Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Сладък картоф – популярен и вкусен

Наименованието „сладък картоф“ е измамно. Въпреки че клубените, както и картофите, произхождат от Централна и Южна Америка, те не са роднини. Картофите принадлежат към семейство Картофови, а сладките картофи ботанически принадлежат към семейство Поветицови. Невъзможно е да си представим хранителното меню на този свят без двете разновидности.

Полезна информация

Пресните сладки картофи има следните специални свойства 

Пресни сладки картофи в близък план

Сладкият картоф, известен още като Батат, е основна храна в много страни по света. Представлява продълговата грудка с кафяв до белезникав цвят и оранжева вътрешност, съдържаща нишесте. Сладкият картоф, който е дълъг около 30 сантиметра и тежи до един килограм, е закръглен, цилиндричен и се стеснява към предната част.

Полезно растение със сладък вкус

Месото на сладкия картоф е с брашнена консистенция и постепенно омеква по време на готвене. Когато е сготвен, сладкият картоф може директно да се сравни с картофа. Сладкият картоф принадлежи към семейството на увивните растения и е култура, от която се отглеждат и събират почти 100 милиона тона годишно. В зависимост от начина на приготвяне, сладките картофи имат сладникав, силен до леко тръпчив вкус.


Произход

Откъде произхождат сладките картофи?

Сладкият картоф произхожда от Централна и Южна Америка и е дошъл в Европа през XVI век по време на колонизацията на Централна и Южна Америка. Тъй като обаче самото растение изисква субтропичен до тропичен климат, за да вирее, то се отглежда на европейска почва, главно в Португалия, Испания и Италия. Китай е основната страна, в която се отглеждат сладки картофи.


Сезонност

Кой е върховия сезон на сладките картофи?

Сезонът на сладките картофи е основно през есенните месеци от септември до ноември. През този период сладкият картоф се бере, опакова или преработва в различни храни. Сладкият картоф е изцяло вносен зеленчук и се предлага през цялата година.

Нашите оферти за пресни зеленчуци

Валидни от 20.05.2024 до 26.05.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използват сладките картофи и как се съхраняват?

Пресни сладки картофи в близък план

Сладките картофи се смятат за основна храна в много страни и се използват за приготвяне на пюре от сладки картофи и други ястия. Може да се пържи, да се вари или да се използва като добавка към салати. Хладно, сухо и тъмно – това са най-добрите условия за дългосрочно съхранение на сладките картофи. Ако температурите са твърде високи, тези картофи започват да покълват.Съставки

Какво се съдържа в сладките картофи?

Пресни сладки картофи в близък план

Сладките картофи се смятат за изчерпателен източник на витамин Е, който служи за отстраняване на свободните радикали. Освен това сладките картофи съдържат множество минерали, които ги правят изключително здравословна храна.

Хранителна стойност
 

ккал: 117 ккал

Въглехидрати: 24,08 г

Протеини: 1,63 г

Мазнини: 0,6 г

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0,06 мг

Витамин B2: 0,05 мг

Витамин B6: 0,27 мг

Витамин C: 30 мг

Витамин E: 4,56 мг

 

Минерали

 

Калций: 22 мг

Желязо: 0,66 мг

Калий: 360 мг

Магнезий: 18 мг

Натрий: 4 мг