Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Тет де Моан – красива наслада

Още през 1192 г. монасите от абатството Белелай успяват да произведат сирене, което не само има специален вкус, но и изключително дълъг срок на годност. По това време Тет де Моан все още се използва като платежно средство и дори се подарява за Нова година.

Полезна информация

Сиренето Тет де Моан притежава следните специални качества

Свежо сирене Тет де Моан

Една пита Тет де Моан има цилиндрична форма с диаметър между 10 и 15 см, височина между 7 и 15 см и тегло между 700 и 900 гр. Хомогенната маса на сиренето е леко жълтеникава и е заобиколена от оребрена, червеникаво-кафява кора.

Вкусът на Тет де Моан е също толкова уникален, колкото и външният му вид. Сиренето има пикантен аромат и разкрива не само флорални нотки, но и аромати на прясно сено и диви гъби. За разлика от другите твърди сирена, Тет де Моан не се реже на големи резени, а на много тънки ленти.


Произход

Откъде произхожда сиренето Тет де Моан?

Произходът на Тет де Моан може да се проследи до 1192 г., когато монасите от абатството Белелай в швейцарския регион Юра за първи път произвеждат сирене, което е безапелационно не само по отношение на своя вкус, но също и по отношение на своята трайност. Сиренето се разпространява много бързо, тъй като се използва от монасите като платежно средство. Дали обаче сиренето, произвеждано по това време, е приличало на днешното Тет де Моан, е предмет на спорове и до наши дни. Причината за това е, че до XV в. в Швейцария не е имало необходимите познания за производството на твърдо сирене. В днешния си вид, сиренето вероятно е произведено за първи път около 1628 г. Понастоящем Тет де Моан се произвежда в три района в Швейцария. И до днес то дължи своя несравним и уникален аромат на пасищата, където пасат кравите на над 700 метра надморска височина.


Сезон

Кога е сезонът на Тет де Моан?

Тет де Моан може да се намери през цялата година. Произвежда се от краве мляко и се съхранява най-малко 75 дни в сводести изби върху дъски от смърчово дърво. Влажност на въздуха от поне 90% и температурата от около 13 градуса по Целзий са от решаващо значение за съхранението. По време на съхранението, сиренето се почиства редовно със смес от солена вода и червени бактерии за намазване.

Нашите оферти за млечни продукти и сирена

Валидни от 17.06.2024 до 23.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва сиренето Тет де Моан?

Свежо сирене Тет де Моан

Тет де Моан може да се консумира в чист вид или с хляб. То не се реже на дебели резени, а на тънки ленти. Това става със специален уред за рязане, така нареченият „Girolle“, изобретен през 1981 г. С Джирола могат да се остъргват тънки парчета сирене, наподобяващи Розета, а едновременно с това се начупва твърдата кора. Тънките като вафлените кори Розета трябва да се консумират при умерена температура, като буквално се разтапят на небцето.

Как да съхраняваме правилно сиренето Тет де Моан?

Тет де Моан се съхранява много добре и е най-добре да се съхранява в хладилник или в специален шкаф за сирене. Капакът, който се отрязва с дебелина около половин сантиметър от сиренето преди консумация, трябва да се запази и да се постави обратно върху сиренето по време на съхранението, за да го предпази от изсъхване


Съставки

Какво съдържа сиренето Тет де Моан?

Тет де Моан се препоръчва и от здравословна гледна точка. То осигурява висококачествени протеини и има много високо съдържание на калций – около 900 милиграма на 100 грама. Съдържа и значителни количества витамини от групите А и В, както и натрий, фосфор, калий, магнезий и желязо.

Хранителна стойност
 

ккал: 386 ккал

Въглехидрати: 0 гр

Белтъчини: 24,5 гр

Мазнини: 32 гр

Витамини

 

Витамин А: 330 µg

Витамин B1: 0,05 мг

Витамин В2: 0,3 мг

Витамин В6: 0,06 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 0 мг

 

Минерали

 

Калций: 900 мг

Желязо: 0,3 мг

Калий: 100 мг

Магнезий: 40 мг

Натрий: 700 мг