Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Девесил – изтънчен вкус на ястията

Девесилът се нарича още лющян или селим. Това е растителен вид от семейство Сенникови. Ароматното растение достига до два метра височина. Има тръбести, дебели стъбла, тъмнозелени, лъскави листа и жълти цветове, които се развиват в двойно съцветие.

Полезна информация

Девесилът има следните специални свойства

Пресен девесил в близък план

Девесилът (с латинско наименование „levisticum“) е ароматно растение с пикантно-тръпчив вкус. Растението не е капризно, по-скоро е доста издръжливо. Девесилът може да се използва като кулинарно или лечебно растение. В кухнята той се ползва като подправка за супи и салати. Семената, грудката и корените се използват за медицински цели.

Заради пикантния тръпчив вкус, девесилът не без основание се нарича магическа билка. Това обаче е само вкусова аналогия, тъй като подправката в търговската мрежа „Maggiwürze“ не съдържа девесил. Ароматът на девесила е по-билков и малко по-мек. Има сходства и с целината и зелените растения, но е с по-малко остър вкус и горчиви вещества. 


Произход

Откъде произхожда девесила?

Растението е с произход от Персия или Близкия изток, след което се разпространява в Европа през средиземноморския регион след XVI век. Девесилът е бил популярно средство за лечение още през Средновековието. Тъй като често се е отглеждал и се отглежда в билкови и зеленчукови градини, той се е приспособил и към по-студените региони.


Сезонност

Каква е неговата сезонност?

Периодът на цъфтеж е между юни и август. Листата се събират през пролетта, семената – в края на лятото, а корените – в края на есента. Листата могат да се берат през целия летен сезон. Растението е студоустойчиво.


Употреба и съхранение

За какво може да се използва девесила и как се съхранява?

Пресен девесил в близък план

Девесилът може да се използва както пресен, така и сушен, ако се погрижите да изсушите листата. . Поради интензивността на аромата листата от девесил трябва да се използват с мярка . Малко количество „на върха на ножа“ често е достатъчно, за да се постигне нужния аромат. Изсушените семена на растението могат да се използват за придаване на по-фин вкус на изварата, печеното и задушено месо, както и като добавка при печенето на хляб със семена. Билката е подходяща и за ароматизиране на сладкиши и ястия със сирене. Девесилът може да се комбинира с всички зелени подправки, например, листа от целина, майорана, лук и чесън. Девесилът се използва и за приготвяне на горчиви напитки и ликьори. 

Как да съхраняваме девесила?

Известни са три метода за консервиране на девесил. Листата могат да се сушат, замразяват или мариноват. При мариноването листата се пасират със сол, за да се получи паста. След това се запечатват в буркани и се прибират в хладилника. По този начин пастата от девесил може да се съхранява до една година.


Рецепти

Какво можем да приготвим с помощта на девесил


Съставки

Какво съдържа девесила

Изсушените семена на девесила се използват при храносмилателни оплаквания и метеоризъм. Грудката и корените съдържат етерични масла, които се използват като терапия за промиване при инфекции на пикочните пътища или срещу камъни в бъбреците. Девесилът е бил популярно средство за лечение още през Средновековието. Помагал е при заболявания на гърлото и възпаление на средното ухо, ползвал се и заради разхлабителното и отхрачващото му действие.

Хранителна стойност
 

ккал: 41 ккал

Въглехидрати: 5 г

Протеини: 3,5 г

Мазнини: 0,8 г

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0,08 мг

Витамин B2: 0,15 мг

Витамин B6: 0,05 мг

Витамин C: 45 мг

Витамин E: 1 мг

 

Минерали

 

Калций: 150 мг

Желязо: 2 мг

Калий: 400 мг

Магнезий: 30 мг

Натрий: 20 мг