Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Земна ябълка – северноамерикански картоф

Земната ябълка е северноамериканския вариант на местния картоф и в страните, в които се отглежда, се смята за популярна основна храна. От гледна точка на вкуса, земната ябълка може да бъде класифицирана някъде между сладките и обикновените картофи. Характерни са леко ореховият вкус и сладкия привкус, която леко напомня на артишок или кестени.

Полезна информация

Прясната земна ябълка има следните специални свойства

Прясна земна ябълка в близък план

Земната ябълка е с бял до кремав цвят. Грудката може да се консумира сурова, варена, пържена или печена. Максималната ѝ дължина е 15 см, а диаметърът ѝ е около 5-7 см. Зрялата земна ябълка тежи до 100 грама на грудка. Земната ябълка често се използва за вегетариански ястия и има висока хранителна стойност.


Произход

Откъде произхожда земната ябълка?

Земната ябълка идва от Северна и Централна Америка; предполага се, че основният район на разпространение е районът на днешно Мексико. Междувременно обаче земната ябълка се е разпространила почти навсякъде в Северна Америка. Благодарение на устойчивостта на растението на атмосферни влияния, днес то се отглежда главно в САЩ, Русия и Австралия. В Европа се отглежда във Франция и Нидерландия.


Сезонност

Каква е нейната сезонност?

Сезонът на земната ябълка е основно от октомври до май, поради което се счита за зимен и пролетен зеленчук. Благодарение на многобройните райони на отглеждане по света, пресни корени от земна ябълка се предлагат в търговската мрежа през цялата година. 

Нашите оферти за пресни зеленчуци

Валидни от 20.05.2024 до 26.05.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва земната ябълка и как се съхранява?

Прясна земна ябълка в близък план

Земната ябълка е популярна сурова закуска в страните си на произход и често се настъргва в салатите. Освен това Земната ябълка често се използва като гарнитура за обилни ястия. Тъй като грудките са със сравнително ниско съдържание на калории, те са отлична диетична храна. За хладилно съхранение, земната ябълка трябва да се увие във влажна кърпа. По този начин може да се съхранява в продължение на две седмици.


Съставки

Какво се съдържа в земната ябълка?

Прясна земна ябълка в близък план

Земната ябълка е естествено богата на различни жизненоважни вещества и минерали, поради което е много полезна за имунната система и за укрепване на организма. Грудката се нарича още „картоф за диабетици“, защото съдържа инулин. Освен това тя е с много ниско съдържание на калории. Въпреки това прекомерната консумация на йерусалимски артишок не е препоръчителна заради съдържащия се в него инулин, тъй като това може да доведе до храносмилателни проблеми и диария.

Хранителна стойност
 

ккал: 54 ккал

Въглехидрати: 4 г

Протеини: 2,44 г

Мазнини: 0,41 г

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0.2 мг

Витамин B2: 0,06 мг

Витамин B6: 0,09 мг

Витамин C: 4 мг

Витамин E: 0,2 мг

 

Минерали

 

Калций: 10 мг

Желязо: 3,7 мг

Калий: 478 мг

Магнезий: 20 мг

Натрий: 3 мг