Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Нар: символ на плодородието

Нарът е част от семейството на блатиевите, нарича се още гренадин и неговото латинско наименование означава „със семки“ или „богат на семки“. Нарът расте на дървета с височина до пет метра, които могат да станат около 3 метра широки и да достигнат възраст от 100 години. Неговите клони са ръбести и са покрити с множество дълги около десет сантиметра блестящи листа.

Полезна информация

Нарът има следните специални качества 

Пресен нар в детайлен изглед

Нарът съдържа вещества с антиоксидантно действие, витамини и минерали. 

Така расте нарът

Наровото дърво цъфти от пролетта до лятото. През това време то се обагря в множество оранжеви и жълти разцветки. Нарът има формата на ябълка и в началния си стадий е зелен. Едва по-късно получава своя отличителен червен цвят и израства до около 10 сантиметра. Вътрешността му се състои от много стени, които образуват множество камери и в тях има стотици малки зрънца, които са с розов цвят. 


Произход

Откъде произхожда нарът?

Нарът се отглежда от хилядолетия в цялото Средиземноморие и в Близкия изток. Неговата област на разпространение достига до Средна Азия. Впрочем: Знаеше ли, че нарът е бил символ на плодородието преди повече от 2000 години?


Сезон

Каква е сезонността на нара?

Нарът се събира от септември до декември, но през цялата година е в търговската мрежа.

Нашите предложения за плодове и зеленчуци

Валидни от 22.07.2024 до 28.07.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва нарът и как се съхранява?

Пресен нар в детайлен изглед

Нарът е чудесна добавка към плодова салата, мюсли или за подслаждане на кисело мляко. Семките могат да се ядат и самостоятелно. Сокът също е чудесен освежаващ вариант за консумация. Нарът може да се съхранява при стайна температура за до три седмици. Охлаждането може да удължи този период. Впрочем: Наровете не доузряват. Ето защо трябва да купуваш зрели плодове.

Как се махат семената на нара:

При нара семената са най-вкусната част. Бялата месеста част е много горчива и не трябва да се яде. За да се достигне до семената, плодът се разрязва наполовина, пълни се една голяма купа до две трети с вода и двете половини се разчупват на малки части под вода. Така вече семената могат лесно да се отделят. Но внимание: Петната от червения плод почти не могат да се отстранят от дрехите.Съставки

Ето какво съдържа нарът*

Пресен нар в детайлен изглед

Плодът съдържа полифеноли и минерали като желязо, калций, калий и фосфор. Към тях се добавят още витамин С, В и фолиева киселина. 

Хранителна стойност
 

kcal: 74 kcal

Въглехидрати: 16,7 g

Белтъчини: 0,7 g

Мазнини: 0,6 g

Витамини

 

Витамин А: 7 µg

Витамин В1: 0,05 mg

Витамин В2: 0,02 mg

Витамин В6: 0,11 mg

Витамин С: 7 mg

Витамин Е: 0,2 mg

 

Минерали

 

Калций: 8 mg

Желязо: 0,5 mg

Калий: 238 mg

Магнезий: 3 mg

Натрий: 2 mg