Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Това не е Вашият филиал?
Промяна
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Нар: вкусната витаминозна бомба

Нарът е част от семейството на блатиевите, нарича се още гренадин и неговото латинско наименование означава „със семки“ или „богат на семки“. Нарът расте на дървета с височина до пет метра, които могат да станат около 3 метра широки и да достигнат възраст от 100 години. Неговите клони са ръбести и са покрити с множество дълги около десет сантиметра блестящи листа.

Полезна информация

Нарът има следните специални качества 

Пресен нар в детайлен изглед

Нарът е истински енергиен плод и съдържа много важни витамини и минерали. Той има специални стимулиращи здравето свойства. Така нарът действа например антиоксидантно и може да свързва свободни радикали.

Така расте нарът

Наровото дърво цъфти от пролетта до лятото. През това време то се обагря в множество оранжеви и жълти разцветки. Нарът има формата на ябълка и в началния си стадий е зелен. Едва по-късно получава своя отличителен червен цвят и израства до около 10 сантиметра. Вътрешността му се състои от много стени, които образуват множество камери и в тях има стотици малки зрънца, които са с розов цвят. 


Произход

Откъде произхожда нарът?

Нарът се отглежда от хилядолетия в цялото Средиземноморие и в Близкия изток. Неговата област на разпространение достига до Средна Азия. Впрочем: Знаеше ли, че нарът е бил символ на плодородността преди повече от 2000 години?


Сезон

Каква е сезонността на нара?

Нарът се събира от септември до декември, но през цялата година е в търговската мрежа.


Употреба и съхранение

За какво може да се използва нарът и как се съхранява?

Пресен нар в детайлен изглед

За здравословната кухня нарът дава многостранно обогатяване. Независимо дали като добавка в плодова салата, мюсли, или за подслаждане на кисело мляко. Семките могат да се ядат и самостоятелно. Сокът е много освежаващ и е преди всичко много здравословен. Нарът може да се съхранява при стайна температура за до три седмици. Охлаждането може още повече да удължи това време. Впрочем: Наровете не доузряват. Ето защо трябва да купуваш зрели плодове.

Как се махат семената на нара:

При нара семената са най-вкусната част. Бялата месеста част е много горчива и не трябва да се яде. За да се достигне до семената, плодът се разрязва наполовина, пълни се една голяма купа до две трети с вода и двете половини се разчупват на малки части под вода. Така вече семената могат лесно да се отделят. Но внимание: Петната от червения плод почти не могат да се отстранят от дрехите.


Рецепти

Ето какво можеш да приготвиш с нара


Съставки

Ето какво съдържа нарът

Пресен нар в детайлен изглед

Според изследванията редовната консумация на наров сок понижава кръвното налягане. Поради високия дял на полифеноли нарът се счита за имащ антиоксидантно действие. Плодът съдържа важните минерали желязо, калций, калий и фосфор. Към тях се добавят още ценните витамин С, В и фолиева киселина. 

Хранителна стойност
 

kcal: 74 kcal

Въглехидрати: 16,7 g

Белтъчини: 0,7 g

Мазнини: 0,6 g

Витамини

 

Витамин А: 7 µg

Витамин В1: 0,05 mg

Витамин В2: 0,02 mg

Витамин В6: 0,11 mg

Витамин С: 7 mg

Витамин Е: 0,2 mg

 

Минерали

 

Калций: 8 mg

Желязо: 0,5 mg

Калий: 238 mg

Магнезий: 3 mg

Натрий: 2 mg


Важна информация

От съображения за превантивна защита на потребителите Kaufland изтегля следния продукт:

My Project
Електрическа лампа против насекоми

Баркод 4063367290183
В продажба от Kaufland от април 2022