Топено сирене – трайно и универсално
Топеното сирене се предлага в различни варианти – рафинирано с билки, с различни добавки и подправки. За разлика от много други видове сирене, то има много изключително дълъг срок на годност.
Топеното сирене притежава следните специални качества
Топеното сирене е една от храните с много дълъг срок на годност. Поради това без проблем може да се съхранява дълго време преди консумация. Освен това не е задължително да се съхранява в хладилник (освен ако на опаковката не е поставен съответен етикет). Топеното сирене се различава по съдържание на мазнини и консистенция. То може да се използва самостоятелно, с хляб или за подобряване вкуса на различни ястия. Топеното сирене е изобретено в Швейцария.
Откъде произхожда топеното сирене?
То е специален вид сирене, създадено в началото на XX век По това време хората отчаяно търсели начин да запазят сиренето за по-дълго период, за да може да се изнася в по-топли и по-далечни страни, а от известно време е било известно, че солта се използвала за запазване на храните. Вследствие на това, швейцарецът Валтер Гербер пренесъл този процес върху сиренето и през 1911 г. произвежда първото топено сирене в историята.
Процесът включвал разтопяване на Ементал със соли на лимонена киселина, за да се получи траен и вкусен краен продукт – топено сирене. Само няколко години по-късно в САЩ за първи път се произвежда топено сирене чедър. Благодарение на това историческо развитие, днес можем да се насладим на най-разнообразни видове.
Кога е сезонът на топеното сирене?
Топеното сирене се предлага през цялата година.
За какво може да се използва топеното сирене?
То се използва в различни ястия. Топеното сирене е предпочитан избор за поливка на различни запеканки. Картофените ястия, както и ястията с паста, печелят много, ако към тях се добави топено сирене. То е отлично и за спагети Болонезе или Кезешпецле. Може да се използва и при изпичане на зелеви сарми. Топлото топено сирене е много вкусно и върху хляб или кренвирш. В зависимост от срока на годност, топеното сирене може да се съхранява в хладилник в продължение на няколко седмици. След отварянето му обаче трябва да го използвате в рамките на няколко дни.
Какво съдържа топеното сирене?
Като част от здравословното и балансирано хранене, топеното сирене може да се ползва за намазване или запеканка. Сиренето съдържа много хранителни вещества и витамини.
ккал: 188 ккал
Въглехидрати: 7,5 гр
Белтъчини: 17 гр
Мазнини: 10 гр
Витамин А: 110 µg
Витамин B1: 0,03 мг
Витамин В2: 0,38 мг
Витамин В6: 0,07 мг
Витамин С: 0 мг
Витамин Е: 0,3 мг
Калций: 600 мг
Желязо: 0,9 мг
Калий: 200 мг
Магнезий: 30 мг
Натрий: 1200 мг