Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Мортадела – традиционен варен колбас

При споменаването на мортаделата, всеки се сеща за Италия и хубавите колбаси от страната отвъд Алпите. Но какво точно представлява мортаделата и какви са особеностите на този колбас? Сега ще споделим.

Полезна информация

Мортаделата притежава следните специални характеристики

Детайлно изображение на прясна мортадела

Мортаделата дължи името си на подправката, която първоначално е била използвана – плодовете на миртата. На базата на този корен, мортадела се е наричала и миртадела на латински. В днешно време вместо плодове от мирта се използва черен пипер. И все пак, името на нейния „кръстник“, миртата, се е запазило. Мортаделата принадлежи към категорията на варените колбаси. Обикновено се консумира като студен колбас с видима съставка (маслини, шамфъстък, чушки и др.). Мортаделата произхожда от италианския град Болоня. За приготвянето ѝ се използват следните съставки:

  • Сланина
  • Грубо свинско месо без тлъстини
  • Обезкостено говеждо и телешко месо

Произход

Откъде произхожда мортаделата?

Твърди се, че мортаделата е била позната на древните римляни с леко променена рецепта. Във всеки случай има данни за производство по рецептата, която се използва и днес, още в края на Ренесанса. Италианският град Болоня в областта Емилия Романа се смята за родното място на мортаделата, а за създател на истинската мортадела се смята човек на име Кристофоро ди Месисбуго. По онова време тя все все още се приготвя от магарешко месо.


Сезон

Кога е сезонът на мортаделата?

Мортаделата се предлага през цялата година.

Нашите предложения за месо и колбаси

Валидни от 15.04.2024 до 21.04.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва мортаделата и как се съхранява?

Детайлно изображение на прясна мортадела

Мортаделата е идеален колбас за сандвичи в комбинация с филийка хляб или питка. Подходяща е и за салата с колбаси. От Болоня идва и друга рецепта с пържена мортадела. Тук мортаделата се нарязва на парчета, след това се панира и се пържи в тиган с олио. Парчетата са подходящи и за хапки. Друга разновидност е карпачо с мортадела – едно типично италианско предястие. При него суровото говеждо се замества с парчета мортадела. Подхожда си добре и с типичната италианска рукола с вкусен дресинг.

Ето как се съхранява мортаделата

Подобно на всички варени колбаси, мортаделата може да се съхранява в хладилника от два до четири дни при температура от нула до четири градуса. Впрочем колбасите се охлаждат най-добре в хладилника точно над отделението за зеленчуци. Вече отворените продукти трябва да се консумират в рамките на няколко дни. Мортаделата може и да се замразява при температура от минус 18 градуса. Трябва да се уверим, че опаковката е плътно затворена.Съставки

Ето какво съдържа мортаделата

Мортаделата съдържа желязо, витамини В12 и В6, калций и магнезий.

Хранителна стойност
 

ккал: 309 ккал

Въглехидрати: 0,38 гр

Протеини: 12,05 гр

Мазнини: 29,7 гр

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0,6 мг

Витамин В2: 0,18 мг

Витамин В6: 0,38 мг

Витамин С: 25,84 мг

Витамин Е: 0,35 мг

Минерали

 

Калций: 16 мг

Желязо: 0,98 мг

Калий: 302 мг

Магнезий: 24 мг

Натрий: 955 мг