Едамер – любимото полутвърдо сирене
Едамер е както название на жителите на нидерландския град Едам, така и вкусно, естествено, полутвърдо сирене от краве мляко от Нидерландия, което е едно от най-популярните в света.
Сиренето Едамер притежава следните специални качества
За направата на Едамер е нужно мляко, млечнокисели бактерии и закваска. След многобройни етапи на обработка, сиренето се пресова във формата на топка, осолява се и се оставя да узрее. Обикновено съдържанието на мазнини в сухото вещество на сиренето е от 40 до 45%, но се предлагат и варианти с 30%.
В Нидерландия се среща в типичната сферична форма, а в чужбина се предпочитат правоъгълни блокове. За Нидерландия, сиренето се продава с естествена кора, а продуктите, предназначени за чужбина, се покриват с кора от восък. Типичният му вкус е мек и леко пикантен, като с узряването придобива по-остра нотка. В миналото, сиренето Едамер се е произвеждало изключително от сурово мляко, но днес почти само малките мандри, които все още работят ръчно, правят това.
Откъде произхожда сиренето Едамер?
Едам, разположен на брега на Ейселмер в провинция Ноорд-Холанд, е известен с вековната си традиция на пазара за сирена. Още от Средновековието е невъзможно да си представим града без Едамер. Благодарение на слоя восък, с който е покрит, той има дълъг срок на годност и е защитен. Този вид сирене е идеален за пътувания по море и е важна експортна стока. Благодарение на популярността си, сирене Едамер вече се произвежда почти по цял свят, предвид факта, че самото му наименование не е защитено. За холандското сирене обаче има две защитени наименования за произход – „Edam Holland“ и „Noord-Hollandse Edammer“.
Кой е сезонът на сиренето Едамер?
Сиренето Едамер е продукт, който се предлага през цялата година.
За какво може да се използва сиренето Едамер?
Мекият вкус на този вид сирене го прави подходящо допълнение към много ястия. Едамер е особено апетитен на тънки резени върху хляб, в комбинация съсзеленчуци или плодове, напримерпраскови, кайсии и череши и е идеален за запръжка към готвени ястия и като добавка към сосове. Сиренето Едамер се съчетава отлично с полусухи, меки бели вина като Пино Гриджо, Ризлинг или Шардоне.
Как зрее Едамер?
Средно сиренето Едамер трябва да зрее поне шест до осем седмици. Цветът на восъчния слой на сиренето показва на какъв етап е зреенето – червеният цвят означава младо сирене, черният – сирене, което е зряло поне 17 седмици, а зеленият цвят обикновено показва добавяне на билки. Едамер, който не е зрял дълго време, има кремообразна консистенция и светложълт цвят. Това сирене има много малко на брой фини дупчици.
Какво съдържа сиренето Едамер?
Сиренето Едамер е с високо съдържание на калций. Съдържа също калий, фосфор, магнезий и витамини
ккал: 254 ккал
Въглехидрати: 0 g
Белтъчини: 26,4 гр
Мазнини: 16,2 гр
Витамин А: 166 µg
Витамин B1: 0,06 мг
Витамин В2: 0,35 мг
Витамин В6: 0,07 мг
Витамин С: 0 мг
Витамин Е: 0,5 мг
Калций: 800 мг
Желязо: 0,3 мг
Калий: 95 мг
Магнезий: 34 мг
Натрий: 520 мг