Ловджийски салам – наситен пикантен вкус
Думата "колбас" носи смисъла на „усуквам, смесвам, навивам нещо“, а самите колбаси вероятно са една от най-старите храни. Смята се, че за първи път е изобразена на рисунки и картини от Египет, Сирия и Китай през 5000 г. пр. Хр., а за първи път се споменава през VIII в. пр. Хр.
Ловджийският салам притежава следните характеристики
Ловджийският салам е сочен и пикантен сорт варен колбас. Той съдържа свинско месо, мляно месо, отчасти и говеждо. Използват се подправки като черен пипер, кориандър, джинджифил и индийско орехче, а в някои райони също синапено семе или шамфъстък. Освен това към ловджийския салам обикновено се добавят нитритна сол за втвърдяване и аскорбинова киселина. В специалитета „Кайзер ловджийски салам“ се използва повече постно свинско месо и по-малко колбаси. Ловджийският салам се продава в изкуствена обвивка или консервиран. Както при всички варени колбаси, под въздействието на топлина, мускулният протеин коагулира и ловджийският колбас се втвърдява. Тази твърда структура се запазва дори при претопляне и прави ловджийския колбас универсален продукт и днес.
Откъде произхожда ловджийският салам?
Колбасите са популярни в Гърция още от древността. Победителите в състезанията са получавали колбаси като награда. Римляните също са били любители на колбасите. Наименованието на ловджийския салам идва от факта, че се е използвал като походни провизии за ловците. През XVIII и XIX в. така се наричат и каруците, теглени от коне, които превозват дивеча след лов. Останалото от дивеча месо се преработвало в колбаси.
Кога е сезонът на ловджийския салам?
Ловджийският салам се предлага през цялата година.
За какво може да се използва ловджийския салам и как се съхранява?
Нарязан на тънки филийки, ловджийският салам е абсолютен фаворит за сандвичи. Среща се като съставка в тестени ястия, например като гарнитура на макарони или спагети. Нарязан на лентички или малки кубчета, той придава специален вкус на картофената супа. Класическото приложение на този специален варен колбас е приготвянето му пържен на тиган. Под тази форма се добавя и към разнообразни ястия.
Ето как да съхраняваме ловджийския салам.
Подобно на всички варени колбаси, ловджийският салам може да се съхранява в хладилника от два до четири дни при температура от нула до четири градуса. Колбасите се охлаждат най-добре в хладилника точно над отделението за зеленчуци. Вече отворените продукти трябва да се консумират в рамките на няколко дни. Колбасите могат и да се замразяват при температура от минус 18 градуса. Трябва да се уверим, че опаковката е плътно затворена.
Ето какво се съдържа в ловджийския салам
Ловджийският салам съдържа 2,9 милиграма лесно усвоимо желязо в 100 грама продукт. Той съдържа и витамини В12 и В6, както и минералите калций и магнезий.
ккал: 203 ккал
Въглехидрати: 0,19 гр
Протеини: 15,3 гр
Мазнини: 15,8 гр
Витамин А: 0 µg
Витамин B1: 0,11 мг
Витамин В2: 0,12 мг
Витамин В6: 0,38 мг
Витамин С: 40,4 мг
Витамин Е: 0,26 мг
Калций: 14 мг
Желязо: 2,9 мг
Калий: 260 мг
Магнезий: 19 мг
Натрий: 818 мг