Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Леберкез – баварски специалитет

Като близък роднина на леберкеза можем да посочим руло „Стефани“. И двете ястия се състоят от подправено мляно месо; при леберкеза тя е особено фино смляна, докато в случая с руло „Стефани“ се използва обикновено мляно месо, което веднъж е минала през месомелачката. И двете се подправят и се пекат във форма за хляб.

Полезна информация

Леберкез притежава следните специални характеристики

Детайлно изображение на пресен леберкез

Леберкезът спада към варените колбаси. Със съдържание 10,8 милиграма на 100 грама месо, той следва да съдържа доста високо количество желязо. Разновидностите на рулата от мляно месо са много разнообразни и могат да бъдат с говеждо, агнешко или свинско. Последното, заедно с бекон, лук, вода и подправки (сол, черен пипер и други билки, напр. майорана), е традиционен метод на приготвяне. Месото се смила на ситно и се пече, докато се образува кафява коричка, която придава характерен вкус. Името леберкез (от немски език: Käse – сирене, кашкавал) идва от това, че колбасът наподобява пита кашкавал.


Произход

Откъде произхожда леберкез?

Леберкез е създаден в баварската кухня преди около 200 години, като оттам се е разпространява по цял свят. През 1776 г., по време на посещение в Бавария, на домашния и придворния месар на курфюрста от Вителсбах му хрумва идеята да изпече мляното месо от свинско и говеждо месо в нещо като тиган за хляб. Така се появява световноизвестният леберкез, наричан още „руло с мляно месо“, който и до днес запазва типичната си форма на кутия.


Сезон

Каква е сезонността на леберкез?

Леберкезът е наличен през цялата година. Предлага се пресен на щанда за месо или в хладилната витрина.

Нашите предложения за месо и колбаси

Валидни от 17.06.2024 до 23.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва леберкез и как се съхранява?

Детайлно изображение на пресен леберкез

Лебекезът може да се консумира студен с филия хляб или питка. Към него често се добавят кисели краставички и сладка или средно люта горчица. Друг вариант за приготвяне на леберкез е леко запържен на тиган. Сервира се заедно с яйца на очи и картофена салата или пържени картофи. В някои региони в Германия леберкез се панира и се сервира като вариант на кордон бльо. Леберкез се предлага и като суров колбас във форма за печене. Пече се при температура 180 градуса в продължение на 15 минути, докато придобие златистожълт цвят, след което се допича при температура 120 градуса.

Как се съхранява леберкез?

Пресният сурови леберкез не трябва да се съхранява в продължение на повече от 24 часа. След като се изпече, трябва да се увие в домакинско фолио и да се съхранява в съд в хладилника. При температура от пет градуса може да се запази в продължение на около пет дни. Ако е опакован и все още е запечатан, трябва да обърнете внимание на минималния срок на годност на опаковката. 


Рецепти

Ето какво можем да приготвим с леберкез


Съставки

Ето какво съдържа леберкез

Леберкезът съдържа желязо и витамини В6 и В12.

Хранителна стойност
 

ккал: 150 ккал

Въглехидрати: 0,31 гр

Протеини: 18,52 гр

Мазнини: 8,33 гр

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0,69 мг

Витамин В2: 0,19 мг

Витамин В6: 0,45 мг

Витамин С: 24,07 мг

Витамин Е: 0,24 мг

Минерали

 

Калций 15 мг

Желязо: 0,95 мг

Калий 322 мг

Магнезий: 25 мг

Натрий 977 мг