Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Твоят Kaufland

Последно избирани филиали

Подготовка на храната – как работи тази тенденция в храненето

Макар в подготовката на храна няма нищо ново, тя се превърна в сериозна тенденция в храненето. В това няма нищо чудно. Ако нямаш много време за готвене в ежедневието си, можеш да се храниш вкусно и здравословно през цялата седмица благодарение на подготовката на храна. Тук ще намериш практични съвети и примери за балансирани рецепти.

Пържени жулиени от пилешки гърди, салата и зеленчуци в алуминиева форма, поставени върху дървена дъска. Вляво от нея разполовена папая, а вдясно – капакът на алуминиевата форма и синя салфетка с лъжица върху нея.
© Kaufland

Съдържание на тази страница от пръв поглед.

  • Ще научиш какво се крие зад за тенденцията в готвенето Meal Prep. 
  • С тези съвети ще се превърнеш в истински майстор на подготовка на храна – от седмичния план до запазването.
  • Тук ще намериш най-добрите хранителни продукти за вкусни рецепти за предварително готвене.
Определение

Какво е Meal Prep?

Английският термин Meal Prep е съкращение от Meal Preparation (Meal = ястие, Preparation = подготовка). Той описва процеса на предварително приготвяне на храна. Често се използва и терминът „Meal Prepping“. Целта е в един ден да се подготви храна за един или повече дни, които да вземеш със себе си или да хапнеш след работа. Подготовката на храна е добра идея за балансирано хранене, тъй като само от теб зависи с какво ще се храниш. Професионалистите за подготовка на храна подготвят всички ястия за цялата седмица в неделя. Като начало, обаче, можеш спокойно да приготвиш закуската, обяда и вечерята за следващия ден още от предната вечер. В тази статия ще получиш ценни съвети и чудесни рецепти за Meal Prep.


Предимства

Meal Prep – това са предимствата на предварителното приготвяне на храна

Изгодно, здравословно и страхотно. Дори да не обичаш да готвиш, би трябвало да дадеш шанс на Meal Prep, защото то предлага много предимства. 

  • Спестяваш много време през седмицата – не се налага да готвиш всеки ден, а на предварително приготвените ястия обикновено им трябват само няколко минути, за да бъдат готови за консумация. Ако правиш списък с всички продукти за цялата седмица за един план за подготовка на храна, пазаруването също става по-ефективно. 
  • Спестяваш пари, защото благодарение на подготовката на храна не харчиш пари за обяд, за стол и т.н. Ако, благодарение на добре организиран седмичен план за подготовка на храната, пазаруваш по-рядко и сам си приготвяш здравословни закуски, ще бъдеш и по-малко склонен да правиш скъпо струващи импулсивни покупки.  
  • Освен това пестиш и време. Ако подготвяш храна един ден през седмицата, през останалите дни остава повече време за семейството. Излетите и разходките могат спокойно да станат по-дълги, защото в крайна сметка си приключил с готвенето.
  • Подготовка на храната може да ти помогне да се храниш здравословно. Предварителното готвене улеснява спазването на плана за хранене. В него отлично приложение намират пресни зеленчуци, плодове и други богати на хранителни вещества хранителни продукти. Освен това сам приготвяш балансирани ястия и знаеш точно какво има в храната.
  • Подготовка на храната е идеална за хора със специален режим на хранене. Хората на нисковъглехидратни или вегански диети или на чисто хранене (които консумират пресни съставки и непреработени храни), могат абсолютно прецизно да приготвят здравословни и вкусни ястия.

Правила

Десет правила, които трябва да следваш за приготвянето на храна

Добрата подготовка е ключът към успешното приготвяне на храна. Ето десет златни правила, които можеш да спазваш преди и след готвене – от планирането до запазването. 

