Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Розмарин – класическата подправка

Розмаринът най-вероятно се среща в повечето билкови градини и кухни. Той е пренесен от Средиземноморието в Централна Европа още през първи век след Новата ера. Розмаринът се разпознава по тесните вечнозелени иглички. Тук ще споделим повече за тази класическа подправка.

Полезна информация

Розмаринът има следните специални свойства

Пресен розмарин в близък план

Розмаринът е подправка от семейство Устноцветни, която принадлежи към рода Салвия и расте като вечнозелен храст. Игличките на розмарина растат директно върху клоните му. Здравина и силният им аромат са характерни. Периодът на цъфтеж е от март до май, а в редки случаи и през септември. 

Храстите на розмарина растат на височина между 40 и 70 см. Розмаринът се предлага под формата на листа или фино-смлени листа. На вкус има леко горчива нотка, която напомня за вкуса на камфор или евкалипт. Миризмата на розмарин е интензивна, напомня на ела или тамян.


Произход

Откъде произхожда розмарина?

Тъй като розмаринът е традиционна средиземноморска подправка, предполага се, че произходът му също идва от този регион. Розмаринът се споменава за пръв път в Мароко и в Римската империя. Междувременно розмаринът се разпространява в целия средиземноморски регион и днес се отглежда главно в Испания, Италия, Мароко, Мексико, САЩ и Англия. Розмаринът получава оригиналното си име от латински. В латинския той се състои от две думи „Ros“ (роса) и „Marinus“ (море). Растението се среща в естествен вид в близост до крайбрежието по слънчевите скали на Средиземноморието.


Сезонност

Каква е неговата сезонност?

Сезонът на розмарина е предимно от април до септември, затова той се смята за класическа лятна подправка и се съчетава отлично с леки ястия. Поради факта, че по-голямата част от реколтата от розмарин се изсушава директно и по този начин се запазва за дълго време, розмарин може да се намери и през цялата година. Той може да се купи под формата на изсушени или фино смлени листа.


Употреба и съхранение

За какво може да се използва розмарина и как се съхранява?

Пресен розмарин в близък план

Розмаринът е типична италианска и испанска средиземноморска подправка, чиито стрити иглички/листа се използват за овкусяване на  месни, рибени или зеленчукови ястия. Розмаринът обикновено се използва за топли и варени ястия, тъй като прекрасният му средиземноморски аромат се усеща само при силна топлина. Растението може да се консумира както сурово, така и варено, пържено или печено. За да го използвате, просто добавете сушени стръкчета в съответното ястие или го поръсете със смлените иглички. Пресният розмарин може да се съхранява в продължение на около една седмица.


Рецепти

Какво можем да приготвим с помощта на розмарин


Съставки

Какво се съдържа в розмарина?

Розмаринът стимулира кръвообращението и има антибактериално действие, поради което се препоръчва и при мускулно напрежение и при проблеми с кръвообращението. Освен това розмаринът съдържа многобройни вещества, които имат укрепващ и стимулиращ ефект върху психиката, поради което се препоръчва редовната му консумация, особено през зимните месеци.

Хранителна стойност
 

ккал: 99 ккал

Въглехидрати: 13,5 г

Протеини: 1,4 г

Мазнини: 4,4 г

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0,1 мг

Витамин B2: 0 мг

Витамин B6: 0 мг

Витамин C: 29 мг

Витамин E: 0,1 мг

 

Минерали

 

Калций: 370 мг

Желязо: 8,5 мг

Калий: 280 мг

Магнезий: 64 мг

Натрий: 15 мг