Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Личи: цветист вкус

Личито е малък, кръгъл плод с тъмнорозова, тънка кора, при по-старите плодове тя е кафеникава. Едва след брането се стига до характерното втвърдяване на кората. Млечнобялата вътрешност има сладко-кисел вкус и е много сочна.

Полезна информация

Личито има следните специални качества

Прясно личи в детайлен изглед

Личитата растат по дървото личи, което достига до десет метра на височина и може да достигне до над 100 години живот. То дава годишно между 100 и 200 килограма плод. Дърветата се нуждаят от влажен и топъл климат и рохкави, сухи почви. Личито е роднина на рамбутана и логана, който е познат и като драконово око

Месестата част на личито има особен цветист оттенък. Ядката е средно голяма, тъмнокафява и напомня на тази на кестена. Плодовете имат диаметър от три до пет сантиметра. Личитата се категоризират като ядки, тъй като и трите слоя на плодовата стена св втвърдяват, респективно се изсушават.


Произход

Откъде произхожда личито?

Родината на дървото личи е Южен Китай, където то е познато от над 4000 години. Оттам личито е разпространено в цяла Югоизточна Азия. Неговият плод там се счита за символ на любовта. Днес личи вирее и в други страни със субтропичен климат, като Израел, Индия, Мексико, ЮАР, Калифорния, Австралия и др.


Сезон

Каква е сезонността на личито?

Личито е достъпно през цялата година. Сезонността, респективно основното време на бране, е от ноември до март.


Употреба и съхранение

За какво може да се използва личито и как се съхранява?

Прясно личи в детайлен изглед

Личито трябва да се яде прясно специално през зимата, т.е. в основния си сезон. Естествено, плодовете могат да се купуват и като консерви през цялата година, но съдържат много захар и малко витамини. Личито може да се консумира чисто и обогатява плодовата салата, коктейлите или азиатските ястия. За консумация е подходяща само месестата част, за целта кората трябва внимателно да се отвори, за да се отстрани ядката. 

Личито може да се съхранява приблизително седмица при стайна температура. След това плодът губи влага и се изсушава. За замразяване на личито кората трябва да се отдели, а най-добре заедно с ядката.


Рецепти

Ето какво можеш да приготвиш с личи


Съставки

Ето какво съдържа личито

Личито е богато на витамин С, витамини В и минерали като мед, желязо, калций и магнезий. То съдържа около 75 килокалории на 100 грама.

Хранителна стойност
 

kcal: 75 kcal

Въглехидрати: 17 g

Белтъчини: 0,9 g

Мазнини: 0,3 g

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин В1: 0,05 mg

Витамин В2: 0,05 mg

Витамин В6: 0,02 mg

Витамин С: 39 mg

Витамин Е: 0,5 mg

 

Минерали

 

Калций: 8 mg

Желязо: 0,4 mg

Калий: 182 mg

Магнезий: 10 mg

Натрий: 3 mg