Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Лионска наденица – източник на желязо

Лионската наденица е типичен варен колбас без добавки. Произхожда от Лион, Франция, откъдето идва и традиционната рецепта; там обаче колбасът е известен с наименованието „cervelas“. През XVI в. колбасът все още се оцветява с шафран, който му придава розов цвят, но в наши дни това не е обичайна практика.

Полезна информация

Лионската наденица притежава следните харакеристики

Детайлно изображение на прясна лионска наденица

Месните колбаси се приготвят от сушено свинско и говеждо месо, бекон, като се подправят с чесън, джинджифил, кориандър, кардамон, куркума, индийско орехче и бял пипер. След това тези съставки се нарязват на ситно с лед и се разпределят в обвивки. Почти готовите колбаси се попарват и леко се опушват. Месните наденици се разделят на три вида според качеството: Обикновена месна наденица, месна наденица с добавки и лионска наденица. 


Произход

Откъде произхожда лионската наденица?

Името и рецептата за лионската наденица са с произход от френския град Лион. Французите наричат този вид варена наденица „Cervelas“ Лионската наденица дори достига от Франция до Швейцария и там се радва на голяма популярност. Освен колбасите без добавки, има и колбаси с добавки, например лионска наденица с лют пипер.


Сезон

Кога е сезонът на лионската наденица?

Лионската наденица се предлага през цялата година.

Нашите предложения за месо и колбаси

Валидни от 22.04.2024 до 28.04.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва наденицата и как се съхранява?

Детайлно изображение на прясна лионска наденица

Наденицата може да се консумира както сготвена, така и сурова и в различни форми. Месните колбаси се предлагат като студени разфасовки, които се консумират най-често на сандвич или прясно нарязани на парчета. Освен това, месните колбаси са подходящи като добавка в по-засищащи салати.

От друга страна наденицата може да се обработва термично, например да се затопли на водна баня, след което да се сервира в малко хлебче или с друг подходящ продукт, често и с горчица. В някои рецепти надениците се пържат и на тиган, а на вкус донякъде наподобряват баварския леберкез. Лионската наденица често се използва и в яхнии и супи.

Ето как да съхраняваме лионската наденица:

Подобно на всички варени колбаси, наденицата може да се съхранява в хладилника от два до четири дни при температура от нула до четири градуса. Впрочем колбасите се охлаждат най-добре в хладилника точно над отделението за зеленчуци. Вече отворените продукти трябва да се консумират в рамките на няколко дни. Надениците могат и да се замразяват при температура минус 18 градуса. Трябва да се уверим, че опаковката е плътно затворена.


Рецепти

Какво можем да приготвим с наденица?


Съставки

Какво съдържат надениците?

Надениците съдържат желязо, витамини В12 и В6, както и минералите калций и магнезий.

Хранителна стойност
 

ккал: 300 ккал

Въглехидрати: 0,23 гр

Протеини: 12,11 гр.

Мазнини: 28,3 гр.

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0,25 мг

Витамин В2: 0,11 мг

Витамин В6: 0,2 мг

Витамин С: 21,3 мг

Витамин Е: 0,76 мг

 

Минерали

 

Калций 0 мг

Желязо: 0,76 мг

Калий 181 мг

Магнезий: 13 мг

Натрий 975 мг