Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Керевиз – придава свежест на ястията

Керевизът е едногодишно растение, което от ботаническа гледна точка принадлежи към семейство Сенникови – семейството, към което принадлежат копърът, кориандърът, магданозът и кимионът.

Полезна информация

Керевизът има следните специални свойства

Пресен керевиз в близък план

Керевизът (Anthriscus cerefolium) е растение, което израства на височина от 70 до 80 см и ботанически е близко до магданоза и моркова. Има интересен аромат, който напомня на магданоз, анасон и естрагон. Растенията приличат на папрат, а формата на листата е переста и леко назъбена в краищата. В диво състояние керевизът се среща предимно в районите с умерен климат в Южна и Централна Европа, но при подходящи условия може да се засади в градината, в саксии или в оранжерии.


Произход

Откъде произхожда керевизът?

Той е с произход от Източна Европа и Западна Азия. Понастоящем растението е широко разпространено в Европа и Северна Америка, като се среща и в планински райони на височина до 2000 метра.


Сезонност

Каква е неговата сезонност?

Наличен е от март до август.


Употреба и съхранение

За какво може да се използва керевизът и как се съхранява?

Пресен керевиз в близък план

Кервизът има леко сладникав вкус, с който добавя свежа нотка към ястията. Особено подходящ е за билкови сосове и супи, като например „Франкфуртски зелен сос“. Наред с босилека, керевизът е една от малкото билки и подправки, които се използват като компонент на десерти, особено в престижни ресторанти, и често се използва в сорбета (полузамразени десерти със сладолед). 

Въпреки много интензивния си и силен аромат, керевизът не се използва основно като билка, а като подправка, която допълва почти всички вкусове и ястия и особено добре се съчетава с риба и домашни птици. Поради привлекателния си външен вид и интензивния аромат, листата особено често се използват и в гарнитури.

Ето какво трябва да имате предвид при съхранение

Поради деликатната си структура, керевизът не трябва да се загрява прекалено дълго и трябва да се добавя само непосредствено преди края на готвенето, защото в противен случай етеричните масла, които съдържа, се изпаряват. Препоръчително е да се използва прясно набран, тъй като листата губят цвета си и стават светлозелени до жълтеникави на цвят за кратко време. Ако се съхранява в хладилник, може да издържи около седмица.


Рецепти

Какво можем да приготвим с помощта на керевиз


Съставки

Какво съдържа керевиза 

В миналото се е смятало, че като лечебно растение, керевизът има кръвопречистващо, витализиращо и диуретично действие. Той обаче почти няма роля в съвременната натуропатия. В комбинация с други подправки, тя засилва действието им.

Хранителна стойност
 

ккал: 69 ккал

Въглехидрати: 11,5 г

Протеини: 3,8 г

Мазнини: 0,9 г

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0,12 мг

Витамин B2: 0,3 мг

Витамин B6: 0,03 мг

Витамин C: 36 мг

Витамин E: 2,5 мг

 

Минерали

 

Калций: 400 мг

Желязо: 1,6 мг

Калий: 600 мг

Магнезий: 35 мг

Натрий: 10 мг