Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Кориандър – ароматен и полезен

В миналото кориандърът се е използвал само в коледните печива. Днес той се използва в прясно състояние или под формата на сушени семена в много ястия по целия свят. Кориандърът играе важна роля в салатите, супите, зеленчуковите, оризовите, месните и рибните ястия, както и в ястията с къри на индийската, азиатската и латиноамериканската кухня. 

Полезна информация

Кориандърът има следните специални свойства

Пресен кориандър в близък план

Визуално кориандърът прилича на магданоз, но вкусът му е съвсем различен. Листата на кориандъра имат пикантен, уникален вкус и лек пиперливо-цитрусов аромат. Ароматът на изсушените и смлени семена е по-сладък и по-мек от този на листата. И двете трябва да се използват пестеливо, тъй като вкусът им е много интензивен и лесно може да „засенчи“ останалите аромати в едно ястие.


Произход

Откъде произхожда кориандъра?

Кориандърът е една от най-старите познати в света подправки. Дребните му зелени листа и сферичните му семена се споменават още в Стария завет, а са открити и в гробницата на Тутанкамон. Точният произход на растението кориандър е неизвестен.  Въз основа на археологическите находки обаче се предполага, че тази подправка произхожда от Средиземноморския регион или Югоизточна Европа. Днес това едногодишно растение се отглежда в Азия, Африка, Америка, а все по-често и в Европа. Най-популярните сортове са Санто, Силантро и Лежър.


Сезонност

Каква е неговата сезонност?

Кориандърът се предлага през цялата година като саксиено растение или набран и опакован във фолио. Сушените семена се продават цели или в смлян вид.


Употреба и съхранение

За какво може да се използва кориандъра и как се съхранява?

Пресен кориандър в близък план

Сушеният кориандър е неразделна част от много ястия в индийската и азиатската кухня. Често семената първо се запържват за кратко в тигана и след това се готвят. Както всички подправки, семената от кориандър трябва да се съхраняват на хладно, на тъмно и в херметически затворен съд. Тъй като с течение на времето смленият кориандър губи аромата си, по-добре е да се купуват по-малки количества. 

С малко грижи кориандърът в саксия ще се запази доста дълго време, предимството му е, че винаги можете да си наберете свежа подправка в необходимото количество. Измийте леко събраните стъбла, откъснете листата и ги нарежете. Добавяйте пресния кориандър към ястието непосредствено преди сервиране, тъй като ароматът му бързо се разсейва.


Рецепти

Какво можем да приготвим с помощта на кориандър


Съставки

Какво съдържа кориандъра

Кориандърът е не само вкусен! Смята се, че растението има и лечебни свойства. Както семената, така и листата на пресния кориандър съдържат додеценал – вещество, което има естествен антибиотичен ефект. Благодарение на полезните за здравето хранителни вещества, различни етерични масла и протеини, кориандърът има и спазмолитични, храносмилателни и противовъзпалителни свойства.