Настърган кашкавал – идеален за печива
В зависимост от ястието, твърдите и полутвърдите сирена са особено подходящи за настъргване. Твърдите сирена често са с по-наситен вкус, докато полутвърдите имат по-високо съдържание на вода, поради което се топят по-добре и образуват златисто-кафява коричка.
Настърганият кашкавал има следните специални качества
Настърганото сирене съдържа минерали като калций, калий, магнезий, натрий и фосфор. Твърдото сирене се характеризира с наситен вкус, а полутвърдото съдържа повече вода. Полутвърдите сирена са с различна степен на зрялост. При твърдото сирене съдържанието на вода в обезмаслената маса е не повече от 56%. Колкото по-старо е твърдото сирене, толкова по-трудно се реже, а напълно узрелите сортове могат да се настържат само на ренде. Твърдото сирене може да има дупки, но има и разновидности без дупки.
Откъде произхожда настъргания кашкавал?
Настърганото сирене се произвежда в различни страни. Например, известното твърдо сирене Пармезан идва от Италия, както и сиренето Пекорино. Грюер и Раклет се произвеждат в Швейцария, а Едамер и Гауда – в Нидерландия.
Кога е сезонът на настъргания кашкавал?
Настърганото сирене се приготвя от твърдо или полутвърдо сирене и се предлага през цялата година. Условието за настъргване на сиренето е дългият период на зреене, само тогава се развиват пикантният вкус и способността за настъргване. През периода на зреене, сиренето се съхранява в климатизирани помещения за зреене. В зависимост от вида си, този процес може да отнеме няколко дни, седмици или дори години. Добре познати разновидности на твърдото сирене са: Пармезан, Пекорино и Грюер. Сирената Гауда, Едамер и Раклет могат да се причислят към полутвърдите сирена.
За какво може да се използва настъргания кашкавал?
Различни ястия като ризото, пица, вариации на паста или огретен стават перфектни само с настърган кашкавал. Не е задължително да се придържате само към един вид, защото сирената могат да се смесват. Моцарелата, например, се съчетава добре не само с пица, но и в комбинация със сиренето Маасдам в огретен със зеленчуци или картофи. Настърганият кашкавал овкусява ястията, разтича се добре и придобива кафеникав цвят.
Как да съхраняваме настъргания кашкавал?
Твърдото сирене на парчета е много трайно и лесно за съхранение. Не трябва да се оставя във фолио, а да се увие в хартия и да се съхранява в отделението за зеленчуци в хладилника. Препоръчително е да извадите твърдото сирене от хладилника около час преди да го използвате. Настърганият кашкавал може да се купи и предварително опакован в плик. Но рано настърганото сирене има кратък срок на годност. Прекалено дългото съхранение се отразява на миризмата и вкуса.
Какво съдържа настъргания кашкавал?
Консумацията на сирена е здравословна, защото осигурява калций. Освен това твърдото сирене съдържа много протеини и витамини. Впрочем, колкото по-зряло е сиренето, толкова по-поносимо е за хора с непоносимост към лактоза.
ккал: 386 ккал
Въглехидрати: 0 гр
Белтъчини: 28,9 гр
Мазнини: 30 гр
Витамин А: 330 µg
Витамин B1: 0,04 мг
Витамин В2: 0,32 мг
Витамин В6: 0,11 мг
Витамин С: 0 мг
Витамин Е: 0,9 мг
Калций: 1100 мг
Желязо: 0,3 мг
Калий: 100 мг
Магнезий: 43 мг
Натрий: 300 мг