Пармезан – чудесен с паста
Пармезанът е твърдо сирене, произведено от краве мляко, чието име произлиза от италианското наименование „Parmigiano“. Пармезанът се използва най-вече настърган за овкусяване на ястия.
Сиренето Пармезан има следните специални качества
Днес сиренето Пармезан се произвежда в много провинции в Северна Италия. Това е сирене с високо съдържание на сол, което има висока хранителна плътност въпреки високото си съдържание на минерали. Консистенцията му е ронлива и суха и почти не съдържа лактоза.
Как се приготвя сиренето Пармезан?
Млякото, изпомпано вечерта, престоява в големи медни казани до следващата сутрин. Там то остава до утаяване на каймака. След това полученият слой каймак се обезмаслява и все още частично обезмасленото мляко се смесва с пълномасленото мляко от сутрешното доене
Получената млечна смес се загрява бавно в котел. Същевременно се добавят млечните ензими от предишния ден. Коагулацията се постига чрез добавяне на телешко сирище. До достигане на сиренето до пазара, то във всички случаи отлежава година и половина, а в зависимост от това дали е било съхранявано в продължение на две или три лета, бива наричано „due“ или „tre maggi“.
Откъде произхожда сиренето Пармезан?
Пармезан може да се произвежда само в провинциите Болоня, Реджо Емилия, Парма, Модена и Мантуа. На италиански се нарича „Parmigiano“. „Parmigiano“ всъщност е съкращение от „Grana parmigiano reggiano“.
Кога е сезонът на сиренето Пармезан?
Пармезанът е продукт, който се предлага през цялата година.
За какво може да се използва сиренето Пармезан?
Настърган или раздробен, Пармезан е отлична добавка към средиземноморските ястия. Настърган, той придава завършен вид на ястията с паста и ризото, а когато се добави натрошен върху зеленчуци като аспержи, тиквички, патладжани и други, им придава специален вкус. Натрошеният Пармезан се вписва идеално и в плата със сирена.
Как да съхраняваме сиренето Пармезан?
В зависимост от мястото на съхранение и при добро охлаждане, сиренето може да се съхрани в продължение на няколко седмици или дори месеци. То се съхранява добре във восъчна хартия, хартия за сандвичи, памучна кърпа за чай или кутия за Пармезан. Във вакуумирана опаковка, сиренето Пармезан може да се съхранява в продължение на няколко месеца. За да съхраняваме Пармезан за по-дълъг период от време, препоръчително е да купим напълно узряло сирене на поне две години Не е препоръчително да се съхранява в домакинско фолио, тъй като бързо се овлажнява и може да мухляса.
Какво съдържа сиренето Пармезан?
Пармезанът е с високо съдържание на сол, поради което се препоръчва умерена консумация.
ккал: 375 ккал
Въглехидрати: 0 гр
Белтъчини: 35,6 гр
Мазнини: 25,8 гр
Витамин А: 359 µg
Витамин B1: 0,02 мг
Витамин В2: 0,62 мг
Витамин В6: 0,1 мг
Витамин С: 0 мг
Витамин Е: 0,7 мг
Калций: 1178 мг
Желязо: 1 мг
Калий: 131 мг
Магнезий: 41 мг
Натрий: 600 мг