Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Ементал – твърдо сирене от Швейцария

Сиренето Ементал произхожда от Швейцария. Традиционният метод на производство е от сурово мляко. Той все още е преобладаващ в Швейцария, Форарлберг и Алгой. На други места, в производството на сиренето Ементал се използва термично обработено мляко.

Полезна информация

Ементалът има следните специални качества

Детайлно изображение на прясно сирене Ементал

Несравнимото в сиренето Ементал са няколкосантиметровите дупки, получени в резултат от ферментиране с култури от пропионибактерии и прах от сено. Сиренето Ементал се произвежда от пикантно сурово мляко, вода, готварска сол и бактериални култури. Твърдата жълто-кафява кора допълва идеално гладката, жълта, дупчеста вътрешност. Обикновено швейцарското сирене се произвежда под формата на големи кръгли пити с диаметър до 100 см и тегло между 75 и 120 кг.


Произход

Откъде произхожда сиренето Ементал?

В разговорния език, Ементал се нарича също и „швейцарско сирене“ тъй като това апетитно твърдо сирене произхожда от алпийската държава. По-конкретно, неговото съществуване може да се проследи чак до XII век, като до началото на XIX век се е произвеждало само в Ементал, хълмист район в кантона Берн, където традиционно се приготвя сирене от сурово мляко. Междувременно характерното сирене Ементал с 45% масленост на сухото вещество започва да се произвежда почти в цял свят. Държави като Франция, Германия (Алгой) и Австрия, а също така и Финландия и Турция, са особено големи любители на този вид сирене. Турската разновидност наподобява оригиналната по отношение на дупките и мекия вкус, но цветът е бежов, а не жълт.


Сезон

Кога е сезонът на сиренето Ементал?

Ементал е продукт, който се предлага през цялата година.

Нашите оферти за млечни продукти и сирена

Валидни от 10.06.2024 до 16.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва сиренето Ементал и как се съхранява?

Детайлно изображение на прясно сирене Ементал

Сиренето Ементал е известно с интензивния си ядков вкус, който често се сравнява с този на орехите. Вероятно затова често се сервира в комбинация с ядки. Идеално е за сосове със сирене, фондю, пълнежи, за гарниране на хляб или настъргано за всякакви ястия. Препоръчва се и като закуска, със сладък плод или в комбинация с вино като предястие.

Как зрее сиренето Ементал?

За постигане на перфектна зрялост, сиренето Ементал се съхранява между 3 и 16 месеца, а защитеният швейцарски Ементал със защитено географско наименование трябва да зрее най-малко четири месеца. Цветът на кората и вкусът се различават в зависимост от вида и продължителността на съхранение. След три месеца зреене, вкусът на Ементал от региона Алгой е мек и деликатно ядков, след четири месеца вкусът става по-пикантен, а от осмия месец нататък пикантността е особено изразена. Съществува и отлежалият в пещера Ементал, който трябва да зрее най-малко 12 месеца, от които шест месеца се съхранява в скална изба на влажно място. 



Съставки

Какво съдържа Ементал?

Това вкусно сирене съдържа минерали като калций, калий, магнезий и натрий, както и витамин А и протеини.

Хранителна стойност
 

ккал: 398 ккал

Въглехидрати: 0 гр

Белтъчини: 28,9 гр

Мазнини: 31,2 гр

Витамини

 

Витамин А: 291 µg

Витамин B1: 0,05 мг

Витамин В2: 0,3 мг

Витамин В6: 0,11 мг

Витамин С: 1 мг

Витамин Е: 0,5 мг

 

Минерали

 

Калций: 1029 мг

Желязо: 0,3 мг

Калий: 95 мг

Магнезий: 33 мг

Натрий: 280 мг