива на сметаната. Опитай!
Какви са предимствата на ястията в един съд?
Приготвянето на ястие в един съд за готвене неслучайно се е превърнало в съвременна готварска тенденция. Рецептите са съвсем прости, а методът на приготвяне има много предимства, които улесняват ежедневието. След като бъдат измити и нарязани, всички съставки се поставят в един общ съд. В зависимост от рецептата можеш да сложиш всички съставки в тенджерата наведнъж или една след друга, ако времето за готвене на продуктите е много различно. Можеш просто да изсипеш всичко заедно и да оставиш да се готви на среден огън – така времето, което прекарваме в кухнята, значително се съкращава. Освен това почти няма нужда от съдове. Готвенето може да е забавно, но миенето след това със сигурност не е. Ползването на един готварски съд означава малко работа след това. Освен това ястието, приготвено в един съд за готвене, е същинска вкусова експлозия, тъй като основата от ориз, картофи или юфка попива вкусния сос. Така ароматът става особено интензивен. А поради това, че при тези ястия течността не се излива, хранителните вещества в бульона също се запазват. Друго предимство е, че можеш да приготвяш предварително този тип ястия и да спестиш ценно време на следващия ден – чудесно решение, когато роднините ще ти идват на гости или искаме да хапнеш нещо по-хранително в офиса. Можеш също да замразиш част от ястието на порции и да ги претопляш в микровълнова фурна при необходимост.
Ястия в един готварски съд – това са основните съставки, които трябва да имаш под ръка
Вкусното ястие, приготвено в един съд, може да се приготви само с няколко прости съставки. Кои са ти любимите? Те трябва да бъдат в списъка за пазаруване, за да са ти подръка и винаги, когато пожелаеш, да имаш възможност да приготвиш вкусно ястие. Ето списък на потенциалните кандидати за готвене в един съд:
- Основното при ястието в един съд е да се готвят засищащи храни, т.е. въглехидрати. Не е задължително винаги да разчитаме на паста, например спагети, пене, лингуини или фарфале. Оризът също е добър вариант. Други подходящи храни са просо, киноа, картофи, боб, леща или кускус.
- Нарязаните зеленчуци придават свеж вкус и цвят на ястието: тиква, моркови, гъби, тиквички, лук, броколи, спанак, царевица, домати, чесън. Разбира се, можеш да използваш и замразени зеленчуци или консервирани нарязани домати.
- За да постигнеш силен аромат за кратко време, можеш да добавим съставки като от пармезан, сушени домати, аншоа, каперси или маслини – нарязани на ситно в соса, те придават на ястието особено пикантен привкус.
- С помощта на подправките и билките придаваш завършеност на вкуса. Винаги трябва да включваш сол и черен пипер. Замразените билки, например босилек, магданоз или лук, придават свеж аромат на всяко ястие. Горчицата, подправките, къри пастата или соевият сос също добавят наситеност. Малко настърган кашкавал би могъл да е „черешката на тортата“.
- Както и при другите ястия с паста, можеш да приготвиш вегетариански или вегански ястия – печурки, джакфрут, патладжан или тофу са растителни съставки, които са и много засищащи. Ако желаеш, можеш да обогатиш ястието и с животински храни, например пилешко месо, кайма, бекон или риба тон, скариди или сьомга.
- Важно е да има достатъчно количество течност – минималистите просто използват подсолената вода, която се абсорбира напълно от основата. Вкусът обаче става по-богат с бульон, сметана за готвене, прясно мляко, кокосово мляко или дори вино.
Идеи за рецепти – нови тенденции и изпитани класики
Както стана ясно, има безброй начини за приготвяне на ястие само в един съд. Съществува обаче цяла гама класически рецепти, които по принцип се вписват идеално в тази категория, дори да не се сещаш за тях веднага. Такива например са чили кон карне, къри, макарони със сирене или ризото. Ако търсиш бързи и лесни рецепти за ястие, приготвено в един съд, тук ще намериш много. Независимо дали искаш да е месно, вегетарианско или веганско – гарантирано ще намериш това, което търсите!
Как да избегнем често срещани грешки?
За начинаещите готвачи методът на готвене само с един готварски съд е прекрасен начин да се запознаят с кулинарството. Колкото и прост да е този принцип обаче все пак съществува риск от грешки. Ето няколко полезни съвета, за да ги избегнеш.
- Трябва да се придържаш към препоръчаното количество течност. Ако използваш твърде малко вода, някои съставки може да останат твърди. Ако използваш твърде много, ястието ще се превърне в супа. Ако пък се налага да намалиш течността, това представлява затруднение, а и така се губят ценните хранителни вещества и аромати в бульона.
- Добре е да проучиш времето за приготвяне на всеки продукт. Ако макароните останат прекалено дълго в тенджерата, защото тиквата още не е сварена, те ще станат кашави. Затова правилото е следното – това, което се готви най-бавно, се слага първо. Най-добре е в началото да следваш рецептата внимателно. С натрупването на опит ще можеш сам да се ориентираш във времето за готвене.
- Ястието трябва да се разбърква редовно. Така храната се сготвя равномерно и се избягва загарянето ѝ.
- В зависимост от рецептата можеш да използваш голяма тенджера или тава за печене, за да има достатъчно място за всички съставки. В този метод за готвене за начинаещи е сравнително трудно да се прецени нужното количество.
- Може да нарежеш съставките на по-малки парченца. Тези бързи и лесни ястия се консумират лесно, приготвят се по-бързо, а малките парчета освобождават повече място в тенджерата.
Ястията в един съд са с ниско съдържание на въглехидрати
Дори ако диетата ти е с ниско съдържание на въглехидрати, също можеш да си приготвяш ястие само в един съд. Вместо източници на въглехидрати, например макаронени изделия или ориз, можеш да използваме зеленчуци. Тогава съдържанието на мазнини и протеини може да стане малко по-високо. Какво ще кажеш за обилна яхния с пуешко месо, чушки и моркови? Или пък за кремообразна яхния, приготвена от различни видове зеленчуци като домати, тиквички или патладжани? Добавяш пуешко, пилешко, сьомга като засищащ компонент или вегетариански алтернативи като гъби или тофу. Слагаш също малко пресен босилек, настъргваш кашкавал и получаваш нисковъглехидратна версия, която е не само вкусна, но и хранителна, и засищаща. Ако все пак искаш да запазиш усещането за паста, нудлите от тиквички са чудесен вариант.