Замразяване на зеленчуци – полезни препоръки
Кратко съдържание на тази страница
- Можем да се наслаждаваме на свежи зеленчуци през цялата година и да изхвърляме по-малко от тях – затова си заслужава да посегнем към пликовете за замразяване.
- Да бланшираме, варим или просто обработваме зеленчуците сурови? Тук можем да прочетем каква подготовка е нужна, в зависимост от вида зеленчук.
- Можем да намерим инструкции за замразяване на аспержи, тиквички и други зеленчуци, включително ценни съвети и рецепти.
Основателни причини за замразяване
Замразяването на зеленчуци е разумно по няколко причини. Някои зеленчуци имат кратък срок на годност или върхов сезон само през няколко месеца в годината. Белите и зелените аспержи се предлагат само от април до юли. Зеленчуците съдържат калий, фолиева киселина и други витамини от група В, от които метаболизмът ни се нуждае, за да функционира. Много други зеленчуци могат да ни осигурят всички необходими хранителни вещества. Ако сме големи почитатели на аспержите, струва си да ги замразим предварително, за да можем да ги приготвяме и да им се наслаждаваме извън сезона. Още едно предимство на замразяването на зеленчуци във фризер – голяма част от витамините и минералите се запазват след „зимния сън“. Зеленчуците се състоят основно от вода. При ниската температура, водата между клетките замръзва и образува ледени кристали. Това спира или забавя определени химични и физични процеси. Бактериите, гъбичките и другите вредни микроорганизми се размножават в много по-малка степен. В идеалния случай фризерът поддържа температура от -18°C за тази цел. При тези температури, зеленчуците се съхраняват дълго време. Можем да предотвратим разхищението на храна и чрез замразяване на зеленчуци. Това е особено полезно при сезонните зеленчуци или ако реколтата от собствената ни градина е доста богата и не можем да се справим с преработката.
Бланширани, сварени или обработени сурови – как да замразяваме различните видове зеленчуци
Най-подходящият метод на обработка зависи от структурата на зеленчука. Бланширане означава, че изплакваме обелените и нарязани на порции зеленчуци с вряла вода и след това ги замразяваме. Подробни инструкции можем да открием тук. По-долу ще открием преглед на това кои видове трябва да се замразяват сурови, бланширани или сготвени.
Внимание, тези зеленчуци не са подходящи за замразяване.
Не всички плодове са подходящи за замразяване. Вследствие на силното охлаждане, те губят структурата си и придобиват консистенция на каша или водниста консистенция. Доматите, лукът, авокадото, краставиците, репичките и марулята не са подходящи за замразяване. Вкусът им е още по-добър, когато са прясно приготвени!. Съвет – нарязаните лук и чушки могат да се замразяват, но тогава са подходящи само за добавяне към сосове или супи, тъй като губят хрупкавостта си, а клетъчната им структура се разрушава при замразяването. Освен това наистина трябва да ги добавяме само в течност, а не да ги печем, защото те вече не са подходящи за пържене поради факта, че са твърде воднисти,
Правилно замразяване – стъпка по стъпка за аспержи и тиквички
Като цяло съществуват определени правила за замразяване на зеленчуци, за да се постигне възможно най-добър резултат:
- Винаги трябва да използваме пликове за замразяване на зеленчуци или подходящи за замразяване контейнери. Те трябва да са херметически затворени, за да се предотврати прегаряне във фризера.
- Трябва да обработваме всички пресни храни веднага след събирането или закупуването им.
- Позволяваме на бланшираните зеленчуци да се охладят и да се подсушат преди замразяване.
- Най-добре е да поставим етикет и дата на замразената храна.
Следващите два примера показват как да замразяваме зеленчуци.
Замразяване на аспержи – ето как става.
- Измиваме и подсушаваме аспержите.
- Отрязваме твърдите краища.
- Обелваме белите аспержи (зелените оставяме необелени).
- Поставяме ги в кутии за фризер или в пликове за замразяване.
- Запечатваме добре и поставяме във фризера!
Замразяваме тиквичките – ето как става.
- Измиваме, подсушаваме и нарязваме тиквичките.
- Вземаме ситото и слагаме парчетата в него.
- Поръсваме със сол, разбъркваме и оставяме накисване за пет минути.
- Отцеждаме течността – така тиквичките остават хрупкави при замразяване.
- Поставяме ги в пликове за замразяване или кутии за фризер и ги слагаме във фризера!
Разбира се, можем да замразяваме сготвени зеленчуци и цели храни, приготвени от зеленчуци. Супи, задушени ястия, къри или зеленчукова лазаня са идеални за това – тук можем да намерим рецепти.
Най-добрите рецепти със замразени зеленчуци
Има толкова много варианти за готвене със зеленчуци от фризера. Размразените тиквички, например, се вписват чудесно в рататуй, а от замразените гъби бързо може да се приготви гъбен сос. Търсите рецепти за замразените зеленчуци?: Тук ще открием вдъхновение за вкусни ястия, които можем да приготвим с аспержи, гъби, боб или зеле от фризера.
Размразяване на замразени зеленчуци – ето какво трябва да имаме предвид
Независимо дали става дума за сурови гъби или варени тиквички, бланширан боб или варена тиква – размразените зеленчуци могат да се използват по много различни начини в кухнята. В зависимост от вида на ястието, съществуват два начина за размразяване. Ако зеленчуците са съставка на горещо ястие, най-добре е да действаме по следния начин: За да запазим замразените зеленчуци възможно най-хрупкави след размразяването им, трябва да ги сложим директно в тенджера или тиган и да избягваме размразяването им на стайна температура. Можем също така да ги размразим в микровълновата фурна, ако не се притесняваме толкова за консистенцията им след претопляне. Тогава зеленчуците ще придобият консистенцията на каша и са подходящи само за сосове или супи, където така или иначе се пасират. Ако възнамеряваме да използваме зеленчуците сурови или поне все още хрупкави в салата, ще имаме нужда от време – в този случай е по-добре да поставим зеленчуците в контейнер и да ги оставим да се размразяват бавно в хладилника в продължение на няколко часа.