Сирене Леердамер – мек ядков вкус
Леердамер е нидерландско полутвърдо сирене, произведено от пастьоризирано краве мляко. Леердамер се произвежда под формата на голяма, кръгла пита и обикновено има златистожълт цвят.
Прясното сирене Леердамер притежава следните специални характеристики
Сиренето Леердамер се състои основно от мляко. Останалите съставки са сол, млечнокисели бактерии и вегетарианско сирище. Кората му е оранжева, а вътрешната част – еластична. Сиренето е с големи дупки и има мек, леко орехов вкус. Леердамер е много богат на протеини. 100 грама от сиренето съдържат 27 грама протеини. Както въглехидратите, така и захарта присъстват само в малки количества. Леердамер е с аромат на ядки и мека консистенция.
Откъде произхожда сиренето Леердамер?
Леердамер е е полутвърдо сирене, което се произвежда в Нидерландия от 1978 г. насам. Името „Леердамер“ е и търговската марка за сиренето. Сиренето Леердамер се произвежда във фабрика в Шоонревьорд, която някога е принадлежала на община Леердам. Оттам идва и неговото наименование.
Кога е сезонът на сиренето Леердамер?
Кондензираното мляко е продукт, който се предлага през цялата година.
За какво може да се използва сиренето Леердамер?
Можете да консумирате сиренето Леердамер с хляб или като закуска със сирене в комбинация с грозде или с малки колбаси. Друга сполучлива комбинация е със свежа салата, а сиренето е подходящо и за гратиниране.
Ето как да съхраняваме сиренето Леердамер.
Ако сте закупили продукта от щанда за сирене, той трябва да бъде оставен в същата опаковъчна хартия. Винаги е най-добре да го съхранявате в хладилника, като най-подходящо е отделението за зеленчуци. Съхранявано по този начин,и когато е цяло, сиренето може да се запази за около една седмица. Нарязано на резени, сиренето може да се съхранява в продължение на няколко дни.
Когато е опаковано, можете да проверите какъв е неговият срок на годност върху опаковката. Въпреки това сиренето ще издържи по-дълго, ако го извадите от опаковката и го поставите в затваряща се кутия с дупки. Важно е сиренето да не бъде херметично затворено. Преди да опитате сиренето, оставете го да престои извън хладилника на стайна температура за около половин час.
Какво се съдържа в кондензираното мляко?
Класическият Леердамер е със сравнително високо съдържание на мазнини. Съществуват обаче и разновидности с ниско съдържание на мазнини, например „Leerdammer Léger“. Тази разновидност гарантира здравословна консумация. Високото съдържание на белтъчини в сиренето осигурява дълготрайно усещане за ситост. Освен това ниското съдържание на въглехидрати подпомага нисковъглехидратната диета. Друго негово предимство е и ниското съдържание на захар. Сирената с високо съдържание на мазнини трябва да се консумират умерено. Въпреки това млечните продукти от рода на сиренето, не бива да липсват в балансираното и разнообразно хранене, още повече че съдържащият се в тях калций е важен за формирането на костите и зъбите.
ккал: 352 ккал
Въглехидрати: 0 гр
Белтъчини: 25,9 гр
Мазнини: 27,6 гр
Витамин А: 300 µg
Витамин B1: 0,04 мг
Витамин В2: 0,35 мг
Витамин В6: 0,06 мг
Витамин С: 0 мг
Витамин Е: 0,8 мг
Калций: 750 мг
Желязо: 0,3 мг
Калий: 100 мг
Магнезий: 40 мг
Натрий: 600 мг