Мортадела – традиционен варен колбас
При споменаването на мортаделата, всеки се сеща за Италия и хубавите колбаси от страната отвъд Алпите. Но какво точно представлява мортаделата и какви са особеностите на този колбас? Сега ще споделим.
Мортаделата притежава следните специални характеристики
Мортаделата дължи името си на подправката, която първоначално е била използвана – плодовете на миртата. На базата на този корен, мортадела се е наричала и миртадела на латински. В днешно време вместо плодове от мирта се използва черен пипер. И все пак, името на нейния „кръстник“, миртата, се е запазило. Мортаделата принадлежи към категорията на варените колбаси. Обикновено се консумира като студен колбас с видима съставка (маслини, шамфъстък, чушки и др.). Мортаделата произхожда от италианския град Болоня. За приготвянето ѝ се използват следните съставки:
- Сланина
- Грубо свинско месо без тлъстини
- Обезкостено говеждо и телешко месо
Откъде произхожда мортаделата?
Твърди се, че мортаделата е била позната на древните римляни с леко променена рецепта. Във всеки случай има данни за производство по рецептата, която се използва и днес, още в края на Ренесанса. Италианският град Болоня в областта Емилия Романа се смята за родното място на мортаделата, а за създател на истинската мортадела се смята човек на име Кристофоро ди Месисбуго. По онова време тя все все още се приготвя от магарешко месо.
Кога е сезонът на мортаделата?
Мортаделата се предлага през цялата година.
За какво може да се използва мортаделата и как се съхранява?
Мортаделата е идеален колбас за сандвичи в комбинация с филийка хляб или питка. Подходяща е и за салата с колбаси. От Болоня идва и друга рецепта с пържена мортадела. Тук мортаделата се нарязва на парчета, след това се панира и се пържи в тиган с олио. Парчетата са подходящи и за хапки. Друга разновидност е карпачо с мортадела – едно типично италианско предястие. При него суровото говеждо се замества с парчета мортадела. Подхожда си добре и с типичната италианска рукола с вкусен дресинг.
Ето как се съхранява мортаделата
Подобно на всички варени колбаси, мортаделата може да се съхранява в хладилника от два до четири дни при температура от нула до четири градуса. Впрочем колбасите се охлаждат най-добре в хладилника точно над отделението за зеленчуци. Вече отворените продукти трябва да се консумират в рамките на няколко дни. Мортаделата може и да се замразява при температура от минус 18 градуса. Трябва да се уверим, че опаковката е плътно затворена.
Ето какво съдържа мортаделата
Мортаделата съдържа желязо, витамини В12 и В6, калций и магнезий.
ккал: 309 ккал
Въглехидрати: 0,38 гр
Протеини: 12,05 гр
Мазнини: 29,7 гр
Витамин А: 0 µg
Витамин B1: 0,6 мг
Витамин В2: 0,18 мг
Витамин В6: 0,38 мг
Витамин С: 25,84 мг
Витамин Е: 0,35 мг
Калций: 16 мг
Желязо: 0,98 мг
Калий: 302 мг
Магнезий: 24 мг
Натрий: 955 мг