Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Маслено сирене – полутвърдо сирене

Масленото сирене се произвежда от краве мляко, има светложълт цвят и почти никакви или много дребни дупчици. То е популярно с хляб като неизменен елемент от закуската. Има високо съдържание на калций и е богато на протеини, витамини и други минерали.

Полезна информация

Масленото сирене притежава следните специални характеристики

Детайлно изображение на прясно маслено сирене

Масленото сирене се предлага с различни степени на масленост:
 

  • Пълномаслено (най-малко 45% мазнини в сухото вещество)
  • Кремообразно (най-малко 50% мазнини в сухото вещество)
  • Двойно кремообразно (най-малко 60% мазнини в сухото вещество)


Колкото повече мазнина съдържа, толкова по-кремообразно e то. Противно на наименованието, към сиренето не се добавя никакво масло по време на производството. Названието „маслено сирене“ идва по-скоро от факта, че вкусът му е леко маслен, топи се в устата и оставя меко усещане.


Произход

Откъде произхожда масленото сирене?

Масленото сирене вероятно е произведено за пръв път в началото на миналия век. Твърди се, че е създадено по модела на географски защитеното италианско маслено сирене „Bel Paese“. Масленото сирене е много популярно и в Дания, където е известно с името „Esrom“. Тъй като това е сирене с кратък срок на зреене, то може да се съхранява само до около три седмици.


Сезон

Каква е сезонността на масленото сирене?

Масленото сирене е продукт, който се предлага през цялата година.

Нашите оферти за млечни продукти и сирена

Валидни от 17.06.2024 до 23.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва масленото сирене и как се съхранява?

Детайлно изображение на прясно маслено сирене

Тъй като масленото сирене е полутвърдо, то е отлична добавка към хляб. Заради мекия си вкус то е популярно в различни варианти – от сирене с кимион до сирене с билки. То е подходящо за широк кръг от вкусове и е популярно и като сирене на кубчета. Благодарение на свойствата си за топене, то често се използва и за гратиниране. Масленото сирене се топи по-малко от Моцарелата, а кремообразната му текстура прави запечените ястия по-сочни.

Как се съхранява масленото сирене?

Тъй като масленото сирене е сравнително неузряло, то има по-кратък срок на годност в сравнение с твърдите сирена, като например Пармезан. Подобно на другите сирена, масленото сирене трябва да се съхранява на хладно и тъмно място в хладилник. Оптималното съхранение е в отделението за зеленчуци при температура от около 4 до 8 градуса по Целзий. Срокът на годност на нарязаните парчета сирене е по-кратък от този на цяла пита маслено сирене. За да се избегне излагането на сиренето на прекалено висока влажност, препоръчително е то да се съхранява в домакинско фолио или в хартия от щанда за сирене.


Съставки

Ето какво съдържа масленото сирене

Масленото сирене обикновено съдържа по-малко от 0,5 грама лактоза на 100 грама сирене и се усвоява лесно. Въпреки че сиренето с 60-процентно масло е особено популярно заради кремообразния си вкус, препоръчва се умерена консумация заради съдържанието на мазнини. По принцип сиренето е толкова ценно, колкото е ценно млякото, от което е произведено

Хранителна стойност
 

ккал: 244 ккал

Въглехидрати: 0 гр

Белтъчини: 26,3 гр

Мазнини: 15,4 гр

Витамини

 

Витамин А: 170 µg

Витамин B1: 0,04 мг

Витамин В2: 0,35 мг

Витамин В6: 0,06 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 0,5 мг

 

Минерали

 

Калций: 800 мг

Желязо: 0,4 мг

Калий: 100 мг

Магнезий: 40 мг

Натрий: 800 мг