Ементал – твърдо сирене от Швейцария
Сиренето Ементал произхожда от Швейцария. Традиционният метод на производство е от сурово мляко. Той все още е преобладаващ в Швейцария, Форарлберг и Алгой. На други места, в производството на сиренето Ементал се използва термично обработено мляко.
Ементалът има следните специални качества
Несравнимото в сиренето Ементал са няколкосантиметровите дупки, получени в резултат от ферментиране с култури от пропионибактерии и прах от сено. Сиренето Ементал се произвежда от пикантно сурово мляко, вода, готварска сол и бактериални култури. Твърдата жълто-кафява кора допълва идеално гладката, жълта, дупчеста вътрешност. Обикновено швейцарското сирене се произвежда под формата на големи кръгли пити с диаметър до 100 см и тегло между 75 и 120 кг.
Откъде произхожда сиренето Ементал?
В разговорния език, Ементал се нарича също и „швейцарско сирене“ тъй като това апетитно твърдо сирене произхожда от алпийската държава. По-конкретно, неговото съществуване може да се проследи чак до XII век, като до началото на XIX век се е произвеждало само в Ементал, хълмист район в кантона Берн, където традиционно се приготвя сирене от сурово мляко. Междувременно характерното сирене Ементал с 45% масленост на сухото вещество започва да се произвежда почти в цял свят. Държави като Франция, Германия (Алгой) и Австрия, а също така и Финландия и Турция, са особено големи любители на този вид сирене. Турската разновидност наподобява оригиналната по отношение на дупките и мекия вкус, но цветът е бежов, а не жълт.
Кога е сезонът на сиренето Ементал?
Ементал е продукт, който се предлага през цялата година.
За какво може да се използва сиренето Ементал и как се съхранява?
Сиренето Ементал е известно с интензивния си ядков вкус, който често се сравнява с този на орехите. Вероятно затова често се сервира в комбинация с ядки. Идеално е за сосове със сирене, фондю, пълнежи, за гарниране на хляб или настъргано за всякакви ястия. Препоръчва се и като закуска, със сладък плод или в комбинация с вино като предястие.
Как зрее сиренето Ементал?
За постигане на перфектна зрялост, сиренето Ементал се съхранява между 3 и 16 месеца, а защитеният швейцарски Ементал със защитено географско наименование трябва да зрее най-малко четири месеца. Цветът на кората и вкусът се различават в зависимост от вида и продължителността на съхранение. След три месеца зреене, вкусът на Ементал от региона Алгой е мек и деликатно ядков, след четири месеца вкусът става по-пикантен, а от осмия месец нататък пикантността е особено изразена. Съществува и отлежалият в пещера Ементал, който трябва да зрее най-малко 12 месеца, от които шест месеца се съхранява в скална изба на влажно място.
Какво съдържа Ементал?
Това вкусно сирене съдържа минерали като калций, калий, магнезий и натрий, както и витамин А и протеини.
ккал: 398 ккал
Въглехидрати: 0 гр
Белтъчини: 28,9 гр
Мазнини: 31,2 гр
Витамин А: 291 µg
Витамин B1: 0,05 мг
Витамин В2: 0,3 мг
Витамин В6: 0,11 мг
Витамин С: 1 мг
Витамин Е: 0,5 мг
Калций: 1029 мг
Желязо: 0,3 мг
Калий: 95 мг
Магнезий: 33 мг
Натрий: 280 мг