Каперси: ароматна подправка
Телешко със сос от риба тон, спагети Путанеска и кюфтета Кьонигсберг – каперсите са това, което придава специален вкус на тези ястия. Ако са пресни, вкусът им е горчив. Мариновани в сол, оцет или зехтин, те се консервират, губят голяма част от горчивите си вещества и развиват пълния си аромат.
Каперсите имат следните специални свойства
Каперсовите храсти са изключително издръжливи и виреят добре дори в неплодородна почва. Вероятно това е причината за италианската поговорка, че „това растение се храни само с вятър и слънце“. Цветните пъпки на този храст принадлежат към подправките. Ако не бъдат откъснати цветните му пъпки, каперсовият храст цъфти и от него се развиват по-едрите плодчета на каперсовия храст „каперсови ябълки“ или „каперсови плодове“. Общото правило за каперсите гласи – колкото по-малки са, толкова по-фини или по-меки са на вкус.
Дългогодишна традиция и богата реколта
Археологически находки доказват, че каперсите са използвани за овкусяване на храна и дори като лекарство преди повече от 6000 години. Дори в наши дни пресните пъпки се берат на ръка през пролетта и след измиване и изсушаване се консервират. Най-разпространено е мариноването им в зехтин или оцет; много каперси, мариновани в сол, се смятат за специално лакомство. Във всеки случай цялата ръчна работа и сложният производствен процес оправдават цената на този специалитет.
Откъде произхождат каперсите?
Храстът каперс е широко разпространен в Средиземноморието. Плодовете на диворастящите каперсови храсти се събират само в някои страни, например Мароко. По-голямата част от реколтата се добива от плантации с каперси в Турция, Гърция и Испания, но също така и в Южна Франция и Италия.
Каква е сезонността на каперсите?
Каперсите могат да се берат и пресни през пролетта. Въпреки това те придобиват своя пълен и мек аромат едва след консервиране. Консервирани каперси в буркани се предлагат целогодишно и при правилно съхранение имат много дълъг срок на годност.
За какво можем да използваме каперсите и как да ги съхраняваме?
Каперсите се предлагат в различни разновидности и размери. Малките каперси са идеални за песто, дип или дресинг за салата. По-големите каперси или каперсови ябълки придават специален вкус на пици, ризото или на сосове за паста. Каперсите придават също и специфичен вкус на супите и яхниите. Маринованите в сол или оцет каперси трябва да се изплакнат или накиснат в продължение на приблизително 20 минути преди консумация. След това внимателно изстискайте пъпките и ги нарежете на ситно. Важно! В горещи ястия добавяйте каперсите едва накрая, защото ароматът и добрите съставки бързо се изпаряват при висока топлина.
Когато купувате каперси, пъпките на каперсите трябва да са напълно затворени и да имат маслинен до синьозелен цвят. Отворените буркани с каперси могат да се съхраняват в хладилника почти без ограничение. Не забравяйте обаче, че консервираните в олио или саламура каперси трябва винаги да са покрити с течност.
Какво съдържат каперсите
Каперсите съдържат витамини В2 и Е, както и много минерали, напр. калий, магнезий, натрий и калций, и флавоноида кверцетин, чието антиоксидантно действие се счита за средство за премахване на свободните радикали.
ккал: 28 ккал
Въглехидрати: 2,66 г
Протеини: 2,12 г
Мазнини: 0,42 г
Витамин А: 0 µg
Витамин B1: 0 мг
Витамин B2: 0,14 мг
Витамин B6: 0 мг
Витамин C: 0 мг
Витамин E: 1,36 мг
Калций: 46 мг
Желязо: 0,86 мг
Калий: 26 мг
Магнезий: 17 мг
Натрий: 2780 мг