Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Гауда – сирене с дълга традиция

Гауда произхожда от Нидерландия и е едно от най-старите съществуващи сирена. Споменава се в писмена форма още през 1184 г. Името му се дължи на факта, че град Гауда се намира на север от региона на произход.

Полезна информация

Сиренето Гауда притежава следните специални характеристики

Детайлно изображение на прясно сирене Гауда

Гауда е вид полутвърдо сирене, произведено от сурово или пастьоризирано краве мляко. Съдържанието на мазнини в сухото вещество е 40%. Периодът на зреене може да варира от три седмици до три години. Цветът и вкусът също се различават, в зависимост от периода на зреене.

Младото сирене Гауда е бяло до светложълто на цвят, а зрялото е по-златисто-жълто. Вкусът също става по-пикантен с времето, например при сирене Гауда, което е отлежавало поне шест месеца, или така нареченото старо сирене Гауда. Когато сиренето Гауда е оформено в типичната си кръгла форма и е напълно узряло, теглото му е между 8 и 12 кг. Характерно за него е, че има равномерни дупки с размер на грахово зърно.

Как се произвежда сиренето Гауда?

За производството на сирене Гауда, охладеното мляко от предишния ден се смесва с прясно мляко и се загрява до 30 градуса. След това се добавят сирище и млечнокисели бактерии, образува се извара, която се обработва с лирата за сирене до постигане на желаната консистенция. Като следваща стъпка, сиренето Гауда се излива в подходящи форми (обикновено кръгли) и се потапя в саламура. Накрая се прибира в хладна изба, където отлежава няколко седмици.


Произход

Откъде произхожда сиренето Гауда?

На юг от Амстердам, в провинция Южна Холандия, се намира исторически град, чието име звучи толкова вкусно, че „се топи в устата“ – Гауда. Действително това е мястото, откъдето произхожда „Goudse boerenkaas“ (фермерско сирене от сурово мляко) и където то все още се произвежда и съхранява грижливо. Традиционният пазар на сирене се провежда в Гауда от 1395 г. насам, а сиренето е на първо място в менюто в Нидерландия още от Средновековието насам. За първи път името „Гауда“ е споменато през 1184 г., което го прави една от най-старите писмено упоменати разновидности, продавани и днес.


Сезон

Кога е сезонът на сиренето Гауда?

Сиренето Гауда е продукт, който се предлага през цялата година.

Нашите оферти за млечни продукти и сирена

Валидни от 10.06.2024 до 16.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва прясното сирене Гауда и как се съхранява?

Детайлно изображение на прясно сирене Гауда

Мекото, младо сирене Гауда се реже по-лесно и затова е най-подходяща в комбинация с хляб, докато средно узрялото сирене Гауда е вкусно под формата на шишче или се използва за запеканки. Има и престаряла Гауда (Gouda uralt), която силно напомня на твърдо сирене и има особено силен вкус. Друга разновидност е майската Гауда, чието име произхожда от факта, че през м. май кравите могат да ядат прясна трева на пасището за първи път след зимата. Този сорт има кремообразен вкус и особено високо съдържание на мазнини. Същевременно съществуват и много варианти на сиренето Гауда с добавени подправки или билки.

Как трябва да се съхранява сиренето Гауда?

Сиренето Гауда винаги трябва да се съхранява в хладилник, най-добре на най-горния рафт на хладилника или в отделението на вратата, тъй като там охлаждането е по-умерено. Нарязаното сирене се изсушава и разваля много по-бързо от целите парчета, като и двете трябва да се съхраняват увити в домакинско фолио или хартия за сирене.Съставки

Какво съдържа сиренето Гауда?

Паралелно със зреенето на сиренето Гауда се увеличават и неговите калории. Въпреки това сиренето се отличава с високо съдържание на протеини и витамин А, както и калций. Може да бъде подходящо дори за хора с непоносимост към лактоза поради ниското си съдържание на лактоза.

Хранителна стойност
 

ккал: 300 ккал

Въглехидрати: 0 гр

Белтъчини: 24,7 гр

Мазнини: 22,3 гр

Витамини

 

Витамин А: 250 µg

Витамин B1: 0,04 мг

Витамин В2: 0,3 мг

Витамин В6: 0,07 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 0,7 мг

 

Минерали

 

Калций: 800 мг

Желязо: 0,5 мг

Калий: 100 мг

Магнезий: 28 мг

Натрий: 600 мг