Планински кашкавал – калории без въглехидрати
Наименованието „планински кашкавал“ идва от времената, в които кашкавалът се е произвеждал на планинските пасища. Произвеждал се е там от практически съображения. През летните месеци кравите ходят на паша в алпийските пасбища.
Планинският кашкавал притежава следните специални характеристики
Първоначално за планинския кашкавал е използвано мляко от крави, извеждани на планински ливади или пасбища, както и в Алпите. Тъй като животните са прекарвали цялото си време на открито, те са се хранили предимно с полезни треви и билки. В резултат, млякото от тези крави вече имало много по-пикантен вкус. След това твърдо сирене се е правило от сурово мляко на самите планински пасбища.
Откъде произхожда планинския кашкавал?
Производството на традиционния планински кашкавал е било ограничено до пролетните и летните месеци поради климатичните условия. Ето защо понастоящем е достатъчно кравите да бъдат хранени с 70% фураж с произход от планински райони Кравите могат да пасат директно на пасбищата или да получават фуража под формата на преработен концентриран фураж през зимата, така че през цялата година да има достатъчно сурово мляко за производството на планински кашкавал. В най-добрия случай, обаче, производството на планински кашкавал все пак се осъществява в планински район.
Каква е сезонността на планинския кашкавал?
Планинският кашкавал е продукт, който се предлага през цялата година.
За какво може да се използва планинският кашкавал и как се съхранява?
Планинският кашкавал сам по себе си представлява деликатес, например като част от плата със сирена, но може да се консумира с хляб. Той е с високо съдържание на мазнини и поради това е подходящ и за запечени ястия. Благодарение на своята мазнина, планинският кашкавал се разтопява лесно и след това образува коричка.
Как да съхраняваме планинският кашкавал
Обикновено планинският кашкавал зрее в продължение на шест месеца, като в някои случаи достига до дванадесет. Колкото по-дълго зрее, толкова по-пикантен е вкусът му. У дома планинският кашкавал трябва да се съхранява в хладилник в продължение на не повече от две седмици. За да може да развие пълния си вкус, препоръчително е да го извадите от хладилника час преди консумация Тъй като планинският кашкавал е пикантен, най-добре е да го съхранявате в специална опаковка.
Ето какво съдържа планинският кашкавал
Планинският кашкавал осигурява много протеини и съдържа много минерали, като калций, както и важни витамини. В организма протеините и калцият са отговорни за укрепването на мускулите, костите и зъбите. Освен това, в сравнение със сирене, добито в резултат от класическото животновъдство, планинският кашкавал съдържа повече мастни киселини, които помагат на сърдечната дейност. Въпреки че планинския кашкавал съдържа много мазнини, а също и много калории, то не съдържа никакви въглехидрати, което го прави подходящо за диета с ниско съдържание на въглехидрати. Поради дългия период на зреене, планинският кашкавал обикновено не съдържа и лактоза
ккал: 386 ккал
Въглехидрати: 0 гр
Белтъчини: 28,9 гр
Мазнини: 30 гр
Витамин А: 330 µg
Витамин B1: 0,04 мг
Витамин В2: 0,32 мг
Витамин В6: 0,11 мг
Витамин С: 0 мг
Витамин Е: 0,9 мг
Калций: 1100 мг
Желязо: 0,3 мг
Калий: 100 мг
Магнезий: 43 мг
Натрий: 300 мг