Апенцелер – твърдо сирене от Швейцария
Подобно на Бергкезе, Грюер или Ементал, сиренето Апенцелер е твърдо. В Швейцария, от която произхожда, то се класифицира като полутвърдо сирене. Съдържанието на сухо вещество е около 60%, а съдържанието на мазнини е 50%.
Апенцелер притежава следните специални характеристики
Апенцелер, подобно на Бергкезеи Ементал, се произвежда от сурово пълномаслено мляко, но не се втвърдява толкова много. То отлежава заедно с кората си между три и шест месеца. През това време повърхността му се обработва с билкова саламура, която му придава характерния вкус. Освен билките, саламурата включва също подправки, например сол и пипер, както и вино. Внимателната и традиционна обработка гарантира, че нито една пита сирене не съдържа изкуствени добавки.
Кръглата пита с диаметър около 30 см тежи между 6 и 7 кг и има леко влажна, охреножълта до червеникавокафява на цвят кора. Характерна е бледожълтата вътрешна част с цвят на слонова кост, в която има отделни дупчици с размер на черешова костилка или грахово зърно. Интензивността на специфичния пикантен аромат на Апенцелер варира, в зависимост от зрелостта на сиренето. Според степента на зрялост, се предлагат трите стандартни класа: „Classic“, „Surchoix“ и „Extra“.
Откъде произхожда сиренето Апенцелер?
Сиренето Апенцелер носи името на местността в Швейцария, от която произхожда – Апенцлерланд. Съществуват документи от 1282 година, в които се упоменава производството на това сирене. Наименованието „сирене Апенцелер“ е защитено със закон и е ограничено до производството на сирене в кантоните Инер и Аусерходен, както и в части от кантоните Сен Гален и Турго. Суровото мляко се добива изключително от района около река Сентис.
Каква е сезонността на сиренето Апенцелер?
Сиренето Апенцелер е продукт, който се предлага през цялата година.
За какво може да се използва сиренето Апенцелер и как се съхранява?
Апенцелер може да се използва като трапезно сирене. , но също така е подходящо и за фондю, за Раклет, както и за гратиниране. При съхранение на сиренето Апенцелер, моля, имайте предвид, че то не трябва да се съхранява заедно с други видове сирене. Когато е опаковано, то може да се съхранява до указания срок на годност, а когато се отвори, трябва да се консумира бързо.
Ето какво съдържа сиренето Апенцелер
Сиренето е ароматно и богато на хранителни вещества и съдържа витамини и калций. Вкусното сирене Апенцелер, обаче, е с високо съдържание на мазнини, затова трябва да се консумира умерено.
ккал: 386 ккал
Въглехидрати: 0 гр
Белтъчини: 25,4 гр
Мазнини: 31,6 гр
Витамин А: 350 µg
Витамин B1: 0,04 мг
Витамин В2: 0,44 мг
Витамин В6: 0,07 мг
Витамин С: 0 мг
Витамин Е: 0,9 мг
Калций: 800 мг
Желязо: 0,3 мг
Калий: 100 мг
Магнезий: 36 мг
Натрий: 600 мг