Хобелкезе – специалитет от бернските Алпи
Сиренето Хобелкезе е вид твърдо сирене, което се обработва на тънки филийки с помощта на машина за рязане на сирене. Вкусът му е плътен, пикантен и се използва в много рецепти.
Сиренето Хобелкезе притежава следните специални характеристики
Една от характерните особености на Хобелкезе, което всъщност е бернско алпийско сиренее, че се съхранява в продължение на най-малко две години в изба за сирене. Хобелкезе се произвежда изключително в Бернските Алпи. Този вид сирене съдържа ценни хранителни вещества. Това са полиненаситени мастни киселини.
Как се приготвя Хобелкезе?
Първоначално сиренето Хобелкезе узрява на алпийските пасища. След това то се съхранява в изба в помещенията на производителя или млекопреработвателя. Периодът на зреене отнема от 6 до 18 месеца, след което е готово за консумация. По-нататъшната преработка на Хобелкезе обаче се извършва само по отношение на алпийските сирена, които отговарят на най-високите стандарти за качество. Вторият период на зреене трае поне една година при сух климат. Питите сирене не се мият.
Откъде произхожда сиренето Хобелкезе?
Сиренето Хобелкезе произхожда от Бернските Алпи в Швейцария. То принадлежи към групата на твърдите сирена. Името „Хобелкезе“ е свързано с това, че сиренето може да се нареже на тънки филийки с помощта на резачка за сирене. Процесът на нарязване придава на сиренето специален вкус, откъдето идва и името Хобелкезе. Добре познати сортове Хобелкезе са „Бернезе Хобелкезе“ и „Вале Раклет“.
Кога е сезонът на сиренето Хобелкезе?
Сиренето Хобелкезе е продукт, който се предлага през цялата година.
За какво може да се използва сиренето Хобелкезе и как се съхранява?
Хобелкезе се използва предимно като полутвърдо сирене. Тъй като консистенцията на този вид сирене е твърде крехка, за да се реже, то обикновено се нарязва на тънки резени. Може също да се навие на руло или да се начупи на малки парчета. Често се сервира като гарнитура на партита. Но може да се разтопи и да се сервира с Раклет, в тост под формата на тост „Хавай“ или в сандвич с риба тон. Сиренето Хобелкезе се съхранява най-добре в хладилник.
Какво съдържа сиренето Хобелкезе?
Благодарение на високото си съдържание на омега-3 мастни киселини, сиренето Хобелкезе оказва положителен ефект върху сърцето и кръвообращението. Освен това алпийското сирене съдържа важни за здравето вещества, като например: витамин А, витамин В1, витамин В2, витамин В6, витамин Е, калций, фосфор, калий, магнезий и натрий. Заслужава да се отбележи и количеството натрий. Само 30 грама Хобелкезе са достатъчни, за да покрият повече от 50 процента от необходимите дневни количества за възрастни.
ккал: 474 ккал
Въглехидрати: 0 гр
Белтъчини: 33 гр
Мазнини: 38 гр
Витамин А: 420 µg
Витамин B1: 0,03 мг
Витамин В2: 0,5 мг
Витамин В6: 0,1 мг
Витамин С: 0 мг
Витамин Е: 1,1 мг
Калций: 1200 мг
Желязо: 0,6 мг
Калий: 100 мг
Магнезий: 44 мг
Натрий: 1000 мг