Гауда – сирене с дълга традиция
Гауда произхожда от Нидерландия и е едно от най-старите съществуващи сирена. Споменава се в писмена форма още през 1184 г. Името му се дължи на факта, че град Гауда се намира на север от региона на произход.
Сиренето Гауда притежава следните специални характеристики
Гауда е вид полутвърдо сирене, произведено от сурово или пастьоризирано краве мляко. Съдържанието на мазнини в сухото вещество е 40%. Периодът на зреене може да варира от три седмици до три години. Цветът и вкусът също се различават, в зависимост от периода на зреене.
Младото сирене Гауда е бяло до светложълто на цвят, а зрялото е по-златисто-жълто. Вкусът също става по-пикантен с времето, например при сирене Гауда, което е отлежавало поне шест месеца, или така нареченото старо сирене Гауда. Когато сиренето Гауда е оформено в типичната си кръгла форма и е напълно узряло, теглото му е между 8 и 12 кг. Характерно за него е, че има равномерни дупки с размер на грахово зърно.
Как се произвежда сиренето Гауда?
За производството на сирене Гауда, охладеното мляко от предишния ден се смесва с прясно мляко и се загрява до 30 градуса. След това се добавят сирище и млечнокисели бактерии, образува се извара, която се обработва с лирата за сирене до постигане на желаната консистенция. Като следваща стъпка, сиренето Гауда се излива в подходящи форми (обикновено кръгли) и се потапя в саламура. Накрая се прибира в хладна изба, където отлежава няколко седмици.
Откъде произхожда сиренето Гауда?
На юг от Амстердам, в провинция Южна Холандия, се намира исторически град, чието име звучи толкова вкусно, че „се топи в устата“ – Гауда. Действително това е мястото, откъдето произхожда „Goudse boerenkaas“ (фермерско сирене от сурово мляко) и където то все още се произвежда и съхранява грижливо. Традиционният пазар на сирене се провежда в Гауда от 1395 г. насам, а сиренето е на първо място в менюто в Нидерландия още от Средновековието насам. За първи път името „Гауда“ е споменато през 1184 г., което го прави една от най-старите писмено упоменати разновидности, продавани и днес.
Кога е сезонът на сиренето Гауда?
Сиренето Гауда е продукт, който се предлага през цялата година.
За какво може да се използва прясното сирене Гауда и как се съхранява?
Мекото, младо сирене Гауда се реже по-лесно и затова е най-подходяща в комбинация с хляб, докато средно узрялото сирене Гауда е вкусно под формата на шишче или се използва за запеканки. Има и престаряла Гауда (Gouda uralt), която силно напомня на твърдо сирене и има особено силен вкус. Друга разновидност е майската Гауда, чието име произхожда от факта, че през м. май кравите могат да ядат прясна трева на пасището за първи път след зимата. Този сорт има кремообразен вкус и особено високо съдържание на мазнини. Същевременно съществуват и много варианти на сиренето Гауда с добавени подправки или билки.
Как трябва да се съхранява сиренето Гауда?
Сиренето Гауда винаги трябва да се съхранява в хладилник, най-добре на най-горния рафт на хладилника или в отделението на вратата, тъй като там охлаждането е по-умерено. Нарязаното сирене се изсушава и разваля много по-бързо от целите парчета, като и двете трябва да се съхраняват увити в домакинско фолио или хартия за сирене.
Какво съдържа сиренето Гауда?
Паралелно със зреенето на сиренето Гауда се увеличават и неговите калории. Въпреки това сиренето се отличава с високо съдържание на протеини и витамин А, както и калций. Може да бъде подходящо дори за хора с непоносимост към лактоза поради ниското си съдържание на лактоза.
ккал: 300 ккал
Въглехидрати: 0 гр
Белтъчини: 24,7 гр
Мазнини: 22,3 гр
Витамин А: 250 µg
Витамин B1: 0,04 мг
Витамин В2: 0,3 мг
Витамин В6: 0,07 мг
Витамин С: 0 мг
Витамин Е: 0,7 мг
Калций: 800 мг
Желязо: 0,5 мг
Калий: 100 мг
Магнезий: 28 мг
Натрий: 600 мг