Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Черен корен – класически зимен зеленчук

Черният корен е растение с височина между 70 и 120 см и принадлежи към едноименния род Черен корен. То принадлежи към семейство Сложноцветни и е популярно зеленчуково растение. 

Полезна информация

Свежият черен корен има следните специални свойства 

Свеж черен корен в близък план

Черният корен е издръжливо многогодишно растение. Корените му са дълги от 30 до 50 см, дебели са около 3 см и имат дебела кафяво-черна кора. Черният корен, наричан още зимни аспержи, дълго време се е използвал заради лечебните си свойства растение и едва по-късно започва да се приготвя като зеленчук. Бързо окисляващата се кора на черния корен отделя млечен секрет и бързо променя цвета си; само вътрешната част на корена е годна за консумация. Вкусът на Черния корен е от силно пикантен до леко ядков и може да се консумира пържен, паниран или задушен.


Произход

Откъде произхожда черният корен?

Смята се, че първоначалната родина на черния корен е Северна Африка. Растението обича сух, умерено топъл до горещ климат. В наши дни черният корен се отглеждат почти по цял свят. Основната страна, в която се отглежда черния корен, е Франция, следвана от Германия и Италия.


Сезонност

Каква е неговата сезонност?

Реколтата се бере основно между октомври и април, поради което се счита за класически зимен зеленчук. Поради трудното отглеждане върху малки хълмчета, черният корен трябва да се бере ръчно. В маринована форма, продуктите от черна салсифика се предлагат през цялата година.

Нашите оферти за пресни зеленчуци

Валидни от 20.05.2024 до 26.05.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва черният корен и как се съхранява?

Свеж черен корен в близък план

Черният корен е популярна гарнитура към обилни месни или рибни ястия. Черният корен се приготвя по подобен начин на аспержите, но може да бъде пържен или печен, а също е подходящ като съставка за супи или яхнии. Черният корен може да се съхранява на хладно и сухо място в продължение на седмици. В хладилника обаче запазва свежестта си само около седмица.


Съставки

Какво се съдържа в черния корен

Свеж черен корен в близък план

Черният корен е изключително нискокалорична храна, която също така е богата на жизненоважни вещества и минерали. Съдържанието на фибри също е високо, което е особено полезно за здравето на червата. Консумиран вечер, черният корен има релаксиращ и успокояващ ефект и по този начин подпомага съня. Особеното при този корен е, че детоксикира черния дроб и стимулира образуването на червени кръвни телца. Това го прави много подходящ като щадяща диета. Черният корен е подходящ и за диабетици, тъй като може да се усвоява без помощта на хормона инсулин. Поради високото съдържание на растителни протеини, коренът е лесно смилаем и за пациенти със стомашни проблеми.

Хранителна стойност
 

ккал: 54 ккал

Въглехидрати: 2,12 г

Протеини: 1,39 г

Мазнини: 0,43 г

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0.11 мг

Витамин B2: 0,04 мг

Витамин B6: 0,07 мг

Витамин C: 4 мг

Витамин E: 6 мг

 

Минерали

 

Калций: 53 мг

Желязо: 3,3 мг

Калий: 320 мг

Магнезий: 23 мг

Натрий: 5 мг