Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Каки: сливата на Азия

Култивираното растение е с произход Азия и се консумира от над 2000 години в Китай, като на разговорен език се нарича още „китайска слива“. Това обаче е само едно от многото имена на подобния на домат плод. У нас каки е известно най-вече като райска ябълка, а иначе и като шарон или персимон, при което шарон е произхождаща от Израел разновидност с по-мек вкус и без костилка.

Полезна информация

Какито има следните специални качества 

Прясно каки в детайлен изглед

Дървото каки спада към семейството на абаносовите растения, без подрязване може да достигне височина до десет метра и прилича на ябълково дърво. Свойство на каки е това, че плодът най-често узрява едва когато дървото вече е загубило повечето си листа. Каки спада към ягодоплодните плодове и има овална до кръгла форма. То има тънка, блестяща и относително здрава обелка. Месестата част е светла и с узряването става все по-мека. Когато е узряло, какито може да се яде чисто и с обелка или да се гребе с лъжица, подобно на киви. Стъблото и листата се махат.

Процес на зреене при каки

Неузрелите каки оставят неприятно покритие върху езика, което се предизвиква от танините. Тези танини се неутрализират по време на процеса на зреенето. Обикновено се продават само неузрели плодове. Транспортирането на узрели плодове е почти невъзможно, тъй като стават много меки. За да се постигне оптимално узряване, още твърдите плодове трябва да се съхраняват в хладилник, иначе изсъхват. Складирането заедно с ябълки трябва да ускори този процес. 


Произход

Откъде произхожда каки?

Първоначално какито е отглежда в Азия, докато шарон идва от равнината Шарон в Израел. Междувременно каки има и в други топли страни като Испания, Италия и Бразилия. Голяма част от областите на отглеждане е в Корея, Китай и Япония. Там времето на събиране е между октомври и ноември. Само десет процента от останалите насаждения са разпределени между още седем страни. За европейската област Италия се счита като главен производител. По света допълнително към най-важните области на отглеждане спадат Калифорния, Нова Зеландия и Израел.


Сезон

Каква е сезонността на каки?

Какито е достъпно почти през цялата година.


Употреба и съхранение

За какво може да се използва каки и как се съхранява?

Прясно каки в детайлен изглед

Какито се яде най-добре без обелка. Може например да се пререже по средата и просто да се изгребе с лъжица. В пюрирана форма то е добра основа за фини десерти. И в пресни салати и конфитюри какитата могат да се използват добре. Какито трябва да се съхранява на хладно. Тъй като плодовете доузряват, не трябва да се пропуска оптималният момент на узряването.


Съставки

Ето какво съдържа каки*

Хранителна стойност
 

kcal: 70 kcal

Въглехидрати: 16 g

Белтъчини: 0,6 g

Мазнини: 0,3 g

Витамини

 

Витамин А: 266 µg

Витамин В1: 0,02 mg

Витамин В2: 0,02 mg

Витамин В6: 0,05 mg

Витамин С: 16 mg

Витамин Е: 0,8 mg

 

Минерали

 

Калций: 8 mg

Желязо: 0,3 mg

Калий: 170 mg

Магнезий: 8 mg

Натрий: 4 mg