Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Мента – универсална и освежаваща

Ментата е изключително универсална подправка. Използва се за чудесен чай, в безалкохолни напитки или коктейли, придава на месните и рибните ястия неповторима свежа нотка, както и уникален вкус на десертите. 

Полезна информация

Ментата има следните специални свойства

Прясна мента в близък план

Името на растението мента произлиза от латинската дума „мента“, която на свой ред е свързана с името на гръцката нимфа Минта. Според легендата Персефона, съпругата на Хадес, я превърнала в храст в пристъп на ревност. Това е според легендата, а иначе е факт, че ментата вдъхновява човечеството от хиляди години.

Всички ментови листа съдържат етерични масла, най-вече ментол. Той придава свежия вкус в устата или за усещането за свежест по кожата. Известни са около 30 различни разновидности на билката, повечето от които са резултат от естествено кръстосване. Най-известният от тези хибриди е английската мента. Други добре познати сортове са:

  • Сладка мента (Spearmint)
  • Градинска мента
  • Мароканска мента 
  • Шоколадова мента

Произход

Откъде произхожда ментата?

Произходът на ментата не може да бъде ясно определен. Растението вероятно произхожда от Далечния изток. Още египтяните и римляните са познавали лечебните свойства на растението. Ментата вирее най-добре във влажна, богата на хранителни вещества почва. Затова е по-широко разпространена в северното полукълбо, предимно в умерените зони на Европа, Близкия изток, Северна Африка и Северна Америка. В наши дни обаче, растението се среща на всички континенти.


Сезонност

Каква е нейната сезонност?

Ментата се бере от пролетта до есента, обикновено между май и октомври. Листата имат най-силен ефект непосредствено преди цъфтежа на растението. Както листата, така и целите стръкове могат да се използват пресни и изсушени.


Употреба и съхранение

За какво може да се използва ментата и как се съхранява?

Прясна мента в близък план

Приложенията на ментата са почти безкрайни. Едва ли има човек, който да не е опитвал ментов чай. Ментата придава специална нотка на салатните дресинги и се съчетава отлично с агнешко или свинско месо. Растението е неразделна част от много ястия, но също така и от чътни и сосовете в английската, арабската и индийската кухня. В десертите, в комбинация със захар, ментата разгръща пълния си аромат – от сладолед до шоколад. Нейният свеж и пикантен вкус освежава както трапезната вода, така и студените чайове или коктейли. Листата от мента служат също и за отлична ароматна украса.

Как да съхраните свежестта на ментата?

Прясната мента се запазва свежа за няколко дни в хладилника в чаша с вода или увита във влажна кухненска кърпа. Ако не искате да ги използвате веднага, можете да замразите пресните листа на части или да ги нарежете на ситно и да ги сложите във формички за лед с малко вода или просто да ги изсушите. 


Рецепти

Какво можем да приготвим с помощта на мента


Съставки

Какво съдържа ментата

Ментата е лечебно растение, което се използва от хиляди години и наред с други приложения, се използва при възпаления в устата или главоболие. Ментата съдържа много жизненоважни вещества, например витамин К, който е важен за съсирването на кръвта и формирането на костите. Високото съдържание на витамин Е, различни витамини от група В и жизненоважни вещества също превръщат ментата в истинско лечебно растение.