Маслено сирене – полутвърдо сирене
Масленото сирене се произвежда от краве мляко, има светложълт цвят и почти никакви или много дребни дупчици. То е популярно с хляб като неизменен елемент от закуската. Има високо съдържание на калций и е богато на протеини, витамини и други минерали.
Масленото сирене притежава следните специални характеристики
Масленото сирене се предлага с различни степени на масленост:
- Пълномаслено (най-малко 45% мазнини в сухото вещество)
- Кремообразно (най-малко 50% мазнини в сухото вещество)
- Двойно кремообразно (най-малко 60% мазнини в сухото вещество)
Колкото повече мазнина съдържа, толкова по-кремообразно e то. Противно на наименованието, към сиренето не се добавя никакво масло по време на производството. Названието „маслено сирене“ идва по-скоро от факта, че вкусът му е леко маслен, топи се в устата и оставя меко усещане.
Откъде произхожда масленото сирене?
Масленото сирене вероятно е произведено за пръв път в началото на миналия век. Твърди се, че е създадено по модела на географски защитеното италианско маслено сирене „Bel Paese“. Масленото сирене е много популярно и в Дания, където е известно с името „Esrom“. Тъй като това е сирене с кратък срок на зреене, то може да се съхранява само до около три седмици.
Каква е сезонността на масленото сирене?
Масленото сирене е продукт, който се предлага през цялата година.
За какво може да се използва масленото сирене и как се съхранява?
Тъй като масленото сирене е полутвърдо, то е отлична добавка към хляб. Заради мекия си вкус то е популярно в различни варианти – от сирене с кимион до сирене с билки. То е подходящо за широк кръг от вкусове и е популярно и като сирене на кубчета. Благодарение на свойствата си за топене, то често се използва и за гратиниране. Масленото сирене се топи по-малко от Моцарелата, а кремообразната му текстура прави запечените ястия по-сочни.
Как се съхранява масленото сирене?
Тъй като масленото сирене е сравнително неузряло, то има по-кратък срок на годност в сравнение с твърдите сирена, като например Пармезан. Подобно на другите сирена, масленото сирене трябва да се съхранява на хладно и тъмно място в хладилник. Оптималното съхранение е в отделението за зеленчуци при температура от около 4 до 8 градуса по Целзий. Срокът на годност на нарязаните парчета сирене е по-кратък от този на цяла пита маслено сирене. За да се избегне излагането на сиренето на прекалено висока влажност, препоръчително е то да се съхранява в домакинско фолио или в хартия от щанда за сирене.
Ето какво съдържа масленото сирене
Масленото сирене обикновено съдържа по-малко от 0,5 грама лактоза на 100 грама сирене и се усвоява лесно. Въпреки че сиренето с 60-процентно масло е особено популярно заради кремообразния си вкус, препоръчва се умерена консумация заради съдържанието на мазнини. По принцип сиренето е толкова ценно, колкото е ценно млякото, от което е произведено
ккал: 244 ккал
Въглехидрати: 0 гр
Белтъчини: 26,3 гр
Мазнини: 15,4 гр
Витамин А: 170 µg
Витамин B1: 0,04 мг
Витамин В2: 0,35 мг
Витамин В6: 0,06 мг
Витамин С: 0 мг
Витамин Е: 0,5 мг
Калций: 800 мг
Желязо: 0,4 мг
Калий: 100 мг
Магнезий: 40 мг
Натрий: 800 мг