Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Ряпа – пикантният зеленчук

Бяла, червена или черна – ряпата се предлага в много цветове. Тя е сред най-древните култивирани растения и е била позната още в Древен Египет. Оттам ряпата се разпространява малко по-късно и в Азия, където и до наши дни остава изключително популярна храна.

Полезна информация

Ряпата има следните специални свойства

Прясна ряпа в близък план

Ряпата е събирателен термин, който обхваща общо десет подвида. Те се различават основно по размер, външен вид, вкус и район на отглеждане. Повечето видове ряпа са едногодишни, двугодишни или многогодишни растения, чийто корен е покрит с косъмчета. Преди да консумирате ряпата, трябва да отстраните власинките от корена. Ряпата принадлежи към семейство Кръстоцветни. Корените ѝ имат конусовидна, цилиндрична форма и достигат дължина до 50 см, а диаметърът им е до 10 см. Цветът на корените на ряпата варира от кафяв до охра. Вътрешността ѝ е бяла и е с много твърда консистенция. Корените на ряпата могат да достигнат максимално тегло до един килограм и имат много пикантен до лют вкус, което ги прави идеални за комбиниране със солени ястия.


Произход

Откъде произхожда ряпата?

В първоначалния си вид, ряпата произхожда от Близкия изток и е била много популярен зеленчук, особено сред древните египтяни. В географските ширини на Централна Европа, ряпата се среща още от XIII век. Голяма част от световната реколта от ряпа в наши дни идва от Китай, Япония и Южна и Западна Европа.


Сезонност

Каква е нейната сезонност?

В географските райони на Централна Европа, реколтата от ряпа се бере основно между март и септември. Затова тя се счита за пролетен и летен зеленчук. Някои подвидове ряпа имат различен сезон на прибиране на реколтата – например черната зимна ряпа и хрянът се берат през зимните месеци. Прясна ряпа се предлага през цялата година.

Нашите оферти за пресни зеленчуци

Валидни от 17.06.2024 до 23.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва ряпата и как се съхранява?

Прясна ряпа в близък план

Ряпата се смята за популярен зеленчук както за различни салати, така и за гарнитура към солени ястия. Коренът от ряпа трябва да се нареже или настърже за консумация. Ряпата трябва да се съхранява на хладно и тъмно място. По този начин, тя ще се запази свежа за около седмица.Съставки

Какво се съдържа в ряпата?

Ряпата е много нискокалоричен зеленчук, който осигурява голям брой витамини от група В и С, съответно е полезна за метаболизма и имунната система. Смята се, че сокът от черна ряпа помага при бронхиални заболявания.

Хранителна стойност
 

ккал: 18 ккал

Въглехидрати: 2,39 г

Протеини: 1,05 г

Мазнини: 0,15 г

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0.03 мг

Витамин B2: 0,03 мг

Витамин B6: 0,06 мг

Витамин C: 27 мг

Витамин E: 0,01 мг

 

Минерали

 

Калций: 41 мг

Желязо: 0,77 мг

Калий: 450 мг

Магнезий: 19 мг

Натрий: 15 мг