Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Чедър – чудесно вкусово разнообразие

Сирена се произвеждат не само във Франция или Германия, но и в Англия. Особено известен продукт на английското производство на сирене е Чедър. В зависимост от степента на зрялост, то бива полутвърдо или твърдо сирене.

Полезна информация

Сиренето Чедър притежава следните специални качества

Детайлно изображение на прясно сирене Чедър

Чедърът е твърдо или полутвърдо сирене от краве мляко с леко пикантен аромат и масленост около 50%. Сиренето във форма на блокчета е с компактна и твърда консистенция и няма дупки. Типичният оранжев цвят се получава чрез добавяне на растително вещество без вкус. Неузрялото сирене Чедър има леко кисел вкус, докато вкусът на по-отлежалото сирене Чедър е по-интензивен и по-пикантен.

Периодът на зреене е между три и шест месеца. Други разновидности отлежават от 15 до 24 месеца. Благодарение на многото различни степени на зрялост, сиренето Чедър се предлага с чудесно разнообразие от вкусове. Съществуват и ароматизирани форми сбилки, ирландско уиски или тъмна бира.

Ето как се произвежда Чедър:

Производството на сирене Чедър се различава от другите процеси на производство на сирене. Така наречената извара се подрежда в блокчета едно върху друго. Те се нареждат няколко пъти, като процесът прекъсва за кратки периоди на почивка, през които суроватката се отцежда с помощта на тежести. Този специален процес се нарича „Cheddaring“ или „Chestern“. След това блокчетата се натрошават отново по време на „смилането“ и се смесват със сол, като се разбъркват непрекъснато. След това Чедърът се пресова във форма, за да се получи компактното сирене без дупки.


Произход

Откъде произхожда сиренето Чедър?

Името на сиренето от краве мляко произлиза от едноименното село в английското графство Съмърсет в югозападната част на Англия. Неговата история може да се проследи до XII в., като в този период то се е съхранявало и отлежавало в пещерите на Чедaр Гордж. От Великобритания, сиренето достига първо до Шотландия, след това до Северна Америка, след което се разпространява по цял свят. Тъй като „Чедър“ не е защитено наименование, този вид сирене може да се произвежда навсякъде и да се нарича по този начин. Единствено „West Country Farmhouse Cheddar“ има защитено наименование за произход.


Сезон

Кой е сезонът на сиренето Чедър?

Чедър се произвежда целогодишно и обикновено от пастьоризирано мляко. Ароматът става по-наситен със сурово мляко.

Нашите оферти за млечни продукти и сирена

Валидни от 20.05.2024 до 26.05.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва сиренето Чедър и как се съхранява?

Детайлно изображение на прясно сирене Чедър

Твърдото сирене може да се купи на блокчета, предварително нарязано или настъргано. Чедърът притежава универсални качества. Добрите му топилни свойства го правят идеален за гарниране на препечени филийки или запеканки. Чедърът е подходящ като класическа добавка към хляб или крекери, както и на малки парченца в салата. Английското сирене се съчетава добре с вино и ядки или с грозде.

Как да съхраняваме сиренето Чедър?

Прясно блокче Чедър може да се съхранява в хладилника за период между три и четири седмици. Във вакуумирана опаковка, то може да се съхранява в хладилник до шест месеца. Когато е замразен, най-добре е Чедърът да бъде нарязан или настърган, в противен случай се натрошава.Съставки

Какво съдържа сиренето Чедър

Сиренето Чедър е с високо съдържание на калций и фосфор, които са важни за здрави зъби и кости. Препоръчва се за спортисти, заради високото съдържание на протеини. Освен това то е и сравнително калорично поради съдържанието на 48% мазнини в сухото вещество.

Хранителна стойност
 

ккал: 391 ккал

Въглехидрати: 0 гр

Белтъчини: 25,4 гр

Мазнини: 32,2 гр

Витамини

 

Витамин А: 440 µg

Витамин B1: 0,04 мг

Витамин В2: 0,44 мг

Витамин В6: 0,06 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 1 мг

 

Минерали

 

Калций: 752 мг

Желязо: 0,6 мг

Калий: 102 мг

Магнезий: 30 мг

Натрий: 632 мг