Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Грюер – твърдо и пикантно сирене

Сиренето Грюер е известно още и като „Greyerzer“. Това твърдо сирене произхожда от окръг Грюер в кантона Фрайбург в Западна Швейцария, но днес се приготвя в цяла Западна Швейцария. 

Полезна информация

Сиренето Грюер притежава следните специални характеристики

Детайлно изображение на прясно сирене Грюер

Грюер е твърдо сирене, произведено от сурово краве мляко, с масленост около 50%. Когато узрее, то се оформя като голяма кръгла пита с тегло между 25 и 40 кг. Консистенцията на сиренето е еластична, средно твърда и не много ронлива. Тя може да има малки дупки, но това не е задължително. Сиренето е с фина бледожълта повърхност, която е леко влажна при допир. Кората му е равномерно кафява на цвят. Ароматът се засилва с увеличаването на зрелостта – от плодово-солен до пикантно-пикантен. Различните сортове варират от меки до средно зрели до специалитети, които са отлежавали в пещера или изключително в кантона Фрайбург в продължение на най-малко 14 месеца.

Как се приготвя сиренето Грюер?

За производството на един килограм Грюер са нужни около 12 литра мляко от крави, чиято храна се състои от 70% трева и сено. Зреенето е важна част от производствения процес и продължава от 5 до 18 месеца, в зависимост от разновидността. По време на този процес питите се съхраняват върху стелажи от суров смърч в мазета за зреене с влажност около 90%. В тях се втрива солена вода и се обръщат на всеки няколко дни По време на зреенето си оригиналното сирене Грюер със защитено наименование за произход се проверява три пъти от комисия за изпитване.


Произход

Откъде произхожда сиренето Грюер?

Твърдото сирене произхожда от кантона Фрайбург в западната част на Швейцария и се отличава с дълга история. Производството на сирене в този регион се споменава още през късното Средновековие. Оттам се изнася първо в Италия, след това във Франция, а по-късно в Холандия и Англия и техните колонии. От XIX век нататък, имитация на сиренето започва да се произвежда и в други държави. По-късно обаче сиренето от региона Грюер получава защитено от закона наименование за произход AOP (Appellation d’Origine Protégée)


Сезон

Каква е сезонността на сиренето Грюер?

Сиренето Грюер е пресен продукт, който се предлага през цялата година.


Употреба и съхранение

За какво може да се използва сиренето Грюер и как се съхранява?

Детайлно изображение на прясно сирене Грюер

Благодарение на разнообразните си вкусови качества сиренето Грюер може да се използва по много различни начини в кухнята. С пикантния си вкус то е подходящо за супа със сирене, настъргано за гратиниране, на кубчета в салати или класически върху хляб. То е също така много популярно за фондю или като десертно сирене. „Le Gruyère AOP“ се предлага на парчета или настъргано в различни степени на зрялост.

Как трябва да се съхранява сиренето Грюер?

Швейцарското твърдо сирене трябва винаги да се съхранява на хладно и сухо място, облепено с фолио или в оригиналната си опаковка. То може да се съхранява в цялостен вид поне три-четири седмици, а на парчета – около десет дни. След това може да започне да мухлясва или да промени вкуса си. Като твърдо сирене Грюер е подходящо и за замразяване.

Нашите оферти за млечни продукти и сирена

Валидни от 17.06.2024 до 23.06.2024


Рецепти

Какво можем да приготвим с Грюер?


Съставки

Какво съдържа сиренето Грюер?

Сиренето, произведено от сурово краве мляко, съдържа много витамини и протеини. Високото съдържание на мазнини в сухото вещество от 49 до 53 % го прави много питателно и калорично.

Хранителна стойност
 

ккал: 399 ккал

Въглехидрати: 0 гр

Белтъчини: 26,9 гр

Мазнини: 32,1 гр

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0,02 мг

Витамин В2: 0,32 мг

Витамин В6: 0,13 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 0 мг

 

Минерали

 

Калций: 881 мг

Желязо: 0,3 мг

Калий: 86 мг

Магнезий: 33 мг

Натрий: 588 мг