Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Настърган кашкавал – идеален за печива

В зависимост от ястието, твърдите и полутвърдите сирена са особено подходящи за настъргване. Твърдите сирена често са с по-наситен вкус, докато полутвърдите имат по-високо съдържание на вода, поради което се топят по-добре и образуват златисто-кафява коричка.

Полезна информация

Настърганият кашкавал има следните специални качества

Детайлно изображение на настърган кашкавал

Настърганото сирене съдържа минерали като калций, калий, магнезий, натрий и фосфор. Твърдото сирене се характеризира с наситен вкус, а полутвърдото съдържа повече вода. Полутвърдите сирена са с различна степен на зрялост. При твърдото сирене съдържанието на вода в обезмаслената маса е не повече от 56%. Колкото по-старо е твърдото сирене, толкова по-трудно се реже, а напълно узрелите сортове могат да се настържат само на ренде. Твърдото сирене може да има дупки, но има и разновидности без дупки.


Произход

Откъде произхожда настъргания кашкавал?

Настърганото сирене се произвежда в различни страни. Например, известното твърдо сирене Пармезан идва от Италия, както и сиренето Пекорино. Грюер и Раклет се произвеждат в Швейцария, а Едамер и Гауда – в Нидерландия.


Сезон

Кога е сезонът на настъргания кашкавал?

Настърганото сирене се приготвя от твърдо или полутвърдо сирене и се предлага през цялата година. Условието за настъргване на сиренето е дългият период на зреене, само тогава се развиват пикантният вкус и способността за настъргване. През периода на зреене, сиренето се съхранява в климатизирани помещения за зреене. В зависимост от вида си, този процес може да отнеме няколко дни, седмици или дори години. Добре познати разновидности на твърдото сирене са: Пармезан, Пекорино и Грюер. Сирената Гауда, Едамер и Раклет могат да се причислят към полутвърдите сирена.

Нашите оферти за млечни продукти и сирена

Валидни от 10.06.2024 до 16.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва настъргания кашкавал?

Детайлно изображение на настърган кашкавал

Различни ястия като ризото, пица, вариации на паста или огретен стават перфектни само с настърган кашкавал. Не е задължително да се придържате само към един вид, защото сирената могат да се смесват. Моцарелата, например, се съчетава добре не само с пица, но и в комбинация със сиренето Маасдам в огретен със зеленчуци или картофи. Настърганият кашкавал овкусява ястията, разтича се добре и придобива кафеникав цвят.

Как да съхраняваме настъргания кашкавал?

Твърдото сирене на парчета е много трайно и лесно за съхранение. Не трябва да се оставя във фолио, а да се увие в хартия и да се съхранява в отделението за зеленчуци в хладилника. Препоръчително е да извадите твърдото сирене от хладилника около час преди да го използвате. Настърганият кашкавал може да се купи и предварително опакован в плик. Но рано настърганото сирене има кратък срок на годност. Прекалено дългото съхранение се отразява на миризмата и вкуса.


Рецепти

Ето какво можем да приготвим с настърган кашкавал


Съставки

Какво съдържа настъргания кашкавал?

Консумацията на сирена е здравословна, защото осигурява калций. Освен това твърдото сирене съдържа много протеини и витамини. Впрочем, колкото по-зряло е сиренето, толкова по-поносимо е за хора с непоносимост към лактоза.

Хранителна стойност
 

ккал: 386 ккал

Въглехидрати: 0 гр

Белтъчини: 28,9 гр

Мазнини: 30 гр

Витамини

 

Витамин А: 330 µg

Витамин B1: 0,04 мг

Витамин В2: 0,32 мг

Витамин В6: 0,11 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 0,9 мг

 

Минерали

 

Калций: 1100 мг

Желязо: 0,3 мг

Калий: 100 мг

Магнезий: 43 мг

Натрий: 300 мг