  1. Салата с кускус и фета, къри със зеленчуци, дори супа? Какво ястие искаш за тази седмица? Колко хранения и закуски са ти нужни на ден? Започни постепенно, планирай два до три дни предварително, преди да се решиш на цяла седмица. 
  2. За да си готов за подготовка на храна по всяко време, полезно е у дома винаги да имаш замразени зеленчуци и консервирани домати под ръка. Източници на въглехидрати, напр. макарони, ориз и варива, също трябва винаги да са ти под ръка. Ако към тях добавиш олио, подправки и замразени билки, ще можеш да сготвиш доста неща от раз.
  3. Извади кутиите за обяд и бурканите за консервиране, защото хладилникът е пълен. Съвет – освен кутиите за обяд, можеш да използваш буркани, консерви или чаши за супи, дресинги, дипове или кисело мляко. Практични са и кутиите тип „Бенто“ с индивидуални отделения за храна. Перфектното оборудване за подготовка на храната се състои от кутии Meal-Prep, които можеш да затоплиш в микровълнова фурна или без колебание да замразиш в тях по-големи количества. 
  4. Преди да пристъпиш към готвенето, подготовката на храната изисква изучаване на рецепти. Избери вкусни ястия, които искаш да приготвиш и състави седмичен план. Включи всички необходими хранителни продукти в списъка за пазаруване и купувай на едро. Така ще спестиш не само време и нерви, но и ще изхабиш по-малко хранителни продукти. 
  5. Когато приготвяш ястията си, не забравяй, че на по-късен етап ще ги намериш във фризера. При подготовка на храната трябва непременно да се погрижиш и за трайни етикети.
  6. Готви само ястия, които могат да се съхраняват в хладилника в продължение на няколко дни. Обмисли добре какво количество храна наистина ти е нужно. 
  7. Помисли за леките пристъпи на глад между храненията и подготви също закуски и леки ястия. Добър избор са зеленчуковите пръчици, енергийните топчета или домашно приготвените мюсли барове. 
  8. Редовно разнообразявай ястията Meal-Prep, за да не омръзнат. Избирай вкусни рецепти, които лесно можеш да промениш само с няколко съставки. Така също спестяваш време и пари. 
  9. Избягвай зеленчуци, които се разкашкват или покафеняват, а също и храни, които не се претоплят добре или се развалят бързо Неподходящи рецепти за Meal Prep са яйца на очи, гъби или крехки салати и билки. 
  10. Определяй си всяка седмица по един ден за подготовка на храната. Ако постоянстваш, Meal Prep постепенно ще се превърне в желана рутина.

Хранителни продукти

Най-добрите хранителни продукти за твоя Meal Prep-седмичен план

Ако предварително смяташ да приготвиш здравословна храна за няколко дни напред, започни с пресните зеленчуци и плодове. Сварени или запържени, те ще бъдат съхранени по-дълго в хладилника. 

  • Следните зеленчуци са подходящи за предварително готвене или като здравословна сурова закуска между храненията: Краставици, броколи, репички, картофи, царевица, моркови, грах, чушки, карфиол, авокадо, аспержи, маслини, гулия, пресни или сушени домати.
  • Салатите трябва да са обект на специално внимание при подготвянето на храната: Можеш да ги приготвиш само няколко часа предварително, защото се развалят бързо и не могат да се замразяват. Можеш да приготвиш дресинга предния ден и да го съхраняваш в хладилника. Салатата за обяд, например, можеш да измиеш и подсушиш от сутринта – като добавиш дресинга малко преди хранене. Използвай цикория, салата, маруля „Ромен“, ендивия, къдрава салата или микс от салати.
  • Обърни внимание на срока на годност на плодовете. Ако не им е сезон, използвай плодове от фризера. За здравословна закуска или за вкусно похапване са подходящи костилкови плодове, горски или екзотични плодове, като например банани, пъпеши, ананаси, ябълки, круши, грозде, сливи, праскови, смокини, нар, манго, киви, череши или фурми
  • Закуски като мюсли, мъфини за закуска или овесени ядки престояли една нощ също могат да се приготвят и консумират чудесно няколко дни подред.
  • Добра основа за различни ястия със сигурност са зърнените храни като ориз, киноа, просо, кускус или булгур, които също лесно се претоплят. От сварените макаронени изделия се получава чудесна макаронена салата. 
  • Фета, варени яйца, тофу и ядки също са подходящи хранителни продукти за вкусни Meal-Prep-рецепти, освен това са с ниско съдържание на въглехидрати.