Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Планински кашкавал – калории без въглехидрати

Наименованието „планински кашкавал“ идва от времената, в които кашкавалът се е произвеждал на планинските пасища. Произвеждал се е там от практически съображения. През летните месеци кравите ходят на паша в алпийските пасбища.

Полезна информация

Планинският кашкавал притежава следните специални характеристики

Детайлно изображение на пресен планински кашкавал

Първоначално за планинския кашкавал е използвано мляко от крави, извеждани на планински ливади или пасбища, както и в Алпите. Тъй като животните са прекарвали цялото си време на открито, те са се хранили предимно с полезни треви и билки. В резултат, млякото от тези крави вече имало много по-пикантен вкус. След това твърдо сирене се е правило от сурово мляко на самите планински пасбища.


Произход

Откъде произхожда планинския кашкавал?

Производството на традиционния планински кашкавал е било ограничено до пролетните и летните месеци поради климатичните условия. Ето защо понастоящем е достатъчно кравите да бъдат хранени с 70% фураж с произход от планински райони Кравите могат да пасат директно на пасбищата или да получават фуража под формата на преработен концентриран фураж през зимата, така че през цялата година да има достатъчно сурово мляко за производството на планински кашкавал. В най-добрия случай, обаче, производството на планински кашкавал все пак се осъществява в планински район.


Сезон

Каква е сезонността на планинския кашкавал?

Планинският кашкавал е продукт, който се предлага през цялата година.

Нашите оферти за млечни продукти и сирена

Валидни от 20.05.2024 до 26.05.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва планинският кашкавал и как се съхранява?

Детайлно изображение на пресен планински кашкавал

Планинският кашкавал сам по себе си представлява деликатес, например като част от плата със сирена, но може да се консумира с хляб. Той е с високо съдържание на мазнини и поради това е подходящ и за запечени ястия. Благодарение на своята мазнина, планинският кашкавал се разтопява лесно и след това образува коричка.

Как да съхраняваме планинският кашкавал

Обикновено планинският кашкавал зрее в продължение на шест месеца, като в някои случаи достига до дванадесет. Колкото по-дълго зрее, толкова по-пикантен е вкусът му. У дома планинският кашкавал трябва да се съхранява в хладилник в продължение на не повече от две седмици. За да може да развие пълния си вкус, препоръчително е да го извадите от хладилника час преди консумация Тъй като планинският кашкавал е пикантен, най-добре е да го съхранявате в специална опаковка.


Съставки

Ето какво съдържа планинският кашкавал

Планинският кашкавал осигурява много протеини и съдържа много минерали, като калций, както и важни витамини. В организма протеините и калцият са отговорни за укрепването на мускулите, костите и зъбите. Освен това, в сравнение със сирене, добито в резултат от класическото животновъдство, планинският кашкавал съдържа повече мастни киселини, които помагат на сърдечната дейност. Въпреки че планинския кашкавал съдържа много мазнини, а също и много калории, то не съдържа никакви въглехидрати, което го прави подходящо за диета с ниско съдържание на въглехидрати. Поради дългия период на зреене, планинският кашкавал обикновено не съдържа и лактоза

Хранителна стойност
 

ккал: 386 ккал

Въглехидрати: 0 гр

Белтъчини: 28,9 гр

Мазнини: 30 гр

Витамини

 

Витамин А: 330 µg

Витамин B1: 0,04 мг

Витамин В2: 0,32 мг

Витамин В6: 0,11 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 0,9 мг

 

Минерали

 

Калций: 1100 мг

Желязо: 0,3 мг

Калий: 100 мг

Магнезий: 43 мг

Натрий: 300 мг