Кезе пастет – питателен и вкусен
Този кезе пастет с ементал пастет, терин или колбас ли е? Едно е сигурно – вкусът му при всички случаи е наситен и несравним. Пастетите са фино овкусени ястия от мляно месо, дивеч или риба. Обикновено обвивката им е направена от тесто или бекон.
Кезе пастетът притежава следните специални характеристики
Терминът „пастет“ идва от романското „pastata“, което означава месно ястие, увито в тесто. Вариантът на пастета без тесто, който е свързан с колбаса, се нарича „терин“. Тъй като нашият кезе пастет няма обвивка от тесто, практически той е терин. Основата му е варена наденица, обикновено приготвена от много фино месо, горещо пушена, след което варена или печена при средна температура.
Основата на терин е варена наденица
С термина „колбаси на пара“ се обозначават колбаси, които са били нагряти за производство чрез запарване, пържене, печене и др. Този процес на приготвяне прави готовите колбаси твърди и хрупкави. Освен кезе пастета, в категорията на попарените колбаси се включват и месни колбаси като лионската наденица, баварския вайсвурст, виенските вурстове и франкфуртерите, както и биренките, ловджийския салам, леберкеза и мортаделата.
Вареният колбас наденица се състои от 50% месо без тлъстини, 25% бекон и 25% вода. Към месото на колбаса могат да се добавят кубчета бекон или шунка, както е например при мортаделата, или сирене ементал, както при нашия кезе пастет. Твърдото сирене първоначално произхожда от швейцарския ементал, но в наши дни се произвежда в многобройни разновидности по целия свят.
Откъде произхожда кезе пастетът?
Колбасите са една от най-старите храни, познати на човечеството. Точният произход не е известен, но колбаси са изобразени и на египетски и китайски рисунки и картини още от епохите пр. Хр. С преработката на месото в колбаси, които впоследствие се запарват или опушват, например, месото се запазва значително по-дълго и може да се транспортира по-лесно.
Кога е сезонът на кезе пастета?
Кезе пастетът винаги е прясно приготвен и с постоянно качество. Той се предлага целогодишно в опакован вид в хладилните витрини.
За какво може да се използва кезе пастетът и как се съхранява?
Продуктът е студен колбас за закуска, междинно похапване, обилна следобедна закуска или като част от студени плата. Пакетираният кезе пастет може да се съхранява известно време в хладилник (трябва обаче да обърнете внимание на срока на годност).
Подобно на другите колбаси, отвореният кезе пастет се запазва в хладилника за два до четири дни, но трябва да се консумира възможно най-скоро след отварянето му. Кезе пастетът може и да се замразява при температура от минус 18 градуса. Когато поставяте колбаса във фризера, се уверете, че опаковката е плътно затворена.
Какво съдържа кезе пастетът?
Кезе пастетът е малко по-богат на мазнини от другите варени колбаси, тъй като съдържа сирене ементал.
ккал: 287 ккал
Въглехидрати: 1 гр
Протеини: 16,5 гр
Мазнини: 24 гр
Витамин А: 0 µg
Витамин B1: 0 мг
Витамин В2: 0 мг
Витамин В6: 0 мг
Витамин С: 0 мг
Витамин Е: 0 мг
Калций: 0 мг
Желязо: 0 мг
Калий: 0 мг
Магнезий: 0 мг
Натрий: 0 мг