Сирене с благородна плесен – пикантно удоволствие
Сиренето с благородна плесен е много популярно и е един от видовете полутвърди-полумеки сирена. Сред най-известните видове сирена с благородна плесен или сини сирена са френското Рокфор и италианското Горгондзола.
Сиренето с благородна плесен притежава следните специални качества
Сиренето с благородна плесен се култивира с благородна плесенна гъба,, която се впръсква в още неузрялото сирене. В този случай терминът „плесен“ няма отрицателна конотация, а напротив – счита се за деликатес. Съответният вид плесен определя вкуса и външния вид на сиренето. Разграничават се така наречената вътрешна плесен вътре в самата пита сирене и външната плесен върху кората на сиренето. Тази култивирана плесен е напълно безвредна за човешкия организъм.
Сиренето с благородна плесен е полутвърдо-полумеко сирене. Това означава, че консистенцията му е мека и гладка, но все пак се разрязва лесно. Различните видове синьо сирене имат много силен и пикантен вкус. В резултат на това този вид сирена се радват на голяма популярност.
Откъде произхожда сиренето с благородна плесен?
Сирената с благородна плесен включват следните видове: сирена със сини, бели и червени благородни плесени. Сиренето със синя плесен се рафинира с култури със син до зеленикав цвят. То се пробива с дълги кухи игли, през които във вътрешността навлиза кислород, който позволява на синята плесен да се развива. Периодът на зреене продължава между три и шест месеца. Най-известното германско синьо сирене е баварското синьо сирене, или Бавария Блу. Многобройните разновидности на синьото сирене произхождат от Франция: Например, „Bleu d’Auvergne“, „Roquefort“ или „Saint Agur“. Също така е известна и италианската Горгондзола. Синьото сирене„Blaue Geiss“ е с произход от Швейцария, а най-известното датско синьо сирене се нарича „Danablu“. Други разновидности се срещат в Англия, Чехия, Испания, Швеция, Финландия и Ирландия.
Кой е сезонът на сиренето с благородна плесен?
Синьото сирене се предлага през цялата година.
За какво може да се използва сиренето с благородна плесен и как се съхранява?
Сиренето с благородна плесен може да се консумира не само в чист вид, но е подходящо и за пикантни сосове, за пълнеж на печено месо или като съставка на изискани салати. Сиренето с благородна плесен не бива да се съхранява на твърде топло място. Препоръчително е да се съхранява в хладилник. Въпреки това трябва да се извади половин час преди консумация, за да може да развие напълно вкуса си.
Какво съдържа сиренето с благородна плесен?
Сиренето с благородна плесен съдържа ценни витамини и минерали: Витамин А, витамин В1, В2, В6, витамин Е, калций, желязо, калий, магнезий, натрий и фосфор.
ккал: 355 ккал
Въглехидрати: 0 гр
Белтъчини: 21,1 гр
Мазнини: 29,8 гр
Витамин А: 290 µg
Витамин B1: 0,04 мг
Витамин В2: 0,5 мг
Витамин В6: 0,18 мг
Витамин С: 0 мг
Витамин Е: 0,8 мг
Калций: 526 мг
Желязо: 0,2 мг
Калий: 128 мг
Магнезий: 39 мг
Натрий: 800 мг